Acvila, creată pentru situaţii extreme şi eşuată falimentar la Jandarmerie

Unitatea specială poliţienească Acvila, creată pentru situaţii speciale şi extreme, inclusiv pentru protecţie demnitari, a fost verificată minuţios în ultima lună, constatându-se decontări şi achiziţii supraevaluate, care, potrivit unor surse, ar fi dus la o fraudă de mai multe milioane de euro.

1665 afișări
Imaginea articolului Acvila, creată pentru situaţii extreme şi eşuată falimentar la Jandarmerie

Acvila, creată pentru situaţii extreme şi eşuată falimentar la Jandarmerie (Imagine: Mediafax Foto)

În mandatul lui Dan Nica a fost numit chestorul de poliţie Cristian Făinişi secretarul de stat şi şef al Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică din MAI, acesta găsind o serie de nereguli la unitatea specială Acvila, susţin surse ministeriale.

Structura organizatorică a Grupul Special de Protectie şi Intervenţie "Acvila" este asemănătoare cu cea a GSG-9 din Germania, unitatea română beneficiind de grupuri de luptă şi grupuri de sprijin.

La categoria grupurilor de luptă se încadrau şi lunetişti, dar şi grupele de protecţie.

Acvila a desfăşurat activităţi de pregătire fizică şi psihologică, alpinism, paraşutism/desant aerian, scafandrerie, pirotehnie/dispozitive explozive controlate, conducere agresivă, tehnici şi tactici de progresie, tehnici şi tactici de tragere instinctuală, protecţie VIP

Potrivit site-ului unităţi Acvila, durata de formare şi specializare a unui luptător este între 3 şi 5 ani.

Grupurile de sprijin sunt formate din personalul unităţii care asigură desfăşurarea normală a activităţilor acesteia, a programului de pregătire a grupurilor de luptă şi asigurarea medicală.

Unitatea Acvila a fost creată pentru a putea fi folosită în situaţii extreme, atunci când, pentru îndeplinirea misiunilor, este necesară o pregătire specială din partea oamenilor, o dotare deosebită. Dotarea materială, pregătirea personalului, mobilitatea unităţii ofereau posibilitatea de a acţiona în orice moment, în oricare colţ al ţării şi pe mare, în orice fel de condiţii.

Unitatea desfăşura în 70 la sută din timp activităţi pentru pregătire şi perfecţionare în diferite domenii şi misiuni care comportau un grad de risc foarte ridicat.

Transferarea unităţii Acvila la Jandarmerie a generat proteste în rândul luptătorilor, care şi-au anunţat demisia în bloc, demers declarativ doar.

Social-democratul Marian Săniuţă, fost ministru de Interne în 2005, a fost politicianul vehement care a afirmat că Acvila se va restructura la Inspectoratul General al Poliţiei Române şi nu la Jandarmerie, aşa cum prevede OUG privind organizarea Ministerului Internelor.

Întrebat dacă există un interes anume pentru ca Acvila să treacă la Jandarmerie şi să nu mai fie o unitate de sine stătătoare, în subordinea directă a ministrului, aşa cum era până de curând, Săniuţă a explicat că proiectul numit Acvila a fost iniţiat de ministrul Ioan Rus în 2002-2003, după evenimentele teroriste de la Madrid, şi a fost consolidat ulterior, în cadrul mandatului său de ministru de Interne.

"Eu am consolidat această structură în timpul mandatului meu, iar la nivelul subordonării sale faţă de ministru această structură a fost respectată de minstrul PD Blaga, de ministrul liberal David, iar acum un nou ministru PSD vine cu o nouă propunere", a spus senatorul prahovean Marian Săniuţă, care a fost cu mult timp în urmă administrator al unei firme de protecţie şi pază.

În 2004, Marian Săniuţă a deţinut portofoliul Administraţiei şi internelor şi, implict, a avut în subordine unitatea specială Acvila.

Miniştrii Marian Săniuţă (PSD), Vasile Blaga (PDL) şi Cristian David (PNL) ar putea fi puşi în situaţia de a da explicaţii în legătură cu neregulile constatate la Acvila, instituţie subordonată direct lor în timpul deţinerii portofoliului Ministerului Administraţiei şi Internelor. Asta dacă nu va fi delegată responsabilitatea către secretarii de stat aferenţi.

(Material realizat de Departamentul Eveniment, eveniment@mediafax.ro)
Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici