Aşezămintele „Ion. I.C. Brătianu” şi Teatrul Naţional „Marin Sorescu”, proiectate pentru reabilitare

Începe proiectarea pentru consolidarea şi reabilitarea Aşezămintelor „Ion. I.C. Brătianu” din Bucureşti şi a Teatrului Naţional „Marin Sorescu“ din Craiova, după ce miercuri au fost semnate de Ministerul Culturii contractele privind serviciile de elaborare a DALI.

166 afișări
Imaginea articolului Aşezămintele „Ion. I.C. Brătianu” şi Teatrul Naţional „Marin Sorescu”, proiectate pentru reabilitare

Aşezămintele „Ion. I.C. Brătianu” şi Teatrul Naţional „Marin Sorescu”, proiectate pentru reabilitare

Au fost semnate, miercuri, contractele privind serviciile de elaborare a Documentaţiei de Avizare a Lucrărilor de Intervenţii (D.A.L.I.) pentru consolidarea şi reabilitarea a două importante obiective culturale: Aşezămintele „Ion. I.C. Brătianu” din Bucureşti şi Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, potrivit ministrului Culturii, Raluca Turcan.

Investiţiile sunt finanţate prin Acordul-cadru de împrumut dintre România şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), destinat reabilitării patrimoniului construit şi modernizării unor clădiri culturale din România.

Turcan spune, pe Facebook, faptul că valoarea contractului atribuit pentru consolidarea şi restaurarea a Aşezămintelor „Ion. I.C. Brătianu” din Bucureşti este de 184.000 de euro (fără TVA), prestatorul având obligaţia să elaboreze Documentaţia de Avizare a Lucrărilor de Intervenţii în termen de maximum 90 de zile de la data emiterii ordinului privind începerea proiectării.

Ridicat în perioada 1910-1912, ansamblul aşezămintelor „Ion. I.C. Brătianu” din Bucureşti este inspirat din vechea arhitectură românească, cu elemente orientale, bizantine şi renascentiste. Imobilul se află în domeniul public al statului şi în administrarea Bibliotecii Naţionale a României, având statutul de monument istoric. Expertiza tehnică a relevat faptul că structura de rezistenţă este în pragul prăbuşirii parţiale sau totale, odată cu trecerea timpului, ca urmare a lipsei unei întreţineri minimale, a acţiunii intemperiilor, a deteriorărilor de natură mecanică, constatându-se apariţia multor degradări de profunzime.

Contractul pentru serviciile de elaborare a D.A.L.I. pentru consolidarea şi reabilitarea Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova este în valoare de 234.000 de euro (fără TVA), prestatorul având obligaţia să elaboreze Documentaţia de Avizare a Lucrărilor de Intervenţii în termen de maximum 120 de zile de la data emiterii ordinului privind începerea proiectării.

Clădirea Teatrului Naţional „Marin Sorescu” a fost edificată în perioada 1970-1974, cu o structură de rezistenţă fără protecţie antiseismică. În prezent, clădirea necesită lucrări de consolidare, reabilitare termică, înlocuire de instalaţii funcţionale şi pentru spectacole, modificări interioare, înlocuirea tâmplăriei exterioare, creşterea eficienţei energetice etc.

„Pe lângă aceste două obiective de investiţii, prin Acordul-cadru de împrumut dintre România şi BDCE, mai sunt finanţate realizarea proiectării şi execuţia lucrărilor pentru alte monumente istorice şi clădiri cu destinaţie culturală: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Teatrul Naţional şi Opera Română din Cluj-Napoca, Vila „Florica” de la Ştefăneşti, Conacul „Vârnav Liteanu” de la Liteni, Muzeul Naţional al Revoluţiei Anticomuniste din Decembrie 1989 din Timişoara, o nouă sală de concerte destinată Operei Naţionale Române din Iaşi. Costul total net al acestor investiţii se ridică la 270 milioane de euro, din care 216 milioane de euro (80% din cost) provin din împrumutul de la BDCE şi 54 milioane de euro (20% din cost) din contribuţia de la bugetul de stat”, spune Turcan.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici