Aproximativ 2.300 de familii ar putea cumpăra locuinţele ANL în care stau

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor, Borbely Laszlo, a declarat că aproximativ 2.300 de familii ar putea cumpăra locuinţele ANL în care stau cu chirie şi că, dacă 60% din ele ar face acest pas, s-ar aduna circa 40 de milioane de euro, din care s-ar putea construi noi blocuri.

79 afișări
Imaginea articolului Aproximativ 2.300 de familii ar putea cumpăra locuinţele ANL în care stau

Aproximativ 2.300 de familii ar putea cumpăra locuinţele ANL în care stau (Imagine: Mediafax Foto)

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor, Borbely Laszlo, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, la Zalău, că în acest an vor fi date în folosinţă 3.000-3.500 de locuinţe ANL, dar că în 2009 numărul lor se va dubla.

"Familiile tinere ce locuiesc în apartamente ANL pot rămâne chiriaşe sau au posibilitatea de a le achiziţiona, după cinci ani, la 75 la sută din preţul pieţei. Din calculele noastre, există în momentul de faţă aproximativ 2.300 de familii care ar putea să cumpere locuinţele ANL în care stau. Dacă măcar 60 la sută din aceste familii ar face acest pas, s-ar strânge circa 40 de milioane de euro, bani care să fie alocaţi construirii de noi blocuri ANL în ţară. În acest an, vom da în folosinţă 3.000-3.500 de locuinţe ANL, dar anul viitor vom dubla numărul locuinţelor predate populaţiei", a declarat ministrul Borbely Laszlo.

Potrivit sursei citate, Zalău se numără printre oraşele în care numărul locuinţelor destinate tinerilor este foarte mic.

"Motivele sunt alocările de terenuri şi lipsa proiectelor pentru construirea acestor locuinţe. În ultimii opt ani, unii primari puteau fi mai activi. Acum s-au mai pornit lucrurile şi în Zalău sunt în curs de realizare peste 150 de apartamente", a spus Borbely.

În municipiul Zalău, există doar 44 de locuinţe ANL, dar este în construcţie un complex ANL de 12 blocuri, care vor însemna 164 de locuinţe ANL pentru populaţie. Din cauză că este un proiect mare, a fost împărţit în două etape: prima dată vor fi amenajate 90 de apartamente, iar în cea de-a două etapă - alte 74.

Proiectul are o valoare totală de peste 20 de milioane de lei (5,75 milioane de euro), din care pentru construcţii-montaj este prevăzută suma de 18 milioane de lei (cinci milioane de euro).

Finanţarea este asigurată de Agenţia Naţională a Locuinţelor, Primăria Zalău urmând să suporte racordarea blocurilor la reţelele de utilităţi. Lucrările se vor finaliza în următorii doi ani.

Ministrul Borbely Laszlo a fost prezent, vineri, la Zalău, pentru a semna primul contract de finanţare prin POR din Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest, privind reabilitarea drumului Ciucea-Crasna-Vârşolţ.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici