Arad: 200 de gospodării din localitatea Nadăş sunt afectate de inundaţii

Aproximativ 200 de gospodării din localitatea Nadăş, comuna Tauţ, din judeţul Arad, au fost inundate, sâmbătă seara, fiind avariate poduri şi podeţe, autorităţile urmând să stabilească bilanţul complet al inundaţiilor în cursul zilei de duminică, transmite corespondentul MEDIAFAX.

2637 afișări
Imaginea articolului Arad: 200 de gospodării din localitatea Nadăş sunt afectate de inundaţii

Arad: 200 de gospodării din localitatea Nadăş sunt afectate de inundaţii (Imagine: Adi Piclisan/ Mediafax Foto)

UPDATE 21:10 Pompierii şi jandarmii au decolmatat 50 de fântâni din Nădaş, oamenii primesc apă îmbuteliată

50 de fântâni au fost decolmatate de către pompieri şi jandarmi în localitatea Nădaş din judeţul Arad, lovit de o viitură sâmbătă seară, bilanţul gospodăriilor afectate de inundaţii ajungând la 180, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În acest moment se acţionează în continuare pentru scoaterea apei din fântânile inundate, până la această oră, reuşindu-se ca aproximativ 50 de fântâni să fie decolmatate. Pentru ajutorarea oamenilor ca să-şi scoată mâlul din casă se intervine cu echipaje mixte de pompieri-jandarmi şi este deja operativă o staţie de potabilizare a apei trimisă în sprjin de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara, Detaşamentul Deva. (...) S-a luat măsura interzicerii consumului de apă din puţurile proprii. Direcţia de Sănătate Publică Arad va lua măsuri pentru decontaminarea fântânilor şi, la solicitarea medicului din satul Nadăş, pentru trimiterea vaccinurilor împotriva hepatitei în această localitate", a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Arad, căpitan George Pleşca.

Primăria comunei Tauţ a început să distribuie apă îmbuteliată localnicilor, cărora le-a cerut să nu folosească apa din fântâni până când analizele Direcţiei de Sănătate Publică Arad nu vor confirma că apa este bună de băut.

"Au intervenit operativ, dar vedeţi în faţa apei nu se poate sta şi nu se putea efectiv face, stăteam cu neputinţă şi ne uitam cum a venit din deal în deal, aşa ceva nu am mai văzut în viaţa mea. Oamenii spun că nici de 100 de ani nu a mai văzut nimeni. Omnul cel mai bătrân din sat zice că aşa ceva nu a mai fost în satul Nadăş niciodată. A plouat foarte puternic, cred că a fost ceva rupere de nori, în amonte de satul Nadăş (...) pe sat nu a plouat, estimăm că acolo peste dealuri şi păduri, la circa 3 km de sat, a plouat 200 litri pe mp. În păduri, au venit toate viiturile, s-au rupt pomi, s-au rupt tot, a venit tot dintr-o dată, aşa ceva nu s-a mai văzut. Asemenea probleme nu au mai fost niciodată în zonă", a declarat corespondentului MEDIAFAX primarul comunei Tauţ, Gheorghe Pleş.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Vasile Goldiş" al judeţului Arad a prezentat, duminică seara, bilanţul inundaţiei din localitatea Nadăş, comuna Tauţ, din judeţul Arad, în zonă cerându-se suplimentarea forţelor de intervenţie.

"Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Tauţ, constituite la ordinul prefectului, au finalizat evaluarea pagubelor produse de inundaţia din satul Nadăş. Au fost inundate 180 de gospodării, din care 48 imobile, două instituţii publice: căminul cultural şi dispensarul uman, au fost afectate trei poduri, trei podeţe şi o punte a fost distrusă. De asemenea, animale moarte sunt 43 de găini, 17 porci şi 30 de familii de albine", a declarat, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Arad, căpitan George Pleşca.

Pompierii arădeni au mai intervenit sâmbătă seara şi în localitatea Aldeşti din comuna Bârsa.

Aproximativ 50 de pompieri-salvatori au intervenit începând cu sâmbătă seara pentru a-i ajuta pe localnici, după ce cea mai mare parte a localităţii Nadăş din comuna Tauţ, judeţul Arad, a fost inundată, transmite corespondentul MEDIAFAX.

La faţa locului s-au deplasat prim-ajunctul inspectorului şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Vasile Goldiş" Arad locotenent-colonel Cristian Gârbău, prefectul judeţului Arad, Cosmin Pribac.

"În momentul sosirii primelor două echipaje de intervenţie a Gărzii Ineu s-a constatat că o mare parte a satului Nadăş este inundată de apă, lamă de apă între 50 cm şi aproximativ 1 metru. S-a solicitat sprijinul Detaşamentului Arad care a trimis în sprijin 25 subofiţeri şi grupa operativă, cu 5 ofiţeri. Ca şi tehnică: 2 bărci, 5 motopompe, 2 autocamioane de intervenţie, 4 autoturisme 4x4 de transport. S-a acţionat pentru decolmatarea a 2 poduri şi 2 podeţe şi pentru evacuarea apei din principalele locaţii, aici vorbim despre dispensarul comunei şi căminul cultural, în caz că trebuiau evacuate persoane. Ca şi evaluare preliminară sunt aproximativ 200 de gospodării afectate, inundate, 2 poduri, 2 podeţe afectate şi o porţiune din drumul comunal pe aproximativ 10 metri lungime, asfaltul spălat", a declarat, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Arad, căpitan George Pleşca.

Bilanţul complet al inundaţiilor va fi stabilit în cursul zilei de duminică.
.
"Din ordinul prefectului judeţului Arad, Cosmin Pribac, duminică la ora 10.00, se va întâlni Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă la primăria comunei Tauţ, urmând apoi să se facă evaluările pe teren pentru a se vedea pagubele complete", a mai declarat căpitan George Pleşca.

Pompierii arădeni mai intervenit sâmbătă seara şi în localitatea Aldeşti din comuna Bârsa, unde "a plouat 30 minute ceva de groază, ploaie torenţială, ca o rupere de nori", după cum a declarat corespondentului MEDIAFAX primarul comunei Bârsa, Avram Ciev.

"În localitatea Aldeşti intervine Secţia de Pompieri Sebiş cu un echipaj format din 6 subofiţeri şi o motompompă de capacitate medie alături de serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă Bârsa. La Aldeşti, în acest moment se intervine pentru evacuarea apei din 3 locaţii", declara corespondentului MEDIAFAX, la începerea misiunii, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Arad, căpitan George Pleşca.

Pompierii vor continua să ajute locanicii şi în cursul zilei de duminică.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici