ANPDC: Peste 20.000 de copii se află în grija unor asistenţi maternali

Peste 20.000 de copii din România se află în grija unor asistenţi maternali, potrivit datelor centralizate de ANPDC până în martie 2008, în primele trei luni ale anului înregistrându-se 13 cazuri de abuz la copii aflaţi în grija unor asistenţi maternali.

165 afișări
Imaginea articolului ANPDC: Peste 20.000 de copii se află în grija unor asistenţi maternali

ANPDC: Peste 20.000 de copii se află în grija unor asistenţi maternali (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit datelor furnizate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului (ANPDC), la nivel naţional, până în martie 2008, 20.634 de copii se aflau în asistenţă maternală, dintre care 20.436 în grija unor angajaţi ai direcţiilor judeţene pentru protecţia drepturilor copilului, restul fiind în grija unor organizaţii nonguvernamentale sau a asistenţilor angajaţi de consiliile locale.

De asemenea, în primele trei luni ale anului, au fost înregistrate 13 cazuri de abuz la copii aflaţi în grija unor asistenţi maternali profesionişti, dintre care cinci cazuri de neglijare, patru de abuz fizic, trei de abuz emoţional şi un caz de abuz sexual.

Cel mai recent caz este cel al unui copil de patru ani care a murit, joi, în timp ce se afla în grija unui asistent maternal din Bistriţa-Năsăud. Femeia, care avea în grijă doi copii, a fost reţinut, joi seară, de poliţişti, după ce s-a stabilit că băieţelul de patru ani a murit în urma unor rele tratamente pe care i le-ar fi aplicat.

Potrivit Hotărârii de Guvern 679/2003, pot fi atestate ca asistent maternal profesionist persoanele care au capacitate deplină de exerciţiu şi prezintă garanţii pentru îndeplinirea corectă a obligaţiilor care revin unui părinte, referitoare la creşterea, îngrijirea şi educarea copiilor săi, prin comportamentul lor în societate, starea sănătăţii şi profilul lor psihologic.

De asemenea, cei care vor să devină asistenţi maternali trebuie să aibă în folosinţă o locuinţă care acoperă necesităţile de preparare a hranei, igienă, educaţie şi odihnă ale utilizatorilor săi, inclusiv cele ale copiilor care urmează a fi primiţi în plasament sau în încredinţare şi să fi urmat cursurile de formare profesională organizate de serviciul public specializat pentru protecţia copilului sau organismul privat autorizat care efectuează evaluarea pentru acordarea atestatului de asistent maternal profesionist.

Persoanele care solicită să devină asistent maternal profesionist vor adresa o cerere de evaluare a capacităţii lor serviciului public specializat pentru protecţia copilului din judeţul, respectiv sectorul municipiului Bucureşti, pe teritoriul căruia îşi au domiciliul sau unui organism privat autorizat să desfăşoare activităţi de protecţie a copilului.

Cererea va menţiona în mod obligatoriu numărul de copii pentru care solicitantul consideră că poate asigura simultan condiţii optime de îngrijire, grupa de vârstă şi sexul acestora, disponibilitatea de a îngriji copii cu handicap/dizabilităţi, infectaţi HIV sau bolnavi SIDA.

Cererea respectivă va fi evaluată de serviciul public specializat pentru protecţia copilului sau de organismul privat autorizat, în termen de 90 de zile de la data înregistrării.

Evaluarea include interviuri luate solicitantului şi persoanelor cu care acesta locuieşte de către un asistent social şi de către un psiholog, prin care se determină profilul psihologic al solicitantului, motivaţia acestuia de a deveni asistent maternal profesionist şi poziţia persoanelor cu care acesta locuieşte faţă de implicaţiile desfăşurării acestei activităţi, vizite la domiciliul solicitantului, recomandări ale vecinilor, cunoscuţilor, rudelor solicitantului, precum şi ale reprezentanţilor autorităţii publice locale de la domiciliul acestuia cu privire la comportamentul social al solicitantului.

În urma analizării documentaţiei înaintate şi a audierii solicitantului, comisia pentru protecţia copilului decide cu privire la acordarea atestatului.

Atestatul de asistent maternal profesionist se eliberează pentru o perioadă de trei ani şi poate fi reînnoit, suspendat sau retras de comisia pentru protecţia copilului, la propunerea temeinic motivată a serviciului public specializat pentru protecţia copilului sau a organismului privat autorizat care supraveghează activitatea asistentului maternal profesionist.

Pentru fiecare copil primit în plasament sau în încredinţare, asistentul maternal profesionist încheie o convenţie, care constituie anexă la contractul individual de muncă încheiat cu angajatorul.

Serviciul public specializat pentru protecţia copilului sau organismul privat autorizat care supraveghează activitatea asistenţilor maternali profesionişti este obligat să prezinte comisiei pentru protecţia copilului rapoarte trimestriale referitoare la evoluţia copiilor încredinţaţi sau daţi în plasament asistenţilor maternali profesionişti.

Comisia pentru protecţia copilului poate decide suspendarea sau retragerea atestatului de asistent maternal profesionist dacă nu mai sunt îndeplinite condiţiile care au stat la baza eliberării acestuia sau dacă asistentul maternal profesionist nu respectă vreuna dintre obligaţiile prevăzute în prezenta hotărâre.

Suspendarea sau retragerea atestatului de asistent maternal profesionist duce la suspendarea sau încetarea contractului individual de muncă şi a convenţiei încheiate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici