Asistenta de la Maternitatea Giuleşti acuzată de moartea a şase bebeluşi, eliberată

Asistenta medicală de la Maternitatea Giuleşti, acuzată de moartea a şase bebeluşi şi rănirea altor cinci, a fost pusă în libertate, în urma deciziei de luni a Judecătoriei sectorului 6 Bucureşti, care a admis o cerere în acest sens.

209 afişări
Imaginea articolului Asistenta de la Maternitatea Giuleşti acuzată de moartea a şase bebeluşi, eliberată

Asistenta de la Maternitatea Giuleşti acuzată de moartea a şase bebeluşi, eliberată din arest (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

În 15 septembrie, Judecătoria sectorului 6 prelungise cu 30 dezile, mandatul de arestare preventivă a asistentei medicale de laMaternitatea Giuleşti, acuzată de ucidere din culpă şi de vătămarecorporală din culpă, în urma incendiului care a provocat moartea aşase bebeluşi şi rănirea altor cinci.

Florentina Cîrstea, asistenta medicală pusă sub acuzare pentu căa lăsat nesupravegheat salonul bebeluşilor, a făcut recurs laTribunalul Bucureşti, iar instanţa a respins contestaţia.

Ulterior, asistenta a făcut o cerere de eliberarea condiţionată,iar luni Judecătoria i-a admis solicitarea. Parchetul poate facerecurs.

Judecătoria sectorului 6 a dispus următoarele obligaţiipe care trebuie Florentina Cîrstea să le respecte:

  • a) să nu se deplaseze la Spitalul Clinic de Obstretică şiGinecologie "Prof. dr. Panait Sârbu";

  • b) să nu se apropie de inculpatul Dima Vasile, învinuitul TomaAdrian, părţile vătămate, părţile civile şi membrii familieiacestora, să nu comunice cu acestea direct sau indirect cuaceştia;

  • c) să nu comunice direct sau indirect cu martorii audiaţi încauză;

  • d) să nu exercite profesia de asistent medical.

Totodată, instanţa i-a impus asistentei:

  • să nu depăşească limita teritorială a municipiului Bucureştidecât în condiţiile fixate de instanţă;

  • să se prezinte la instanţa de judecată ori de câte ori estechemată;

  • să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supraveghereade instanţă, conform programului de supraveghere întocmit deorganul de poliţie sau ori de câte ori este chemată;

  • să nu îşi schimbe locuinţa indicată în faţa instanţei fărăîncuviinţarea acesteia;

  • să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte nicio categoriede arme.

Parchetul are drept la recurs în termen de 24 de ore.

Între timp, anchetatorii au primit rezultatele expertizelordispuse în dosar, implicit pe cele privind necropsiilebebeluşilor.

În cazul incendiului de la Maternitatea Giuleşti, procuroriiParchetului instanţei supreme au început urmărirea penală şi faţăde asistenta Florentina Cîrstea, care era responsabilă cusupravegherea bebeluşilor în seara de 16 august, precum şi faţă deşeful Serviciului tehnic de la Maternitatea Giuleşti, VasileDima.

Florentina Cîrstea a fost arestată în 24 august, iar Vasile Dimaeste cercetat în libertate.

Şi şeful Secţiei Neonatologie de la Maternitatea Giuleşti,Adrian Ioan Toma, este urmărit penal în cazul incendiului din 16august, fiind acuzat de neglijenţă în serviciu.

Procurori ai Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică dincadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţieau dispus începerea urmăririi penale faţă de Adrian Ioan Toma, subaspectul săvârşirii infracţiunii de neglijenţă în serviciu, care aavut consecinţe deosebit de grave.

Anchetatorii au stabilit, pe baza probelor administrate până înacest moment al urmăririi penale, că medicul, în calitate de şef alSecţiei de Neonatologie din cadrul Spitalului Clinic de Obstetricăşi Ginecologie "Prof. dr Panait Sârbu" (Maternitatea Giuleşti), agestionat în mod defectuos resursele umane existente, neluândmăsurile manageriale necesare pentru asigurarea în permanenţă, peorice tură, la salonul de terapie intensivă nou-născuţi, a câtedouă cadre medicale, aşa cum prevăd dispoziţiile legale, încondiţiile în care numărul nou-născuţilor din salon depăşea în modconstant numărul maxim admis, se arată într-un comunicat alParchetului instanţei supreme.

Şase bebeluşi au murit şi cinci sunt răniţigrav în urma incendiului produs în 16 august, înSecţia de Terapie Intensivă prematuri de la Maternitatea Giuleşti.Cei cinci bebeluşi răniţi, printre care două perechi de gemeni, aufost internaţi din 16 august la Spitalul "GrigoreAlexandrescu".

O pereche de gemeni a părăsit miercuri spitalul, fiind primiicopii supravieţuitori trimişi acasă.

Asistenta Florentina Cîrstea este acuzată că a ignoratşi sfidat atribuţiile de serviciu când a lăsat nesupravegheat înmod nejustificat salonul de la Maternitatea Giuleşti şi a fostîntr-un alt salon şi la toaletă, moartea bebeluşilor fiindviolentă, arată procurorii în cererea de arestare aacesteia.

Procurorii îl acuză pe Vasile Dima de neglijenţă în serviciu,care a avut consecinţe deosebit de grave, precum şi de faptul că nua luat măsuri pentru a asigura buna funcţionare a instalaţiilor,aparatelor, potrivit graficelor de întreţinere şi revizie tehnică.De asemenea, Dima nu ar fi luat măsuri pentru prevenireaincendiilor, deşi era şeful formaţiei civile de pompieri din cadrulspitalului, desemnat prin dispoziţia conducerii unităţiisanitare.

Totodată, procurorii au dispus şi începerea urmăririi penalefaţă de Spitalul "Panait Sârbu" - Maternitatea Giuleşti.

Procurorul şef Marius Iacob a declarat că anchetatorii auconstatat încălcarea normelor de securitate în muncă, de securitatea sistemelor electrice, gestionarea resurselor umane, existândposibilitatea să fie extinsă urmărirea penală şi în cazul altorpersoane fizice.

Întreaga conducere a Maternităţii Giuleşti a fost suspendatăpână la finalizarea anchetei, în urma dispoziţiei primaruluigeneral Sorin Oprescu, la scurt timp după ce ministrul Sănătăţiiceruse demiterea echipei manageriale a unităţii sanitare.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici