Apă sfinţită pe pârtie: Salvamontiştii din Straja au dus 200 de litri de apă sfinţită turiştilor

Sute de turişti au luat, duminică, apă sfinţită la circa 1.400 de metri altitudine, în Masivul Straja, apa fiind adusă de către salvamontişti de la cele cinci izvoare din masiv şi mai apoi sfinţită de preotul care slujeşte la Schitul Straja.

225 afișări
Imaginea articolului Apă sfinţită pe pârtie: Salvamontiştii din Straja au dus 200 de litri de apă sfinţită turiştilor

Apă sfinţită pe pârtie: Salvamontiştii din Straja au dus 200 de litri de apă sfinţită turiştilor (Imagine: Ghita Porumb/Arhiva Mediafax Foto)

Zece salvamontişti din Straja au adus, duminică, apă de la cele cinci izovare de pe raza masivului, aceştia coborând circa patru kilometri, cu bidoane a câte 20 de litri de apă, până la Crucea din Straja, unde a fost umplut un butoi de 200 de litri.

Potrivit salvamontiştilor din Straja, după slujba de duminică, apa adusă de la izvoare a fost sfinţită şi împărţită turiştilor.

"De opt ani a devenit o tradiţie ca de Bobotează să mergem să aducem apă de la izvoarele din Masivul Straja, pentru ca aceasta să fie sfinţită de preot şi împărţită credincioşilor. Suntem zece salvamontişti care participăm la acest ritual, împărţiţi în cinci echipe, pentru că sunt cinci izovoare. Aducem câte un bidon de 20 de litri de apă de la fiecare izvor, pe care o turnăm într-un butoi de 200 de litri. Indiferent de vreme şi de cât de greu este, menţinem tradiţia. Nu este uşor, dar merită efortul, pentru că este o binefăcător şi pentru noi", a declarat duminică, Ştefan Boca, reprezentant Salvamont Lupeni, unul dintre salvamontiştii care au adus apă de la izvoarele din Straja.

Potrivit sursei citate, cel mai înalt izvor este situat la 1.756 metri altitudine, apa fiind coborâtă de aici până la Schit pe o distanţă de circa patru kilometri.

Emil Părău, unul dintre investitorii din Straja, iniţiatorul acestei acţiuni, a declarat că la slujba de Bobotează au participat sute de credincioşi, Schitul din Straja fiind neîncăpător.

"Biserica a fost neîncăpătoare, la liturghie credincioşii stând şi afară. Apoi, la slujba de sfinţire a apei, care a avut loc la Crucea din Straja, au participat şi schiorii de pe pârtii. După ce au luat apa sfinţită, oamenii s-au îndreptat spre casele lor sau spre pârtiile de schi", a declarat Emil Părău.

Tradiţia sfinţirii apei în Straja datează din anul 2000, de la sfinţirea Schitului, fiind cel de-al 13 an consecutiv în care are loc această procesiune.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici