ARACO: Deficit de 170.000 de salariaţi pe piaţa construcţiilor

Piaţa românească a construcţiilor va avea nevoie, în perioada 2008-2009, de circa 550.000 de muncitori, faţă de cei 380.000 de oameni disponibili în prezent, a declarat, marţi, preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor în Construcţii (ARACO), Laurenţiu Plosceanu.

4 afișări
Imaginea articolului ARACO: Deficit de 170.000 de salariaţi pe piaţa construcţiilor

ARACO: Deficit de 170.000 de salariaţi pe piaţa construcţiilor

Deficitul de personal de pe piaţa construcţiilor se ridică, astfel, la 170.000 de salariaţi, şi înregistrează o tendinţă de scădere, potrivit ARACO.

"De la începutul anului, numărul muncitorilor din sectorul construcţiilor a crescut cu aproximativ 50.000. După părerea mea, majoritatea acestora au fost atraşi din zona pieţei negre către cea reglementată", a afirmat Plosceanu la o dezbatere privind scăderea deficitului de forţă de muncă din construcţii.

El a spus că una dintre soluţiile de diminuare a deficitului este păstrarea sau aducerea muncitorilor români în ţară, prin creşterea salarizării la un nivel comparativ cu cel din ţările europene.

Potrivit lui Plosceanu, salariul minim brut în domeniul construcţiilor va creşte de la 1 ianuarie cu 27%, la 570 de lei lunar, nivel negociat de patronatele şi sindicatele în domeniu. La sfârşitul anului viitor, nivelul salariului minim brut urmează să se majoreze la 700 de lei, iar în 2009 acesta va ajunge la 900 de lei.

O altă soluţie pentru diminuarea deficitului de forţă de muncă, mai puţin avantajoasă, potrivit preşedintelui ARACO, este utilizarea de muncitori din Asia sau zona fostei Iugoslavii.

Plosceanu a adăugat că alte opţiuni pentru diminuarea deficitului forţei de muncă sunt generarea unei pregătiri corespunzătoare şi transferul muncitorilor în zona reglementată a pieţei.

El a adăugat că ARACO a solicitat Federaţiei Industriei Europene a Construcţiilor (FIEC), organism cu funcţie de reprezentare a patronatelor din domeniul construcţiilor la nivel european, o serie de măsuri pentru diminuarea lipsei forţei de muncă, printre care subcontractarea muncitorilor direct de la firmele de construcţii şi implicarea în atragerea de fonduri structurale pentru instruirea angajaţilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici