ANI îl reclamă la Parchet pe Radu Mazăre pentru conflict de interese

Parchetul Curţii de Apel Constanţa a fost sesizat de Agenţia Naţionalăd e Integritate cu privire la faptul că social-democratul Radu Mazăre, primarul Constanţei, ar fi comis un conflict de interese.

161 afişări
Imaginea articolului ANI îl reclamă la Parchet pe Radu Mazăre pentru conflict de interese

ANI îl reclamă la Parchet pe Radu Mazăre pentru conflict de interese (Imagine: Florin Gheorghe/Mediafax Foto)

"Agenţia s-a sesizat din oficiu, în conformitate cu dispoziţiile art. 4, alin. (2) din Legea 144/2007, republicată, în urma publicării pe site-ul www.hotnews.ro din data de 30 iulie 2009, respectiv 13 august 2009, precum şi în ziarul Curentul, din data de 24 august 2009, a articolelor «Cum a plătit Radu Mazăre 800 de mii de euro bani publici către televiziunea partenerilor de afaceri ca să cumpere știri și imagine pozitivă», «Cinci contracte de publicitate acordate de Primăria Constanţa unor parteneri de afaceri ai lui Radu Mazăre. Ştiri live şi emisiuni pozitive de 1.8 milioane de euro», «Primarul Radu Mazăre cercetat de ANI pentru că a dat bani omului de afaceri Radu Mazăre». Potrivit acestor materiale de presă, Radu Mazăre, în calitate de primar al Municipiului Constanţa ar fi încălcat dispoziţiile legale referitoare la conflictul de interese", se arată într-un comunicat al ANI.

Potrivit documnetului citat, Radu Mazăre deţine, începând cu anul 2000, funcţia de autoritate publică de primar al Municipiului Constanţa, în prezent aflându-se în exercitarea celui de al treilea mandat consecutiv. În exercitarea legală a mandatului de primar, în conformitate cu prevederile art. 66 alin. (1) din Legea 215/2001 a Administraţiei Publice Locale, conduce şi controlează Administraţia Publică Locală şi aparatul propriu de specialitate al autorităţilor publice locale ale Municipiului Constanţa.

Astfel, în 24 august 2009, lui Radu Mazăre i s-au adus la cunoştinţă verificările inspectorilor ANI.

"De asemenea, la data de 12 noiembrie 2009, Radu Mazăre, asistat de către apărătorul ales al acestuia, s-a prezentat la sediul ANI şi a pus la dispoziţia inspectorului de integritate trei contracte de servicii de publicitate media. Contractele au fost încheiate de către Municipiul Constanţa, în calitate de «Achizitor», prin reprezentantul legal Radu Mazăre şi SC Telegraf Advertising SRL Constanţa, în calitate de «Prestator», reprezentată de către Sorin Strutinsky, două având ca obiect executarea de servicii de «publicitate prin radio» pe o perioadă de căte un un an, iar cel de-al treilea servicii de publicitate media prin presa scrisă, pe o perioadă de 4 ani, valoarea totală a acestor contracte fiind în cuantum de 4.065.367,60 lei", spune ANI.

În urma verificărilor efectuate, au rezultat următoarele: Municipiul Constanța, prin reprezentatul legal Radu Mazăre, a încheiat un contract în valoare de 2.689.076 lei (fără TVA) pentru "intermedierea executării serviciilor de publicitate TV", pe o perioadă de 4 ani, cu S.C. SOTI CABLE NEPTUN SRL, reprezentată de Dan Dumitru Buleandra; pentru interemedierea serviciilor de publicitate TV, numai pe anul 2009 a fost alocată suma de 672.269 lei (fără T.V.A.), "cu posibilitatea suplimentării în funcție de alocațiile bugetare disponibile"; Radu Mazăre a deţinut, până la data de 20.03.2002, calitatea de asociat în cadrul S.C. TELEGRAF ADVERTISING S.R.L., alături de alţi asociaţi, printre care şi Sorin Strutinsky.

La data de 20 martie 2002, Mazăre a cesionat acțiunile deținute în cadrul acestei societăți. În cadrul S.C. TELEGRAF ADVERTISING SRL domnul Sorin Strutinsky, deţine, pe lângă calitatea de asociat, şi funcţia de administrator; unul dintre administratorii S.C. SOTI CABLE NEPTUN SRL este Sorin Strutinsky, iar, printre asociaţi, se regăseşte şi SC CONPRESS HOLDING SRL; Radu Mazăre şi Sorin Strutinsky sunt asociaţi la următoarele societăţi comerciale: CONPRESS ADVERTISING SRL, CONPRESS HOLDING SRL, IDEEA CONTRAST SRL, SIGMA TRADING SA, CONPRESS GROUP SRL potrivit ANI.

În conformitate cu prevederile art. 2531, Cod Penal, "fapta funcționarului public (în sensul art. 147, Cod Penal) care, în exercițiul atribuțiilor de serviciu, îndeplinește un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soțul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 5 ani și interzicerea dreptului de a ocupa o funcție publică pe durată maximă".

Astfel, Agenția a constatat faptul că Radu Mazăre, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a efectuat fapte de comerț, în sensul codului comercial, cu aceiași parteneri de afaceri, foști sau actuali asociați. Pe cale de consecință, între asociați s-a realizat o legătura comercială prin efectuarea de acte de comerţ, contractul de societate fiind prin el însuşi manifestarea de voinţă prin care asociaţii constituie prin aporturi individuale un fond comun destinat unor activităţi lucrative, desfăşurate împreună, prin îndeplinirea de acte de comerţ, în scopul de a împărţi foloasele realizate.

Aspectele enumerate mai sus constituie indicii temeinice privind săvârșirea de către Radu Mazărea infracţiunii de conflict de interese, prevăzută și pedepsită de art. 2531, Cod Penal.

"În termen de 15 zile de la data comunicării actului de constatare a conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate, persoana verificată poate face contestaţie, conform prevederilor legale. Activitatea de verificare a averii dobândite în perioada exercitării mandatelor sau a îndeplinirii funcţiilor ori demnităţilor publice, după caz, a conflictelor de interese şi a incompatibilităţilor este supusă controlului judecătoresc. Agenţia îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalităţii, imparţialităţii, independenţei, celerităţii, dreptului la apărare şi bunei administrări", mai notează ANI.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

ŞTIRILE ZILEI

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici