Avocatul Adrian Cuculis, după audieri record în dosarul incendiului de la ATI Piatra Neamţ: Erau candele aprinse la ATI şi instructajul de protecţie la incendiu era doar o formalitate

Candele aprinse în ATI, instructajul de protecţie la incendiu era doar o formalitate într-o secţie ATI cu circuite vechi şi aglomeraţie încât cadrele medicale abia se puteau mişca printre pacienţi – sunt doar o parte dintre detaliile care au ieşit la iveală după audieri maraton.

1682 afișări
Imaginea articolului Avocatul Adrian Cuculis, după audieri record în dosarul incendiului de la ATI Piatra Neamţ: Erau candele aprinse la ATI şi instructajul de protecţie la incendiu era doar o formalitate

Avocatul Adrian Cuculis, care reprezintă rudele unor victime ale incendiului de la ATI Piatra Neamţ spune că după audieri maraton, de 12 ore, ies la iveală detalii şocante, potrivit Aleph News.

„După 12 ore de audieri maraton la Piatra Neamţ şi un total de 17 persoane audiate, ies detalii şocante la iveală. În primul rând cele 17 cadre medicale au declarat la unison că protecţia contra incendiilor era doar o foaie semnată retroactiv şi de esenţă nimeni nu ştia cum trebuie să acţioneze în caz de incendiu. Instructajul PSI era doar o formalitate într-o secţie ATI cu circuite electrice învechite”, spune avocatul Cuculis.

Acesta afirmă că, din declaraţii, reiese că în secţie nu erau ventilatoare pentru reciclare şi pentru aerisire se deschideau geamurile

„Secţia ATI nu dispunea de ventilatoare pentru recirculare (din declaraţii), aerisirea făcându-se manual prin deschiderea geamurilor”, spune avocatul, convins că metoda primitivă este regăsită în foarte multe secţii ATI din ţară.

Cauza probabilă a incendiului este arătată de către 3 din cele 17 cadre medicale ca fiind injectomatul care a propagat focul către combinezonul asistentei. Această asistentă va fi audiată vineri.

„Din întrebările capcană puse de către noi, respectiv: erau aprinse candele în secţia ATI, cu toţii au răspuns mincinos că nu, deşi din planşele foto din dosar reiese clar faptul că se aprindeau asemenea candele chiar în secţia ATI”, spune avocatul Cuculis.

De asemenea, cadrele medicale au declarat că secţia ATI era „mult prea aglomerată şi era imposibil să te mişti printre pacienţi”.

„Tragem concluzia amară după 12 ore de audieri că sistemul ne omoară cu incompetenţa lui”, a mai spus avocatul.

Un incendiu violent a izbucnit, în 14 noiembrie 2020, la secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean din Piatra Neamţ. 10 oameni au murit, iar medicul Cătălin Denciu, care era de gardă, a sărit în foc să îşi salveze pacienţii şi a fost rănit grav, fiind transportat, pentru îngrijiri medicale, la un spital din Belgia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici