Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a prezentat bilanțul acțiunilor de control derulate pe litoral în perioada 30 iunie – 12 iulie, în cadrul Comandamentului Sezon Estival 2025.
Obiectivul principal al autorităților a fost prevenirea riscurilor alimentare și protejarea sănătății publice, într-un context cu aflux crescut de turiști.
În total, au fost verificate 546 de unități de alimentație publică, printre care restaurante, terase, cofetării, fast-food-uri, baruri, magazine alimentare și un supermarket.
În urma controalelor, au fost identificate numeroase nereguli: manipularea necorespunzătoare a alimentelor, lipsa etichetării, condiții de igienă deficitare, precum și depozitarea necorespunzătoare a produselor.
Au fost emise 8 ordonanțe de suspendare temporară a activității și 6 de interzicere a activității.
De asemenea, 952 de kilograme de produse alimentare neconforme (carne, lactate, patiserie) au fost retrase de la comercializare și dirijate către neutralizare.
În contextul festivalului „Beach, Please”, ANSVSA a suplimentat echipele de control, efectuând 90 de verificări oficiale, care au dus la aplicarea a 5 sancțiuni, însumând 53.000 de lei.
Președintele ANSVSA, Dr. Alexandru Bociu, a declarat că rezultatele reflectă eficiența măsurilor de prevenție și consiliere implementate: „Colaborarea cu operatorii economici și vigilența autorităților ne-au permis atingerea obiectivului zero cazuri de toxiinfecții alimentare. Vom continua controalele cu aceeași rigurozitate”.