Administratorul unei firme petroliere, urmărit penal pentru fraudarea statului cu circa 14 milioane de euro

Administratorul unei firme care se ocupa de comercializarea de produse petroliere, Vasile Valer Boer, este urmărit penal de DNA pentru fraudarea statului cu circa 14 milioane de euro, el fiind acuzat de evaziune fiscală şi spălare de bani, arată Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

127 afișări
Imaginea articolului Administratorul unei firme petroliere, urmărit penal pentru fraudarea statului cu circa 14 milioane de euro

Administratorul unei firme petroliere, urmărit penal pentru fraudarea statului cu circa 14 milioane de euro (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit procurorilor anticorupţie, între 2008 şi 2012,Vasile Valer Boer, administratorul SC Oilserv Total SRL Oradea, a iniţiat şi coordonat un circuit comercial ilicit, evazionist, cu produse petroliere, constituit din mai multe societăţi comerciale. Din cercetările efectuate în cauză s-a stabilit că reţeaua evazionistă era extinsă pe aproape întreg teritoriul ţării, fiind implicate diferite persoane, în calitate de reprezentanţi ai unor societăţi comerciale având comportament tip "fantomă". Beneficiarii finali ai acestor circuite frauduloase erau societăţi comerciale cu cifre mari de afaceri, cum este cazul SC Oilserv Total SRL.

"Prin acest mecanism se urmărea justificarea scriptică a achiziţiilor de motorină şi înregistrarea facturilor fiscale de provenienţă, în evidenţele contabile ale SC Oilserv Total SRLOradea, societate administrată de Boer Vasile Valer şi prin care se atesta efectuarea de operaţiuni comerciale nereale constând în achiziţii de produse energetice (în special motorină accizabilă) de la societăţi comerciale care aveau un comportament tip «fantomă»", potrivit DNA.

Sursa citată arată că, în final, scopul acestor demersuri era acela de a comercializa motorina la un preţ competitiv pe piaţa internă

Scopul acestor acţiuni era comercializarea motorinei la un preţ competitiv pe piaţa internă, raportat la preţurile practicate de comercianţii consacraţi pe piaţa produselor energetice. Mai mult, prin aceste demersuri, administratorul s-a sustras de la plata accizelor şi a TVA aferentă.

Prejudiciul total adus bugetului de stat este de circa 14 milioane de euro, constând în accize, TVA şi impozit pe profit neplătite, aferente unui volum de produse energetice accizabile comercializate în afara cadrului legal de 25.123.620 litri.

Vineri, Tribunalul Bihor a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Vasile Valer Boer. În acelaşi dosar mai sunt cercetate alte şapte persoane, tot în stare de arest preventiv.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici