Audierea lui Radu Mazăre în dosarul terenurilor, amânată pentru 23 mai

Primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, fostul consilier municipal Nicuşor Constantinescu şi alţi inculpaţi din dosarul terenurilor vor fi audiaţi în 23 mai, după ce CAB a început audierile, miercuri, cu doi dintre directorii primăriei, inculpaţi în acest caz.

232 afișări
Imaginea articolului Audierea lui Radu Mazăre în dosarul terenurilor, amânată pentru 23 mai

Radu Mazăre (Imagine: Thomas Campean/Mediafax Foto)

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) i-a audiat pe şeful Direcţiei Administraţie Publică Locală din Primăria Constanţa, Constantin Racu, şi pe directoarea Direcţiei Patrimoniu a primăriei, Daniela Dospinescu.

La termenul anterior, instanţa stabilise că va începe audierile cu primarul Radu Mazăre şi ceilalţi inculpaţi, însă, la termenul de miercuri, a hotărât să audieze inculpaţii în ordinea subpunctelor din actul de inculpare, primii fiind astfel cei doi directori.

Constantin Racu a vorbit peste trei ore în faţa instanţei de judecată, încercând să demonteze, pas cu pas, acuzaţiile procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

În principal, Racu le-a arătat judecătorilor că, în opinia sa, nu există nicio acuzaţie de soluţionare defectuoasă a dosarelor de retrocedare, prin prisma lipsei unor acte sau a altor documente necesare acestor dosare. "Pe mine, personal, mă interesa ca valoarea a ceea ce urma să retrocedez să fie egală cu ceea ce se solicita în cererea de retrocedare, pentru că aşa mă obliga legea", a declarat Racu, în faţa instanţei.

La rândul ei, Daniela Dospinescu a arătat că Primăria Constanţa a primit foarte multe cereri de retrocedare din partea lui Constantin Bocăneanu, acesta solicitând identificarea loturilor din parcela 30, care, în total, însumau aproximativ 90 de hectare. Dospinescu a subliniat că Bocăneanu "nu a făcut niciun fel de presiuni asupra vreunei angajate care a declarat contrariul la DNA, în sensul că acesta îi cerea insistent comunicarea unor alte suprafeţe decât cele trecute în acte".

Directorul Direcţiei Patrimoniu din Primăria Constanţa a mai arătat că existau mai multe procuri în circulaţie la momentul retrocedării acestor terenuri şi că 1.500 de metri pătraţi de faleză nu erau în patrimoniul domeniului public, ci în cel privat al Primăriei Constanţa.

Primarul Radu Mazăre a fost trimis în judecată de DNA în 28 octombrie 2008, alături de 36 de persoane, între care foşti şi actuali funcţionari din Primăria Constanţa şi Oficiul de Cadastru, mandatari şi notari publici, în dosarul privind atribuirea nelegală a unor terenuri.

Prejudiciul în această cauză a fost estimat la aproximativ 114 milioane de euro, din care 77,77 milioane de euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane de euro în dauna municipiului Constanţa, potrivit DNA.

În acest dosar, alături de Radu Mazăre sunt judecaţi Nicuşor Daniel Constantinescu - fost consilier municipal, Constantin Racu - fost director al Direcţiei Administraţie Publică, Daniela Ramona Dospinescu - directorul Direcţiei Patrimoniu, Ion Marica - directorul Direcţiei Tehnic Investiţii, Dan Miron - fost consilier municipal, Cristian Tălpău şi Nora Alina Chircă - consilieri juridici, precum şi Bogdan Ghiţulescu - fost consilier juridic.

De asemenea, au fost trimişi în judecată Andrei Sozanski, Graţiela Rusu, Gabriela Radu, Claudia Cealera, funcţionari din Primăria Constanţa, precum şi Luminiţa Călătoru şi Silvia Stanciu - funcţionare în cadrul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Constanţa, precum şi mandatari, moştenitori ai persoanelor îndreptăţite - Elena Ştefănescu şi Laura Mariana Leşe -, cesionarii cumpărători de drepturi succesorale şi interpuşii cumpărători de terenuri.

Cele 37 de persoane sunt acuzate că au încălcat Legea 10/2001 privind persoanele îndreptăţite la restituire, termenul de depunere a cererilor, indisponibilizarea bunurilor restituibile în natură, competenţa de soluţionare a cererilor de restituire, întinderea suprafeţei revendicate.

"Avantajele patrimoniale dobândite ilegal se regăsesc în proprietatea inculpaţilor sau a firmelor controlate de aceştia, după cum urmează: Mazăre Radu Ştefan (prin firmele Nisipuri SA), mama şi fratele acestuia (prin firma APV Media Turism), Giurgiucanu Georgică, Săvulescu Emil Dragoş, Borcea Cristian, Ionescu Valentin George (prin firma Habitat şi Ambient SA), Camboianu Mihai, Popa Basarab (prin firmele Pomacost SA şi Aqualand SA), Sandu Bogdan Gabriel (prin firma Holland Develompment Group SA), Ceacîreanu Mihai Sergiu (ca persoană fizică şi prin firma sa New Home Construct SA), Şerban Alexandru Octavian, Barbu Paraschiva, Puşcaşi Marius şi Puşcaşi Carmen", preciza DNA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici