Alunecări de teren în Vâlcea, patru familii au fost evacuate

Trei case din comuna Mateeşti, judeţul Vâlcea, s-au surpat din cauza alunecărilor de teren de la halda de steril Panga Nord aparţinând Exploatării Miniere Berbeşti, în această zonă patru familii fiind evacuate din locuinţe, în ultimele 48 de ore

12 afișări
Imaginea articolului Alunecări de teren în Vâlcea, patru familii au fost evacuate

Alunecări de teren în Vâlcea, patru familii au fost evacuate

Prefectul judeţului Vâlcea, Radu Renga, a declarat că toată zona în care are loc alunecarea de teren este monitorizată de reprezentanţii Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Mateeşti şi de ISU Vâlcea pentru a vedea cum evoluează fenomenele.

"Am cerut astăzi (n.r. - duminică) conducerii Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Vâlcea să aducă preventiv în zonă nişte utilaje pentru că alunecarea de teren are loc şi pe o altă direcţie a haldei, nu doar în zona în care afectează casele, ci şi către albia pârâului Tărâia. Alunecarea poate obtura albia râului Tărâia care trece prin apropiere şi se pot produce inundaţii”, a afirmat, duminică, prefectul Radu Renga.

Prefectul judeţului Vâlcea susţine că alunecarea de teren nu a ajuns lângă cursul apei, dar dacă va ajunge trebuie găsită o altă soluţie pentru că utilajele nu vor face faţă.

Sâmbătă, două familii din satul vâlcean Turceşti, comuna Mateeşti, au fost evacuate din case din cauza alunecărilor de teren. În cursul zilei de duminică, cele două case au fost "înghiţite" de alunecările de teren.

Totodată, duminică, au fost evacuate alte două case din zonă.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vâlcea, echipele de intervenţie au reuşit să recupereze o mare parte din bunurile aflate în cea de-a treia.

"S-a reuşit salvarea bunurilor din locuinţă, acoperişul casei, uşile, geamurile, până la partea cu cărămida. O parte din zidurile casei au fost acoperite de pământ, iar din restul zidurilor pompierii recuperează cărămida”, a spus, duminică, reprezentantul Compartimentului de Informare şi Relaţii Publice al ISU Vâlcea, sergentul major Octavian Fulger.

Potrivit prefectului judeţului Vâlcea, Radu Renga, oamenii ale căror case au fost afectate vor fi despăgubiţi de Guvern şi li se vor reface locuinţele pe un teren stabil.

Alunecarea de teren se manifestă în direcţia nord-est, pe o suprafaţă de circa zece hectare, iar viteza de deplasare a pământului este de trei-patru metri pe oră şi pune în pericol alte 15 locuinţe din zonă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici