Avocat: Fraţii Cămătaru sunt în România. Am avut o discuţie cu familia lor, se vor preda

Fraţii Sile şi Nuţu Cămătaru se vor preda şi se vor supune hotărârii definitive a instanţei, a declarat, pentru MEDIAFAX, avocatul lui Sile Cămătaru, Daniel Caraman, potrivit căruia, în prezent, nu se pune problema sesizării CEDO privind anii de detenţie pe care îi mai are de executat clientul său.

1076 afișări
Imaginea articolului Avocat: Fraţii Cămătaru sunt în România. Am avut o discuţie cu familia lor, se vor preda

Avocat: Fraţii Cămătaru sunt în România. Am avut o discuţie cu familia lor, se vor preda (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

"Cei doi sunt în România. Am avut o discuţie cu familia lor, se vor preda. Nu pot spune cu exactitate când se va întâmpla asta, respectiv dacă este o chestiune de câteva ore sau mai mult", a spus avocatul.

Caraman a precizat că, de luni, va începe demersurile judiciare pentru a se constata că Sile Cămătaru a stat deja în închisoare mai mult decât i-a fost dedus de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), prin decizia definitivă de vineri.

"Nu pune problema de a sesiza CEDO. Avem la dispoziţie procedura internă de a constesta numărul anilor de închisoare care i-a fost dedus prin hotărârea curţii supreme. Este un calcul matematic, Sile Cămătaru a fost în detenţie mai mult de nouă ani, în timp ce ICCJ i-a dedus, vineri, doar aproximativ şapte şi jumătate. Câtă vreme avem la dispoziţie calea internă de atac, nu putem vorbi despre o sesizare la CEDO. Care sesizare nu ar fi una nouă, ci o completare la cea care a fost făcută acum mai mulţi ani, prin 2005, dacă îmi amintesc bine, după ce dosarul a plecat la instanţă, şi care viza încălcarea unor proceduri în cursul urmării penale", a mai spus avocatul.

Fiul lui Sile Cămătaru, Mario Balint, a declarat anterior, tot sâmbătă, că tatăl şi unchiul său, care sunt daţi în urmărire naţională, nu au fugit din ţară şi nu intenţionează să fugă de lege, ci vor doar "să se clarifice anumite lucruri".

"Trebuie să se clarifice anumite lucrurile ca să se întoarcă. Nu sunt fugiţi", le-a mai spus el reporterilor, în faţa locuinţei din Capitală a lui Sile Cămătaru.

Potrivit lui Mario Balint, "clarificările" ar avea legătură cu pedepsele definitive dictate de instanţă în cazul fraţilor Cămătaru.

Fraţii Ion şi Vasile Balint, cunoscuţi drept Nuţu şi Sile Cămătaru, au fost daţi în urmărire naţională după ce poliţiştii nu i-au găsit la domiciliu, vineri seară, pentru aplicarea mandatelor de executare a condamnărilor definitive.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Alexandru Niculae, cele două mandate vor fi puse în aplicare de Poliţia Judeţului Ilfov, respectiv Poliţia Capitalei, pentru că "una dintre cele două persoane căutate are domiciliul în Ilfov". Niculae nu a precizat însă care dintre cei doi fraţi domiciliază pe raza judeţului Ilfov.

"Cele două mandate au sosit la Poliţia Capitalei şi la Poliţia Judeţului Ilfov, vineri, la ora 22.00. De aceea, cele două unităţi de poliţie au demarat procedurile de căutare la domiciliul acestora, precum şi la alte adrese cunoscute. Deoarece aceste persoane (fraţii Cămătaru - n.r.) nu au fost găsite, a fost sesizat Inspectoratul General al Poliţiei Române, pentru darea lor în urmărire la nivel naţional", a mai spus Niculae.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei a precizat că împotriva celor doi nu exista restricţia de a pleca din România. "Este foarte important de ştiut că Poliţia Capitalei nu a fost informată şi nu a primit niciun document care să releve faptul că atunci când cele două persoane au fost puse în libertate, împotriva lor a fost luată o măsură obligatorie, preventivă sau altă obligaţie", a arătat Niculae.

Întrebat dacă Poliţia are informaţii privind plecarea din ţară a fraţilor Cămătaru, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei a răspuns: "Această informaţie a venit de la familia uneia dintre persoanele căutate. În acest moment, noi nu putem confirma această afirmaţie. Chiar în momentul de faţă, colegii mei sunt în teren şi îndeplinesc toate activităţile procedurale pentru identificarea persoanelor căutate".

Fraţii Ion şi Vasile Balint au fost condamnaţi, vineri, de instanţa supremă, printr-o decizie definitivă, la şase şi, respectiv, 13 ani de închisoare, judecătorii menţinând, în cazul celor doi, sentinţa din faza inferioară a procesului.

În cazul lui Vasile Balint, judecătorii instanţei supreme au admis parţial recursul acestuia, constatând ca executată în regim de detenţie perioada 2 mai 2004 - 19 decembrie 2011, pe care au şi dedus-o din condamnarea de 13 ani dată de Curtea de Apel Bucureşti.

Potrivit deciziei instanţei supreme, din pedeapsa lui Sile Cămătaru va fi dedusă o perioadă de aproximativ şapte ani şi jumătate, astfel că acesta ar mai avea de executat aproximativ cinci ani şi jumătate de detenţie.

Fraţii Cămătaru au fost judecaţi, alături de rude şi apropiaţi, într-un dosar privind săvârşirea de fapte cu violenţă, proxenetism, cămătărie şi trafic de persoane.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici