Ambasadorul Elveţiei: Lipsa de stabilitate a legislaţiei, prima mare problemă în România

Ambasadorul Confederaţiei Elveţiene la Bucureşti, Jean-Hubert Lebet, afirmă că România este o ţară cu un mare potenţial, dar prima sa mare problemă este lipsa stabilităţii şi predictibilităţii legislaţiei, fiind nevoie şi de o imagine mult mai bună pentru a atrage investitori.

272 afișări
Imaginea articolului Ambasadorul Elveţiei: Lipsa de stabilitate a legislaţiei, prima mare problemă în România

Jean-Hubert Lebet (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

"România are un potenţial uriaş, dar s-ar putea pune întrebarea ce ar putea face autorităţile române pentru a atrage investitorii. Prima mare problemă în România este lipsa de stabilitate şi de predictibilitate a legislaţiei. Următoarea problemă este continuitatea şi planificarea pe termen lung pe infrastructură, energie, infrastructura de transport. E foarte interesant să mergi în România pe drumuri lăturalnice, însă ar fi bine ca transportul să se poată face pe autostrăzi. O altă etapă ar fi ca autorităţile să lucreze pentru o imagine mult mai bună a României", a declarat, joi, la Târgu Mureş, ambasadorul Confederaţiei Elveţiene la Bucureşti, Jean-Hubert Lebet, citat de corespondentul MEDIAFAX.

El a adăugat că îi este uşor să ocupe această funcţie întrucât imaginea Elveţiei este foarte bună în afară, pe când ambasadorul României în Elveţia "are o muncă extrem de dificilă".

"Este păcat, pentru că atunci când ajungi să cunoşti această ţară, vei observa că este foarte frumoasă. Am observat că există un potenţial foarte ridicat, există siguranţă pe străzi, ceea ce este un lucru foarte important, şi bineînţeles există potenţial de muncă. Noi ştim că e o ţară frumoasă, cu o populaţie calificată, dar aceste lucruri nu se cunosc peste hotare. De ce? Nu ştiu. Dar trebuie făcut ceva legat de publicitate, relaţii publice", a arătat el.

Ambasadorul a arătat că el este în funcţie de mai bine de trei ani şi împreună cu reprezentanţii Camerei de Comerţ Elveţia-România a luat decizia să meargă în diverse judeţe din ţara noastră, pentru a vorbi despre probleme economice, apreciind că e "un ambasador fericit", întrucât companiile care au investit la Târgu Mureş sunt "de cea mai bună calitate".

El a arătat că, deşi una dintre problemele cele mai mari ale investitorilor străini în România constă în "faptul că legile şi regulile se schimbă foarte rapid, fără avertisment şi fără consultarea mediului de afaceri", e foarte important că autorităţile de la Mureş "au uşile deschise şi disponibilitatea pentru găsirea de soluţii".

La rândul său, Marc Bruchez, ataşat economic şi consilierul ambasadorului Confederaţiei Elveţiene în România, a arătat că există companii elveţiene care studiază piaţa şi care cer statistici legate de situaţia economică a României, precizând că acestea activează în domenii legate de energie şi producţie.

Totodată, Markus Wirth, preşedintele Camerei de Comerţ Româno-Elveţiene, care numără 65 de membri, a apreciat că în România există o resursă umană foarte bună.

"Sunt oameni inteligenţi, capabili să înveţe foarte uşor. Resursa umană este foarte bună, 20 de milioane de locuitori este o piaţă bună, dar trebuie să se rezolve infrastructura de transport", a arătat şi acesta.

La evenimentul organizat la Târgu Mureş de Ambasada Elveţiei şi Camera de Comerţ Elveţia-România în vederea promovării investiţiilor elveţiene în regiune au mai participat reprezentanţii combinatului producător de îngrăşăminte chimice AZOMUREŞ, ai firmei SEFAR Sighişoara, specializată în producţia de ţesături, şi SANDOZ, care activează în domeniul producţiei de medicamente, toate cu capital elveţian.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici