Amenzi de până la 10.000 lei sau închisoare pentru proprietarii care nu renovează casele degradate - Mediafax

Amenzi de până la 10.000 lei sau închisoare pentru proprietarii care nu renovează casele degradate

Proprietarii imobilelor degradate vor fi obligaţi să finanţeze lucrări exterioare, precum reparaţii, tencuieli şi zugrăveli, şi vor fi scutiţi temporar de impozit pe clădire dacă execută lucrarea în regie proprie, în caz contrar fiind sancţionaţi cu amendă până la 10.000 lei sau chiar cu închisoare.

211 afişări
Imaginea articolului Amenzi de până la 10.000 lei sau închisoare pentru proprietarii care nu renovează casele degradate

Amenzi de până la 10.000 lei sau închisoare pentru proprietarii care nu renovează casele degradate (Imagine: Darius Mitrache/Mediafax Foto)

Lucrările trebuie derulate din propria iniţiativă aproprietarului, persoane fizice sau juridice, sau la simpla cererea autorităţilor locale.

Obligaţia acestor lucrări nu va fi însă valabilă pentruconstrucţii expertizate tehnic şi încadrate în Clasa I de riscseismic şi pentru blocuri reabilitate termic sau înscrise înprogramele locale pentru executarea lucrărilor de reabilitaretermică, conform unui proiect de ordonanţă obţinut deMEDIAFAX.

Lucrările de intervenţie pentru "reabilitareastructural-arhitecturală exterioară a construcţiei" vor consta înreparaţii la zidării, tencuieli, zugrăveli, vopsitorii, înlocuireatâmplăriei exterioare cu tâmplărie performantă energetic, refacereaînvelitorii/terasei, inclusiv refacerea/repararea trotuarelor deprotecţie aferente construcţiei, demontarea/remontareainstalaţiilor şi echipamentelor montate pe faţade/teraseâ

 

Termenul pentru executarea lucrărilor de intervenţie vafi de şase luni de la data primirii de către proprietar a uneinotificări din partea autorităţii locale şi poate fiextins doar cu cel mult două luni şi numai cu acordul primarului,emis în baza concluziilor unei note tehnice de constatare, înfuncţie de natura şi amploarea lucrărilor.

Proprietarii notificaţi vor fi obligaţi să permită realizarealucrărilor şi verificarea executării corecte a acestora prindiriginţi de şantier sau firme de consultanţă specializate, pe totparcursul lucrărilor.

Proiectarea şi executarea lucrărilor de intervenţietrebuie asigurate, pe cheltuială proprie, de către proprietariiconstrucţiilor. Prin excepţie, autorităţile locale vorputea acoperi costurile, parţial sau integral, prin bugetul local,în limita fondurilor aprobate anual cu această destinaţie, darnumai pentru persoanele care nu pot finanţa lucrarea şi dovedesc căau venituri medii nete lunare pe membru de familie sub câştigulsalarial mediu net lunar pe economie.

Dacă un proprietar notificat refuză executarea lucrărilor şi nupermite accesul la clădire, primarul va promova o hotărâre deconsiliu local prin care lucrările vor fi iniţiate cu recuperareaulterioară a banilor de la proprietari, prin somaţie, până la datarecepţiei finale a lucrărilor, pe baza autorizării primite de lainstanţa judecătorească, prin ordonanţă preşedinţială.

Somaţia va constitui titlu executoriu şi va fi comunicată, încazul în care suma nu poate fi recuperată prin plată voluntară saudeducere, organelor teritoriale subordonate Agenţiei Naţionale deAdministrare Fiscală, care vor iniţia procedura de executare silităpentru recuperarea sumelor plătite.

"Persoanele vinovate de încălcarea obligaţiilor sesancţionează în funcţie de gravitatea faptei, inclusiv prinsesizarea instanţelor de judecată. În toate cazurile încare neîndeplinirea sau îndeplinirea necorespunzătoare de cătreproprietarii notificaţi a obligaţiilor care le revin cu privire larealizarea lucrărilor de intervenţie a produs distrugeri de bunurimateriale, vătămări corporale grave ale persoanelor sau ucidere dinculpă, fapta de neîndeplinire sau îndeplinire necorespunzătoareconstituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 lunila 3 ani sau amendă", se arată în document.

Amenzile aplicate proprietarilor pentru nerespectareaobligaţiei de derulare a lucrărilor vor fi cuprinse între 2.000 leişi 10.000 lei.

Pentru lucrările de intervenţie, prin derogare de la lege,proprietarii vor fi scutiţi de plata cotei de 0,7%, cătreInspectoratul de Stat în Construcţii, şi 0,5%, către Casa Socială aConstructorului, din cheltuielile cu lucrările de intervenţie, iartaxa pe valoarea adăugată aplicată asupra preţului materialelor deconstrucţii folosite va fi recuperată în cuantum de 50%, încalitate de beneficiari ai lucrărilor.

În situaţia în care proprietarul realizează lucrările deintervenţie în regie proprie, acesta va fi scutit de la plataimpozitului pe clădire, datorat pentru anul fiscal în care au fostexecutate lucrările.

Imobilele care trebuie astfel reabilitate vor fistabilite de către primari în termen de 90 zile de la data intrăriiîn vigoare a proiectului.

"În contextul manifestării din ce în ce mai violente afenomenelor meteorologice, urmare schimbărilor climatice mondiale,există un consens al specialiştilor în domeniul construcţiilor şimediului, cu privire la vulnerabilitatea crescândă a fonduluiconstruit existent la factorii de risc naturali şi antropici. Dincauza vechimii fondului construit existent se constată o creştereingrijorătoare a accidentelor grave provocate dedesprinderea/prăbuşirea unor elemente de construcţie de la nivelulfaţadelor şi invelitorilor clădirilor care, prin nivelul avansat dedegradare, pun în pericol siguranţa şi sănătatea populaţiei", esteargumentul prezentat în document pentru instituirea acestorobligaţii.

Sursa citată arată totodată că nivelul avansat de degradare aconstrucţiilor are un impact major în scăderea calităţiiarchitectural-ambientale a cadrului urban, scăderea calităţiimediului şi vieţii în comunitate, diminuarea interesului social,economic şi turistic în şi pentru zonele afectate, reducerea pânăla dispariţie a specificităţii cadrului urban construit, afectareape termen lung a dezvoltării teritoriale durabile alocalităţilor.

Totodată, din punct de vedere social şi urbanistic, se apreciazăcă există semnale alarmante privind neaplicarea în practică amăsurilor de intervenţie pentru repararea/reabilitarea exterioară aconstrucţiilor cu un nivel ridicat de degradare şi care, în mareamajoritate a cazurilor, sunt amplasate în zone centrale, istorice,dens populate şi de interes turistic ale localităţilor, fapt denatură să genereze un real pericol public.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici