Asociaţia VeDem Just a sesizat CNCD în legătură cu declaraţiile lui ÎPS Teodosie despre femei

Asociaţia VeDem Just a anunţat, sâmbătă, că a sesizat Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) în urma declaraţiilor făcute de ÎPS Teodosie Petrescu cu privire la femei.

1823 afișări
Imaginea articolului Asociaţia VeDem Just a sesizat CNCD în legătură cu declaraţiile lui ÎPS Teodosie despre femei

Sesizarea făcută de Asociaţia VeDem Just la CNCD a fost făcută de Ziua egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi.

„Membrii asociaţiei VeDem Just consideră discriminatorii aceste declaraţii făcute de un înalt cleric român ortodox şi membru al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române şi solicită CNCD constatarea comiterii contravenţiei prevăzute de dispoziţiile art. 15 din OG 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, republicată”, spun cei de la Asociaţia VeDem Just.

Ei consideră, totodată, că este foarte important ca declaraţiile şi informaţiile emise de reprezentanţii instituţiilor şi entităţilor publice să conţină informaţii corecte, neutre, de susţinere a acestor drepturi, iar comunicările în spaţiul public să nu se transforme în incitare la discriminare de orice fel.

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a avut o remarcă mai puţin obişnuită, joi, când a încercat să explice de ce nu e discriminatoriu faptul că o femeie nu poate avea roluri importante în biserică: „Ea a început păcatul”, a spus ierarhul.

„Nicio femeie nu poate fi preot. Aceasta e condiţia ei. Ea nu poate fi perpetuu într-o rugăciune pentru că are condiţia slăbiciunilor sale. Cum să fie discriminare? Aceasta este femeia. Ea a început păcatul şi iată că se află cu această neputinţă, pentru că - ne spune Sfântul Ioan Gură de Aur - dacă nu ar fi fost păcatul nu s-ar fi înmulţit neamul omenesc, ci prin puterea cuvintelor dumnezeieşti care le-a zis înainte de păcat <Creşteţi şi vă înmulţiţi şi stăpâniţi pământul>”, a spus ÎPS Teodosie, la Radio Dobrogea, joi seara.

El spune că strămoşii nu nu îşi cunoşteau intimităţile înainte de păcat.

Înaltul ierarh a continuat spunând că din cauza păcatului primordial femeia „naşte fii în dureri”.

„Femeii i s-a spus: <în dureri vei naşte fii>. Dacă nu păcătuia n-ar fi născut în fii în dureri. Toate acestea lămuresc diferenţa dintre bărbat şi femeie şi iată, ca să arate că nu este discriminare, Fiul lui Dumnezeu S-a întrupat ca bărbat. Şi Sfântul Sfinţilor este bărbat”, a mai spus ÎPS Teodosie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici