ANSVSA: Laboratorul din Marea Britanie a confirmat forma atipică de encefalopatie spongiformă bovină

Laboratorul din Marea Britanie a confirmat, în urma analizelor, forma atipică de encefalopatie spongiformă bovină pentru proba recoltată de la o vacă sacrificată într-un abator autorizat, la sfârşitul lunii aprilie, a anunţat miercuri ANSVSA, precizând că acesta este un caz izolat în România.

745 afișări
Imaginea articolului ANSVSA: Laboratorul din Marea Britanie a confirmat forma atipică de encefalopatie spongiformă bovină

ANSVSA: Laboratorul din Marea Britanie a confirmat forma atipică de encefalopatie spongiformă bovină (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) arată, într-un comunicat de presă, că o probă recoltată de la o bovină care a fost sacrificată în 30 aprilie, într-un abator autorizat, a prezentat rezultat pozitiv la testarea efectuată în 1 mai, pentru supravegherea encefalopatiei spongiforme bovine (ESB).

Proba a fost trimisă pentru confirmarea diagnosticului la Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Encefalopatii Spongiforme Transmisibile (EST) din cadrul Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA), care a diagnosticat encefalopatia spongiformă bovină în data de 15 mai.

Totodată, proba a fost trimisă pentru identificarea tulpinii de encefalopatie spongiformă bovină la Laboratorul Comunitar de Referinţă Weybridge din Marea Britanie, care a stabilit, în urma analizelor, că acest caz reprezintă o formă atipică de ESB, care apare în mod natural şi spontan la bovine, a precizat ANSVSA.

Potrivit sursei citate, în România nu a fost înregistrat niciun caz de formă clasică sau atipică de encefalopatie spongiformă bovină din anul 1995 până în prezent.

"Acest caz de formă atipică de ESB este un caz izolat", a mai arătat ANSVSA.

Potrivit sursei citate, în acest caz au fost luate toate măsurile legale cu privire la "carnea şi subprodusele rezultate de la bovina pozitivă, de la bovina sacrificată înainte, precum şi de la două bovine sacrificate după aceasta pe linia de tăiere, acestea fiind dirijate către o unitate de neutralizare autorizată sanitar-veterinar în vederea distrugerii".

"Sănătatea publică nu este şi nu a fost pusă în pericol în niciun moment, întrucât carcasele de bovină din grupele susceptibile se comercializează numai după primirea rezultatelor de laborator pentru ESB. De asemenea, au fost instituite măsuri de restricţie privind circulaţia animalelor conform regulamentelor europene în vigoare", se mai arată în comunicatul ANSVSA.

Sursa citată a precizat că mai multe instituţii ale statului desfăşoară o anchetă în acest caz.

"La finalizarea tuturor investigaţiilor, vor fi ucise şi distruse toate animalele care au coabitat cu animalul pozitiv şi descendenţii acesteia (cohorta animalului pozitiv)", potrivit sursei citate.

ANSVSA a notificat Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor şi Comisia Europeană despre depistarea acestui caz atipic de ESB, care urmează să fie analizat în cadrul forurilor ştiinţifice ale acestor organizaţii.

Modalitatea de apariţie a acestei forme sporadice de ESB, considerată "atipică" pentru a o distinge de forma clasică, în care imbolnăvirea apare în urma hrănirii bovinelor cu furaje care conţin proteine de origine animală, este în prezent în curs de investigare ştiinţifică.

Reprezentanţii ANSVSA au precizat că, în România, testarea bovinelor pentru supravegherea encefalopatiei spongiforme bovine a început încă din anul 1995, fiind făcute 2.905 teste histopatologice, iar începând din 2002 "a fost demarată testarea rapidă, în masă, a efectivelor de rumegătoare eligibile pentru diagnosticarea acestei boli".

În perioada 2002 - 2013, au fost examinate pentru supravegherea ESB un număr de 868.246 de probe, prelevate de la bovine din grupele ţintă supuse testării.

Toate bovinele susceptibile la ESB sunt testate, potrivit următoarele reguli: bovine sănătoase clinic sacrificate pentru consum uman în vârstă de peste 30 luni; bovine cu semne clinice la inspecţia antemortem în vârstă de peste 24 luni; bovine sacrificate de urgenţă în vârstă de peste 24 luni; bovine moarte în vârstă de peste 24 luni ; bovine suspecte de ESB, indiferent de vârstă; bovine ucise în cadrul măsurilor de eradicare a ESB.

Potrivit ANSVSA, România implementează, începând din 2007, programe de supraveghere, control şi eradicare a EST, cofinanţate de Comisia Europeană. Aceste programe se elaborează pe baza antecedentelor epidemiologice şi a analizei de risc, prin care se monitorizează şi controlează situaţia epidemiologică a României sub raportul EST, inclusiv ESB.

Implementarea acestor programe este verificată anual de către Comisia Europeană, prin misiuni de evaluare sau de audit financiar a programului de supraveghere a EST, a precizat ANSVSA.

Preşedintele ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu, a declarat marţi seară, pentru MEDIAFAX - după ce Rusia a anunţat interzicerea importurilor de carne de vită din România invocând boala vacii nebune - că există o suspiciune de "caz atipic" depistat la o carcasă, nefiind însă cunoscută provenienţa animalului.

"Suntem în anchetă de aproximativ o lună şi jumătate legat de acest caz, însă nu putem vorbi de o evoluţie a acestei boli pe teritoriul României. Dacă la finalul anchetei, ce presupune şi teste în laboratorul de specialitate din Marea Britanie, se confirmă că este vorba despre un caz atipic, acesta nu se ia în considerare şi nu se poate vorbi despre un pericol cu privire la siguranţa alimentară a populaţiei", a spus Mănăstireanu.

România a primit recent din partea Organizaţiei Internaţionale pentru Epizootii (OIE) certificatul prin care i se recunoaşte statutul de ţară cu risc neglijabil pentru "boala vacii nebune".

Pe site-ul destinat alertelor europene în domeniul siguranţei alimentare nu figurează o alertă referitoare la România.

Autoritatea sanitar-veterinară rusă (Roselhoznadzor) a dispus, marţi, interzicerea importurilor de bovine, carne de vită şi produse derivate din România, din cauza "encefalopatiei spongiforme bovine", informează site-ul în limba engleză al agenţiei Itar-Tass.

Potrivit unui comunicat oficial al Roselhoznadzor difuzat marţi, interdicţia vizează de asemenea proteinele procesate de origine animală, alimentele destinate animalelor şi care conţin astfel de proteine, dar şi produsele făcute din resturi provenind din procesarea cărnii de vită.

Ultima interdicţie a Rusiei care viza importurile de vite din cauza encefalopatiei spongiforme bovine a fost impusă acum 30 de ani Marii Britanii. Roselhoznadzor a anulat interdicţia abia în septembrie 2013.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici