Adrian Ţuţuianu, preşedintele Comisiei SRI, despre acoperiţii din presă: Walt Disney a fost unul dintre cei care lucrau pentru CIA

Preşedintele Comisiei SRI, Adrian Ţuţuianu, a precizat marţi că se impune o dezbatere despre acoperiţii din presă pentru a vedea dacă există în dreptul comparat o interdicţie în acest sens, el arătând că din câte ştie nu există, fapt ilustrat prin exemplul lui Walt Disney, care a lucrat pentru CIA.

1461 afișări
Imaginea articolului Adrian Ţuţuianu, preşedintele Comisiei SRI, despre acoperiţii din presă: Walt Disney a fost unul dintre cei care lucrau pentru CIA

Adrian Ţuţuianu, preşedintele Comisiei SRI, despre acoperiţii din presă: Walt Disney a fost unul dintre cei care lucrau pentru CIA

''Pe tema acoperiţilor din presă, am luat în discuţie azi (marţi, n.r.) o scrisoare făcută de Active Watch în care ne cerea să organizăm noi o dezbatere. Voi avea săptămâna viitoare, marţi, o discuţie cu reprezentanţii acestui ONG, eu cu domnul secretar Verestoy, şi consider că lucrurile trebuie să stea – am luat noi decizia - un pic altfel. Nu avem ca atribut să organizm noi dezbateri. În schimb am putea să participăm la dezbateri pe care să le organizeze Active Watch cu organismele de presă care doresc să se implice într-o asemenea dezbatere şi să participăm şi noi'', a spus Ţuţuianu.

El a arătat că finalitatea unor astfel de dezbateri constă în posibilitatea de a se ajunge la o concluzie privind stabilirea prin lege a unei asemenea interdicţii.

''Vedem dacă există pe undeva în dreptul comparat un asemenea tip de interdicţie. Din câte ştiu eu, nu. Dacă vreţi, istoric, aşa, vă pot da un exemplu: Walt Disney la un moment dat a fost unul dintre cei care lucrau cu CIA'', a conchis Ţuţuianu.

El anunţase la începutul lunii februarie că, având în vedere o solicitare din partea societăţii civile, Comisia de control SRI va organiza o dezbatere publică pe tema ''acoperiţilor'' din presă, la care vor participa jurnalişti şi instituţii media.

”Dacă în anumite zone există interdicţia - judecători, procurori, magistraţi şi în politică, în celelate zone ale societăţii civile nu există interdicţia. Ca atare, dacă este identificat un om valoros care poate contribui cu informaţii la securitatea naţională a României, poate fi şi din presă. Nu sunt comod neapărat, în plan personal, cu ideea, dar putem face şi altfel analiza - un jurnalist este un om cu foarte multe contacte, cu foarte multe informaţii care pot fi foarte valoroase, cu acces în foarte multe medii. Ca urmare, lucrul acesta se poate întâmpla, indiferent că dacă ne place nouă sau nu'', a mai spus Ţuţuianu despre posibilitatea existenţei unor ofiţeri SRI sub acoperire în media.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici