O altfel de poveste de 1 Decembrie. Militarul care nu va fi la paradă - FOTO

În urmă cu un an participa la parada de 1 Decembrie, alături de colegii săi de la Statul Major al Forţelor Terestre. 1 decembrie 2016 îl găseşte în Norvegia, departe de casă şi familie. Este povestea fratelui meu. Este povestea de viaţă pe care nu o va spune nimeni, mai ales azi, de ziua României.

10340 afișări
Imaginea articolului O altfel de poveste de 1 Decembrie. Militarul care nu va fi la paradă - FOTO

O alfel de poveste de 1 Decembrie. Militarul care nu va fi la paradă - FOTO (Imagine: Mediafax Foto)

În urmă cu un an participa la parada de 1 Decembrie, alături de colegii săi de la Statul Major al Forţelor Terestre. 1 decembrie 2016 îl găseşte în Norvegia, departe de casă şi familie. Este povestea fratelui meu şi, dacă mă vei urmări până la capăt, este posibil să înţelegi anumite lucruri pe care nu ţi le va spune nimeni, mai ales azi, de ziua României.

Nu i-am mărturisit fratelui meu că urmează să-i spun povestea şi, dacă va citi rândurile următoare sper că va înţelege gestul meu. La fel sper că o vei face şi tu.

Fratele meu mai mare s-a văzut miliar chiar şi când era copil. Îşi făcea pistoale din lemn şi îşi imagina că dealurile de lângă casa bunicilor sunt teatru de război. A simţit ce înseamnă cu adevărat războiul atunci când a participat la o misiune în Afganistan prin 2009. Cu toţii din familie am simţit-o. Am primit zeci de telefoane de la mama de câte ori anunţau că a mai murit un soldat român. Din fericire nu a fost fratele meu. Din păcate era de fiecare dată al altora.

Am sărbătorit cu toţii revenirea sa în ţară pentru că puteam să ne întoarcem la vieţile noastre obişnuite. Şi el părea să o ia pe un drum liniştit. S-a căsătorit, iar pe lume a venit la scurt timp cel mai simpatic membru al familiei, o nepoţică.

1 decembrie 2015 – Mă uit pe imaginile de la TV în speranţa că o să-l văd şi pe fratele meu. Ştiu că era desemnat pe una din maşinile de la defilare. Mi se pare că-l văd în vreo 30 de maşini.Tot de atâtea ori îmi tresare inima de bucurie-mândrie. Ştiam cât de mult îşi doreşte să fie acolo, în mijlocul colegilor din armată, după ani întregi dedicaţi apărării ţării noastre.

La două luni după paradă îşi lua bilet de avion cu direcţia Norvegia. Nu mergea în concediu, ci pentru că nu era eligibil nici măcar pentru un credit cu care să-şi ia o locuinţă. Nu pot să mă gândesc ce a fost în sufletul lui în momentul în care a fost nevoit să plece departe de fetiţa lui, de soţia însărcinată cu al doilea copil, departe de noi toţi, de ţară şi de meseria lui.

1 decembrie 2016 – Fratele meu ratează parada de 1 Decembrie pe care alte cadre militare au pregătit-o din timp, cu zeci de ore de repetiţii. Va munci de ziua ţării noastre dragi pentru a se asigura că cele trei fete ale lui (soţia şi cele două fetiţe) vor avea parte de un viitor ceva mai liniştit. La cum îl ştiu, cu siguranţă îşi va pregăti o porţie bună de fasole cu ciolan afumat, alături de nişte murături puse la borcan tot de el. Probabil îl va suna pe tata, care îşi sărbătoreşte ziua de naştere în acelaşi timp cu cea a României, şi îşi va vedea fetele prin apel video.

Probabil, vor mai trece alte câteva parade pe sub Arcul de Trumf până când fratele meu va reveni în ţară şi va merge să vadă spectacolul de ziua României din public. Şi atunci le va spune el povestea fetelor lui, cum era un militar înr-una dintre acele maşini de defilare care şi-a lăsat meseria şi a plecat la muncă în străinătate pentru o viaţă mai bună.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici