Asistenta de la Maternitatea Giuleşti acuzată de moartea a şase bebeluşi, eliberată

Asistenta medicală de la Maternitatea Giuleşti, acuzată de moartea a şase bebeluşi şi rănirea altor cinci, a fost pusă în libertate, în urma deciziei de luni a Judecătoriei sectorului 6 Bucureşti, care a admis o cerere în acest sens.

235 afișări
Imaginea articolului Asistenta de la Maternitatea Giuleşti acuzată de moartea a şase bebeluşi, eliberată

Asistenta de la Maternitatea Giuleşti acuzată de moartea a şase bebeluşi, eliberată din arest (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

În 15 septembrie, Judecătoria sectorului 6 prelungise cu 30 de zile, mandatul de arestare preventivă a asistentei medicale de la Maternitatea Giuleşti, acuzată de ucidere din culpă şi de vătămare corporală din culpă, în urma incendiului care a provocat moartea a şase bebeluşi şi rănirea altor cinci.

Florentina Cîrstea, asistenta medicală pusă sub acuzare pentu că a lăsat nesupravegheat salonul bebeluşilor, a făcut recurs la Tribunalul Bucureşti, iar instanţa a respins contestaţia.

Ulterior, asistenta a făcut o cerere de eliberarea condiţionată, iar luni Judecătoria i-a admis solicitarea. Parchetul poate face recurs.

Judecătoria sectorului 6 a dispus următoarele obligaţii pe care trebuie Florentina Cîrstea să le respecte:

  • a) să nu se deplaseze la Spitalul Clinic de Obstretică şi Ginecologie "Prof. dr. Panait Sârbu";

  • b) să nu se apropie de inculpatul Dima Vasile, învinuitul Toma Adrian, părţile vătămate, părţile civile şi membrii familiei acestora, să nu comunice cu acestea direct sau indirect cu aceştia;

  • c) să nu comunice direct sau indirect cu martorii audiaţi în cauză;

  • d) să nu exercite profesia de asistent medical.

Totodată, instanţa i-a impus asistentei:

  • să nu depăşească limita teritorială a municipiului Bucureşti decât în condiţiile fixate de instanţă;

  • să se prezinte la instanţa de judecată ori de câte ori este chemată;

  • să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea de instanţă, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemată;

  • să nu îşi schimbe locuinţa indicată în faţa instanţei fără încuviinţarea acesteia;

  • să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte nicio categorie de arme.

Parchetul are drept la recurs în termen de 24 de ore.

Între timp, anchetatorii au primit rezultatele expertizelor dispuse în dosar, implicit pe cele privind necropsiile bebeluşilor.

În cazul incendiului de la Maternitatea Giuleşti, procurorii Parchetului instanţei supreme au început urmărirea penală şi faţă de asistenta Florentina Cîrstea, care era responsabilă cu supravegherea bebeluşilor în seara de 16 august, precum şi faţă de şeful Serviciului tehnic de la Maternitatea Giuleşti, Vasile Dima.

Florentina Cîrstea a fost arestată în 24 august, iar Vasile Dima este cercetat în libertate.

Şi şeful Secţiei Neonatologie de la Maternitatea Giuleşti, Adrian Ioan Toma, este urmărit penal în cazul incendiului din 16 august, fiind acuzat de neglijenţă în serviciu.

Procurori ai Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus începerea urmăririi penale faţă de Adrian Ioan Toma, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de neglijenţă în serviciu, care a avut consecinţe deosebit de grave.

Anchetatorii au stabilit, pe baza probelor administrate până în acest moment al urmăririi penale, că medicul, în calitate de şef al Secţiei de Neonatologie din cadrul Spitalului Clinic de Obstetrică şi Ginecologie "Prof. dr Panait Sârbu" (Maternitatea Giuleşti), a gestionat în mod defectuos resursele umane existente, neluând măsurile manageriale necesare pentru asigurarea în permanenţă, pe orice tură, la salonul de terapie intensivă nou-născuţi, a câte două cadre medicale, aşa cum prevăd dispoziţiile legale, în condiţiile în care numărul nou-născuţilor din salon depăşea în mod constant numărul maxim admis, se arată într-un comunicat al Parchetului instanţei supreme.

Şase bebeluşi au murit şi cinci sunt răniţi grav în urma incendiului produs în 16 august, în Secţia de Terapie Intensivă prematuri de la Maternitatea Giuleşti. Cei cinci bebeluşi răniţi, printre care două perechi de gemeni, au fost internaţi din 16 august la Spitalul "Grigore Alexandrescu".

O pereche de gemeni a părăsit miercuri spitalul, fiind primii copii supravieţuitori trimişi acasă.

Asistenta Florentina Cîrstea este acuzată că a ignorat şi sfidat atribuţiile de serviciu când a lăsat nesupravegheat în mod nejustificat salonul de la Maternitatea Giuleşti şi a fost într-un alt salon şi la toaletă, moartea bebeluşilor fiind violentă, arată procurorii în cererea de arestare a acesteia.

Procurorii îl acuză pe Vasile Dima de neglijenţă în serviciu, care a avut consecinţe deosebit de grave, precum şi de faptul că nu a luat măsuri pentru a asigura buna funcţionare a instalaţiilor, aparatelor, potrivit graficelor de întreţinere şi revizie tehnică. De asemenea, Dima nu ar fi luat măsuri pentru prevenirea incendiilor, deşi era şeful formaţiei civile de pompieri din cadrul spitalului, desemnat prin dispoziţia conducerii unităţii sanitare.

Totodată, procurorii au dispus şi începerea urmăririi penale faţă de Spitalul "Panait Sârbu" - Maternitatea Giuleşti.

Procurorul şef Marius Iacob a declarat că anchetatorii au constatat încălcarea normelor de securitate în muncă, de securitate a sistemelor electrice, gestionarea resurselor umane, existând posibilitatea să fie extinsă urmărirea penală şi în cazul altor persoane fizice.

Întreaga conducere a Maternităţii Giuleşti a fost suspendată până la finalizarea anchetei, în urma dispoziţiei primarului general Sorin Oprescu, la scurt timp după ce ministrul Sănătăţii ceruse demiterea echipei manageriale a unităţii sanitare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici