Aproape un milion de români suferă de hepatită B, dar numai 1% primesc tratament

Aproape un milion de români suferă de hepatită B, dar numai 1 la sută primesc tratament, în condiţiile în care România figurează printre ţările cu cea mai ridicată prevalenţă a infecţiei cu acest virus din Europa, a declarat, joi, Mihai Voiculescu, preşedinte Asociaţiei pentru Studiul Ficatului.

9 afișări
Imaginea articolului Aproape un milion de români suferă de hepatită B, dar numai 1% primesc tratament

Aproape un milion de români suferă de hepatită B, dar numai 1% primesc tratament

"Nicio ţară din lume nu poate asigura tratamentul pentru toţi bolnavii infectaţi, totuşi în România sunt de peste 10 ori mai puţini suferinzi care primesc medicaţia prin programul naţional'', a adăugat profesorul Voiculescu, care este şi şef al Secţiei de Medicină Internă şi Hepatologie din cadrul Institutului Clinic Fundeni.

Voiculescu a precizat că din 120 de dosare transmise spre aprobare la Ministerul Sănătăţii Publice, pentru tratamentul hepatitei B, au fost aprobate 10 la sută, iar restul bolnavilor au rămas pe o listă de aşteptare.

Chiar dacă tratamentul hepatitei cronice B ''pare scump'', este mult mai ieftin decât medicaţia pentru ciroză sau complicaţiile maladiei, costul transplantului şi medicaţia postransplant, a declarat profesorul Oliviu Pascu, preşedintele Comisiei Naţionale de Gastroenterologie a Ministerului Sănătăţii.

Cel mai mare risc pentru contactarea bolii îl reprezintă instumentarul din cabinetele stomatologice, saloanele de înfrumuseţare şi cele de pearcing, unde sterilizarea nu este bine realizată, întrucât infecţia cu hepatita B se transmite prin sânge infectat.

Hepatita B este a 10-a cauză de mortalitate în lume. În întreaga lume, peste două miliarde de oameni sunt infectaţi cu virusul hepatitei B şi între 350 şi 400 de milioane de oameni suferă de hepatită cronică B. Totodată, 14 milioane de europeni au hepatită cronica B, din care aproximativ un sfert vor deceda prin insuficienţă hepatică sau cancer hepatic. În Europa, aproximativ un milion de persoane sunt infectate cu virusul hepatitei B în fiecare an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici