Albanezii din Slatina arborează tricolorul de Ziua Naţională, din respect pentru România -VIDEO - FOTO

Familia de albanezi Memish din Slatina, care de 300 de ani produce bragă şi alte produse tradiţionale, arborează tricolorul în fiecare an, de 1 Decembrie, la prăvălia pe care o deţin în centrul istoric al oraşului.

764 afișări
Imaginea articolului Albanezii din Slatina arborează tricolorul de Ziua Naţională, din respect pentru România -VIDEO - FOTO

Albanezii din Slatina arborează tricolorul de Ziua Naţională, din respect pentru România -FOTO (Imagine: Mediafax Foto)

Albanezii sunt printre puţinii slătineni care fac astfel de gesturi, iar seniorul familiei, Hashim, care are aproape 80 de ani, vorbeşte despre patriotism şi spune că cea mai înaltă distincţie primită de familia Memish este cetăţenia română.

Şi în acest an, Hashim, seniorul familiei Memish, a avut grijă să nu-l prindă Ziua Naţională a României fără a arbora tricolorul. Ajuns la aproape 80 de ani, bragagiul a povestit corespondentului MEDIAFAX că familia sa a arborat drapelul, deasupra intrării în prăvălie, în toate epocile. Mai mult, Hashim arată că i-a determinat şi pe vecini, proprietarii altor afaceri din centrul istoric al ţării, să-i urmeze exemplul.

„Părinţii mei arborau drapelul şi înainte, iar eu am văzut asta şi mi s-a lăsat această tradiţie ca un mod de a exprima bucuria de a trăi între români. E şi o formă de respect pentru România. Dintotdeauna, în toate epocile, s-a pus steagul la noi”, spune Hashim Memish.

Albanezul îndeamnă la unitate şi vorbeşte cu înflăcărare despre actul Unirii de la 1918.

„Sărbătorim 1 Decembrie alături de fraţii noştri români. Alături de toată ţara, suntem şi noi bucuroşi că putem să participăm la această mare sărbătoare a României. Le urăm la mulţi ani, sănătate şi unitate absolută între toţi! Să fie ca fraţii! Sunt multe lucruri pe care ar trebui să le spunem despre însemnătatea unităţii României, despre întregirea României. Să nu uităm că mai e puţin şi se fac o sută de ani de când s-a împlinit un vis secular şi milenar al poporului român, popor care are o vechime de mii de ani”, afirmă Memish.

Hashim Memish lucrează în prăvălia familiei din adolescenţă, trecând prin trei regimuri politice: de la capitalism la comunism şi înapoi la capitalism. Deşi familia sa avut şi de suferit din cauza comuniştilor, care au confiscat mai multe terenuri şi imobile ale albanezilor, bătrânul spune că românii sunt fraţii săi, adăugând că cea mai mare distincţie ce i-a fost acordată vreodată este cetăţenia română.

Ca să arate legătura strânsă dintre albanezi şi români, bragagiul ţine mereu în prăvălie un atlas istoric şi arată pe o hartă cât de apropiaţi erau ilirii, strămoşii albanezilor, de daci, strămoşii românilor.

„Eu sunt albanez, dar sunt cetăţean român. Trăiesc alături de voi şi, de fapt, nu suntem departe unii de alţii. Noi suntem albanezi, urmaşii vechilor iliri, iar dumneavoastră sunteţi români, urmaşi ai vechilor daci. Cele două popoare sunt fraţi, aşa că suntem acasă. Am cetăţenie român şi asta este cea mai înaltă distincţie care a fost acordată familiei noastre. Mai mult, autorităţile locale ne-au acordat şi diplomă de cetăţeni de onoare. Trăim aici de o viaţă, iar România este a doua ţară a noastră alături de Albania”, a declarat seniorul familiei Memish.

Hashim Memish crede că România poate şi trebuie să meargă spre mai bine.

„Românii se schimbă spre bine şi lucrurile trebuie să meargă spre bine. Este firesc ca lucrurile să fie aşa. Nu ne aşteptăm să se întâmple peste noapte. Acest popor a fost foarte încercat, de-a lungul istoriei, dar au demonstrat că au coloană vertebrală. Important este să nu uităm că trebuie să fim toţi uniţi, să nu existe vrajbă şi aş vrea să fie un simbol de unitate ziua de 1 Decembrie. Să fim cu toţii ca fraţii, pentru că eu mă consider frate cu românii”, a mai arătat Hashim Memish.

Albanezii din Slatina sunt cunoscuţi în toată ţara şi nu numai pentru braga pe care o vând neîntrerupt de 300 de ani la prăvălia lor, dar şi pentru celelalte produse ca îngheţata, halviţa sau baclavaua. Alături de Alro, „Atletul Albanez” este unul dintre brand-urile oraşului oltean şi singura firmă privată din România care a funcţionat şi în perioada regimului comunist.

De câţiva ani, tinerii familiei Memish - Abdullah, Hasbi şi Imer - au deschis o nouă prăvălie în partea de sus a Slatinei. Hashim se bucură pentru ei şi speră să ducă mai departe tradiţia „Atletului Albanez”.

Printre personalităţile care, de-a lungul veacurilor, au trecut pragul prăvăliei „Atletul Albanez” se numără istoricul Nicolae Iorga, scriitorii Ion Minulescu şi Eugen Ionescu, actorii Amza Pellea, Nicu Constantin, Dan Puric, cântăreaţa Doina Badea, fostul fotbalist Gheorghe Hagi, fostul ambasador al Statelor Unite în România James Rosapepe, foştii şefi de stat Nicolae Ceauşescu şi Charles de Gaulle, dar şi nepotul Regelui Mihai, prinţul Nicolae.

Fotografii cu întâlnirile dintre familia Memish şi aceste personalităţi sunt postate acum pe pereţii prăvăliei din Slatina, mărturii ale trecutului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici