Medicii din Spitalul Colentina, după scandalul privind lipsa de personal: Nu vrem plata orelor suplimentare, vrem mai mult personal pe secţii

Cei doi medici neurochirurgi de la Spitalul Colentina şi şeful secţiei ATI 1 au susţinut, marţi, că nu cer plata orelor suplimentare de muncă, ci vor ca managerul să angajeze mai mult personal, astfel să se poată lucra în cel puţin două ture, secţia de ATI având o treime din necesarul de personal.

822 afișări
Imaginea articolului Medicii din Spitalul Colentina, după scandalul privind lipsa de personal: Nu vrem plata orelor suplimentare, vrem mai mult personal pe secţii

Medicii din Spitalul Colentina: Nu vrem plata orelor suplimentare, vrem mai mult personal pe secţii

"Am primit ore suplimentare, nu ştiu ce a primit restul din spital. Nu cerem mai departe aşa ceva, nu vrem ore suplimentare. Vrem oameni, să asigurăm două -trei ture, să ne facem în siguranţă actul medical. Acele ore suplimentare, în realitate erau mult mai multe. În momentul în care stai, în şir, 36-40 de ore la spital eşti supus la malpraxis. Eu cred că nu se doreşte asta nicăieri" a declarat Lelia Iliescu, medic-şef secţia ATI 1, Spitalul Colentina.

Într-o conferinţă de presă susţinută marţi, medicii neurochirurgi Ionuţ Gobej, Dorin Bică şi şefa secţiei de terapie intensivă, Lelia Iliescu, au explicat că nu îşi doresc plata orelor suplimentare, ci scoaterea la concurs a posturilor pentru întregirea normelor de personal.

"Fondul problemei: nu se mai poate opera după ora 15 decât prin voluntariat. O soluţie ar fi angajarea de personal şi organizarea lui în două ture care ar putea asigura o permanenţă. Eu şi doctorul Bică nu am primit niciodată un leu pentru nicio oră suplimentară. Şi nu ne interesează nici pe viitor să primim ore suplimentare. Nu am cerut ore suplimentare pentru nimeni" a declarat, marţi, Ionuţ Gobej, medic neuroghirurg, Spitalul Colentina.

Secţia ATI a spitalului are 16 paturi pentru care ar fi nevoie de 43 de asistente. În acest moment sunt doar 16. În acelaşi timp, secţia ar avea nevoie de 23 de infirmiere, dar sunt numai şapte, iar minimum de medici necesar ar fi de opt, dar sunt doar cinci. Pe ştatul de personal al spitalului este un număr fix de posturi, aproximativ o mie.

"O dată cu numirea noii direcţii, am fost informată despre luarea deciziei acesteia despre neplata orelor suplimentare, neprelungirea contractelor de muncă pe perioadă determinată, motivaţia fiind lipsa de posturi temporare vacante, în condiţiile unei subnormări cumplite a acestei secţii de o treime din necesar. Am încercat, încă din date de 19 ianuarie, după numirea doamnei manager, să obţin o audienţă pentru găsirea unor soluţii, lucru care a fost posibil abia în data de 8 februarie. În discuţia avută cu doamna manager, mi-a spus că nu este atribuţia dânsei scoterea la concurs a posturilor, că nu va trimite nicio cerere către ASSMB şi se va hotărâ în consiliul medical dacă această secţie este sustenabilă", a declarat Lelia Iliescu.

Medicul-şef a mai spus că această secţie a adus spitalului o creştere cu 17% a bugetului per ansamblu. Înfiinţarea unui ATI categoria întâi a fost obligatorie pentru ridicarea spitalului de la rang IV, la rang II, care a adus spitalului Colentina 2,8 milioane de lei. La fel s-a întîmplat şi cu secţia de neurochirurgie care a realizat 2,9 milioane de lei. Secţia de neurochirurgie a fost înfiinţată de cei doi medici, în 2014, după modelul celor din Paris, cu aceeaşi tehnologie şi aceleaşi performanţe, la cererea vechii conduceri a Spitalului Colentina.

"Am pus două condiţii atunci, anesteziştii să fie, în sală la ora 8, era o condiţie esenţială. A doua condiţie a fost să ne lase să facem o secţie exact ca la Paris şi nimic mai puţin. În nouă luni de zile, de la această propunere, secţia fost deschisă. În primul an, am făcut o sută de cazuri, în al doilea an, am făcut 300 de cazuri. Pe anul astă erau prevăzuţi ca un plan, 600 de cazuri. Secţia asta este impecabilă atât din punct de vedere tehnic, dar şi uman. Există nişte oameni acolo care stau peste program şi niciodată nu au venit să îmi ceară să le fie plătite orele suplimentare" a explicat Dorin Bică, medic neurochirurg, Spitalul Colentina.

Cei doi neurorchirurgi au cerut Primăriei Capăitalei un milion de euro pentru deschiderea celei de-a doua săli a secţiei, dar şi alte nouă milioane de euro pentru celelalte secţii. Consiliul Medical al spitalului a hotărât cercetarea lor în comisia de disciplină, dar şi o expertiză profesională făcută de un grup de experţi neurochirurgi.

"Ţin să vă informez că am susţinut un examen de specialitate pe care l-am luat, am avut examene, concursuri pe posturi pentru secţia de neurochirurgie pe care le-am absolvit. Nu înţeleg de ce există această necesitate pentru că nu am auzit să se fi plâns cineva de malpraxis sau vreo problemă la vreunul dintre pacienţii noştri. Eu, personal, aştept să fiu evaluat de către această comisie. As vrea să întreb administraţia dacă astfel de acţiuni pot crea condiţiile normale unei activităţi chirurgicare complexe şi nu cumva pot dăuna actului medical" a declarat Ionuţ Gobej.

În apărarea lor vin şi aparţinătorii pacienţilor. Cei doi medici au programate, săptămâna viitoare, două operaţii delicate care vor necesita mai mult de 12 ore în blocul operator. Unul dintre aceşti doi pacienţi este o femeie de 54 de ani cu o tumoră gigant pe creier.

"Mărimea tumorei necesită peste 12 ore în operaţie şi este o intervenţie foarte delicată. Până la ora 15 este doar jumătate din timpul pentru operaţia mamei mele. Nu se poate întrerupe şi continua a doua zi. Nu este posibil aşa ceva. Acele ore suplimentare ar întregi defapt o interval necesar unei operaţii de amploare. Am ajuns la domnul doctor Gobej la recomandarea unor colegi de breaslă. Ei lucrează cu tehnologie de ultimă oră. Pentru mama mea, secţia asta şi medicii reprezintă o speranţă în plus. Domnul doctor a spus că operaţia are şanse de 90% de reuşită", a declarat pentru MEDIAFAX, Mihai Corneci, aparţinătorul pacientei.

În Consiliul Medical al Spitalului Colentina care a avut loc luni seară, s-a decis cercetarea celor doi medici în comisia de disciplină, aceştia riscând să primească de la o sancţiune la desfacerea contractului de muncă. Totodată, în spital a ajuns Corpul de Control al Primăriei şi un audit în vederea demarării unei anchete interne.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici