ANPC a controlat modul în care se comercializează ouăle în România

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a controlat modul în care se comercializează ouăle în România, în perioada premergătoare sărbătorilor pascale.

226 afișări
Imaginea articolului ANPC a controlat modul în care se comercializează ouăle în România

ANPC a controlat modul în care se comercializează ouăle în România

Au fost întreprinse, într-o singură zi, 114 acţiuni de control, în toată ţara, aplicându-se, până la acestă oră, amenzi contravenţionale în valoare totală de 380.000 lei.

Acestor măsuri, li s-au adăugat până acum şi oprirea definitivă de la comercializare a tuturor ouălor sparte sau cu termenul de valabilitate depăşit, precum şi oprirea temporară a prestării de servicii, până la remedierea deficienţelor a unui magazine şi a unui raion specializat din altul.

La întrebarea <<ce a fost înainte oul sau găina?>> nu a reuşit nimeni să răspundă. La fel nu am putut primit niciun răspuns pentru neregulile constatate într-o perioadă în care respectul ar trebui să fie suplimentar. Dacă nici de sfintele sărbători unii comercianţi nu înţeleg să-şi respecte cumpărătorii, mă întreb dacă mai există vreo şansă să o facă. A fi producător român nu înseamnă că ai mai puţine reguli de respectat în raport cu consumatorul, cetăţean român şi el. Prea multe amenzi date unor operatori economici pentru care Paştele reprezintă doar o şansă de câştig si atât”, a declarat Horia Constantinescu, preşedintele ANPC.

Printre cel mai des întâlnite nereguli se numără neconcordanţe între preţul de la raft şi cel de la casa de marcat, comercializarea unor ouă cu data durabilităţii minimale depăşită, comercializarea unor ouă fără data durabilităţii minimale menţionată pe coajă, comercializarea unor ouă sparte, cu excremente de pasăre pe coajă sau în ambalaje deteriorate, aşezate alături de cele conforme, utilizarea unor spaţii de depozitare improprii cu rugină, scurgeri de conţinut, expunerea la vânzare a ouălor în vitrine frigorifice neigienizate sau deteriorate, nerespectarea regimului de temperatură indicat de producător pentru ouă crude sau fierte şi vopsite, comercializarea de ouă vrac, fără afişarea informaţiilor de caracterizare prevăzute în lege (referitoare la calitate, greutate, metoda de creştere a păsărilor etc.) sau a preţului acestora, la raft, lipsa certificatului/autorizaţiei de producător, comercializarea unor ouă fără documente de provenienţă a mărfii şi deficienţe privind regimul promoţiilor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici