APIA: Circa 34% dintre fermieri au depus, în luna martie, cereri pentru subvenţia la hectar

Aproape 384.000 de fermieri au depus cereri pentru plăţile la hectar în luna martie, reprezentând aproximativ 34% din numărul estimat de agricultori care vor solicita subvenţia în cadrul campaniei din perioada 2 martie -15 mai, potrivit Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

6 afișări

Campania anuală de depunere a cererilor pentru sprijinul pe suprafaţă a început la 2 martie şi se va încheia la 15 mai. Pentru cererile depuse în intervalul 15 mai - 9 iunie vor fi percepute penalităţi de 1% pentru fiecare zi lucrătoare întârziere.

Raportat la numărul de fermieri existenţi la nivelul fiecărui judeţ, cele mai mari procente de depunere a cererilor s-au înregistrat în judeţele Ilfov (52,6%), Vâlcea (45,9%) şi Călăraşi (42,9%), potrivit unui comunicat APIA.

"În ceea ce priveşte numărul de cereri depuse, cele mai multe au fost înregistrate în judeţele Suceava (18.100), Olt (16.300 cereri) şi Dolj (16.600 cereri)", se arată în comunicat.

În campania de anul trecut, circa 1,16 milioane de agricultori au depus cereri pentru plata la hectar, valoarea subvenţiei fiind de 60,75 euro pe hectar, plătibili în lei la un curs de 3,7413 lei/euro, la care s-au adăugat plăţile complementare de 46,71 euro pe hectar.

Pentru anul 2009, subvenţia se ridică la 115,9 euro pe hectar, sumele totale alocate fiind de aproximativ un miliard euro din fonduri UE şi de la buget.

Beneficiarii plăţilor la hectar pot fi persoanele fizice sau juridice care exploatează terenul agricol pentru care solicită plata, în calitate de proprietari, arendaşi, concesionari, asociaţi, administratori în cadrul asociaţiilor în participaţiune.

Dacă proprietarul a dat terenul în arendă, l-a concesionat sau l-a închiriat, sprijinul financiar pe suprafaţa în cauză va fi acordat celui care lucrează terenul.

Pentru a obţine banii, fermierii trebuie să exploateze suprafeţe de cel puţin un hectar, împărţite în parcele de minim 0,3 hectare. În cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole, arbuştilor fructiferi, suprafaţa minimă a parcelei trebuie să fie de cel puţin 0,1 hectare.

Schemele de sprijin pe suprafaţă sunt finanţate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici