Avocat şi consilier superior ANAF, judecaţi pentru pretinderea nelegală a sute de mii de euro

Un avocat bucureştean şi un consilier superior ANAF au fost trimişi în judecată pentru că au pretins sute de mii de euro de la administratorul unei societăţi, pentru ca acesta să nu fie cercetat pentru evaziune fiscală şi contrabandă şi a nu fi executat silit.

233 afişări
Imaginea articolului Avocat şi consilier superior ANAF, judecaţi pentru pretinderea nelegală a sute de mii de euro

Avocat şi consilier superior ANAF, judecaţi pentru pretinderea nelegală a sute de mii de euro (Imagine: Shutterstock/Publimedia)

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor: Stăncescu Marius Cătălin, avocat în cadrul Baroului Bucureşti şi consultant financiar, pentru trei infracţiuni de trafic de influenţă şi fals în înscrisuri sub semnătură privată săvârşit în scopul de a ascunde infracţiunile de corupţie şi Gavrilă Nicolae Adrian, în stare de arest preventiv, consilier superior în cadrul Agenţiei Naţionale de Administrate Fiscală (ANAF), pentru trei infracţiuni de trafic de influenţă şi fals în declaraţii şi spălare de bani.

Potrivit rechizitoriului, în perioada iunie - august 2009, inculpatul Stăncescu Marius Cătălin a pretins de la un denunţător suma de 200.000 euro, redusă ulterior la 70.000 euro, lăsându-l să creadă că are influenţă asupra unor comisari cu funcţii de conducere din cadrul Gărzii Financiare - Comisariatul General, şi pe care îi poate determina să întocmească o notă de constatare în care să menţioneze concluzii favorabile firmei denunţătorului. Această notă de constatare urma a fi întocmită ca urmare a unor controale, efectuate în lunile martie şi aprilie 2009 de comisari ai Gărzii Financiare, finalizate cu o sesizare formulată la Direcţia Naţională Anticorupţie de Garda Financiară, în luna mai 2009, pentru infracţiunea de evaziune fiscală. În cursul lunii septembrie 2010, din banii pretinşi, inculpatul Stăncescu Marius Cătălin a primit de la denunţător suma de 55.000 de euro.

Pentru a crea aparenţa de legalitate a provenienţei banilor primiţi pentru traficarea influenţei, inculpatul a întocmit în fals trei facturi fiscale în care a consemnat, în mod nereal, că a prestat servicii de evaluare, analiză şi audit pentru societăţile comerciale ale denunţătorului.

De asemenea, în cursul lunii octombrie 2010, Stăncescu Marius Cătălin a pretins de la acelaşi denunţător suma de 30.000 de euro lăsând să se creadă că are influenţă pe lângă comisari cu funcţii de conducere din cadrul Gărzii Financiare - Comisariatul General, pentru a-i determina să nu constate fapte de evaziune fiscală şi contrabandă cu ocazia unui control de specialitate efectuat în perioada octombrie-noiembrie 2010 la o altă societate comercială a denunţătorului. Din banii pretinşi, inculpatul a primit suma de 22.000 euro, în două tranşe.

În cursul lunii noiembrie 2010, Stăncescu Marius Cătălin a pretins de la denunţător suma de 300.000 euro pentru a interveni pe lângă o persoană din conducerea Direcţiei Supraveghere Accize şi Operaţiuni Vamale din cadrul Autorităţii Naţionale a Vămilor (ANV) şi pentru a-l determina să ridice consemnul vamal aplicat de Autoritatea Naţională a Vămilor uneia dintre firmele denunţătorului. Acest act avea drept consecinţă deblocarea containerelor cu tutun indisponibilizate în porturile Constanţa şi Giurgiu.

În acelaşi context, în cursul lunii noiembrie 2010, inculpatul Gavrilă Nicolae Adrian, în calitate de consilier superior în cadrul ANAF, a pretins de la acelaşi denunţător suma totală de 300.000 de euro pentru a interveni pe lângă aceeaşi persoană din conducerea ANV în scopul menţionat. Din banii pretinşi, 200.000 erau destinaţi funcţionarului din cadrul ANV, iar 100.000 urma să îi oprească pentru sine.

În plus, în aceeaşi perioadă, Stăncescu Marius Cătălin a pretins de la denunţător suma de 1.000.000 de euro pentru a o remite unei persoane din conducerea ANAF şi pentru a-l determina să protejeze activitatea de contrabandă pe care denunţătorul dorea să o iniţieze. Din suma pretinsă, lui Stăncescu Marius Cătălin i-ar fi revenit un cuantum de zece la sută.

La rândul său, în cursul anilor 2007 şi 2008, inculpatul Gavrilă Nicolae Adrian, în calitate de consilier superior în cadrul ANAF, a mai pretins şi primit de la acelaşi denunţător sume cuprinse între 7.000 şi 10.000 de euro lunar, în total 120.000 euro, pentru a interveni pe lângă persoane cu funcţii de conducere din cadrul ANAF - Direcţia Mari Contribuabili şi pentru a-i determina să nu blocheze conturile sau să nu execute silit firma denunţătorului ca urmare a faptului că nu a fost achitată TVA în valoare de aproximativ 2,6 milioane lei de către această societate comercială.

De asemenea, în cursul anului 2008, inculpatul Gavrilă Nicolae Adrian a pretins de la denunţător suma totală de 400.000 euro, redusă ulterior la 200.000 euro, pentru a interveni pe lângă acelaşi funcţionar din conducerea Direcţiei Supraveghere Accize şi Operaţiuni Vamale şi pentru a-l determina să nu stabilească în sarcina firmei denunţătorului plata unor sume de bani cu titlu de accize pentru operaţiunea de a transfera din România în Italia peste 800 de tone de tutun. Suma de 400.000 de euro reprezenta 1% din valoarea taxelor pe care firma denunţătorului o datora Statului Român pentru o asemenea operaţiune vamală.

Pentru a disimula adevărata provenienţă a sumelor de bani încasate în scopul traficării influenţei, inculpatul Gavrilă Nicolae Adrian a consemnat în fals, în declaraţia de avere dată la 1 noiembrie 2010, că a primit de la o persoană fizică, cu titlu de împrumut, suma de 200.000 de euro. În această modalitate, inculpatul a justificat provenienţa sumei de 96.500 de euro achitată pentru achiziţionarea unei case în Bucureşti, în condiţiile în care acest împrumut este inexistent.

În vederea confiscării, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor case aparţinând celor doi inculpaţi.

În 2 martie 2011, Curtea de Apel Bucureşti a admis cererea procurorilor anticorupţie şi a dispus arestarea preventivă a inculpaţilor Stăncescu Marius - Cătălin şi Gavrilă Nicolae Adrian pe un termen de 29 de zile. Faţă de inculpatul Gavrilă Nicolae Adrian această măsură a fost prelungită, iar faţă de Stăncescu Marius Cătălin s-a dispus eliberarea sub control judiciar.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici