Aproximativ 4.500 persoane din şase localităţi din judeţul Iaşi vor fi evacuate

Aproximativ 4.500 persoane din şase localităţi din judeţul Iaşi situate pe malul râului Siret, unde se aşteaptă o viitură puternică miercuri dimineaţă, vor fi evacuate, cele mai multe fiind în suburbiile municipiului Paşcani şi în comuna Răchiteni.

97 afișări
Imaginea articolului Aproximativ 4.500 persoane din şase localităţi din judeţul Iaşi vor fi evacuate

Aproximativ 4.500 persoane din şase localităţi din judeţul Iaşi vor fi evacuate (Imagine: Liviu Chirica/Arhiva Mediafax Foto)

Primarul municipiului Paşcani, Grigore Crăciunescu, a declarat, marţi seară, că s-au luat măsuri pentru evacuarea a aproape 3.000 de persoane care locuiesc la marginea oraşului, în imediata apropiere a râului Siret.

Cei evacuaţi vor fi cazaţi în spital, cămine sau săli de sport.

"Noi suntem pregătiţi, inclusiv cu autobuze pentru a transporta oamenii. Din estimările noastre sunt în jur de 3.000 de oameni", a afirmat primarul municipiului Paşcani.

În Lespezi, unde miercuri dimineaţă se aşteaptă o viitură puternică pe Siret, sunt evacuate 250 de persoane, în comuna Răchiteni aproape 1.000 de locuitori, iar în Stolniceni - Prăjescu aproximativ 100 de oameni.

Primarii din comunele Mirceşti şi Mogoşeşti Siret au anunţat că au finalizat procedurile de evacuare, aproape 100 de oameni părăsind deja casele aflate în zonele inundabile ale Siretului.

Prefectul judeţului Iaşi, Dragomir Tomaşeschi, a declarat marţi seară că a semnat ordinul de evacuare pentru cetăţenii din şase localităţi ale judeţului Iaşi unde există riscul revărsării râului Siret.

"Vârful maxim de viitură ar urma să fie atins mâine dimineaţă (miercuri dimineaţă - n.r.) în zona Lespezi şi Paşcani. E vorba de evacuarea oamenilor care stau în zonele din apropierea râului Siret, nu de toţi locuitorii", a afirmat prefectul Tomaşeschi, care a estimat că numărul oamenilor care ar urma să fie evacuaţi ar fi de doar câteva sute.

El a spus că toţi cei evacuaţi vor fi cazaţi la rude, sau, în cazul în care acest lucru nu va fi posibil, în şcoli şi cămine culturale puse la dispoziţie de primării.

Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) a instituit stare de alertă în judeţele Iaşi, Suceava şi Neamţ, urmând să fie evacuată o parte din populaţia din Paşcani şi Roman, precum şi din peste 20 de localităţi.

Vasile Blaga a semnat, marţi, ordinele prin care s-a declarat stare de alertă în judeţele Iaşi, Suceava şi Neamţ, pentru a fi luate măsuri speciale de evacuare a populaţiei.

Starea de alertă, care se va menţine până la scăderea debitelor unor râuri sub cota de atenţie, presupune o serie de măsuri speciale, între care interzicerea accesului populaţiei în zona digurilor sau în zonele cu pericol de inundaţii.

Astfel, în judeţul Iaşi este stare de alertă în oraşul Paşcani şi în comunele Lespezi, Stolniceni-Prăjescu, Mogoşeşti Siret, Mirceşti şi Răchiţeni.

În judeţul Neamţ se vor lua măsurile speciale, în urma instituirii stării de alertă, în municipiul Roman, precum şi în localităţile Doljeşti, Tămăşeni, Sagna, Gădinţi, Horia, Ion Creangă şi Icuşeşti.

De asemenea, în judeţul Suceava este declarată stare de alertă în localităţile Dolhasca, Grămeşti, Zamostea, Zvoriştea, Adâncata, Hânţeşti, Siminicea, Dumbrăveni, Vereşti, Fântânele şi Liteni.

Prefectul de Neamţ, Mihai Arhip, a dispus, marţi seară, evacuarea din case a peste 11.000 de persoane din şapte comune şi un cartier al municipiului Roman, ca urmare a instituirii stării de alertă, fiind aşteptată o creştere semnificativă a debitului râului Siret.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici