Avocatul fostului ministru Zsolt Nagy: Dosarul Poşta Română, comparabil cu piesa de teatru absurd "Cântăreaţa cheală"

Avocatul fostului ministru al Comunicaţiilor Zsolt Nagy a arătat, marţi, în faţa instanţei supreme, că dosarul Poşta Română poate fi comparat cu piesa de teatru absurd "Cântăreaţa cheală" a lui Eugen Ionesco, fiind în opinia sa "o glumă proastă".

220 afișări
Imaginea articolului Avocatul fostului ministru Zsolt Nagy: Dosarul Poşta Română, comparabil cu piesa de teatru absurd "Cântăreaţa cheală"

Fostul ministru al Comunicaţiilor Zsolt Nagy (Imagine: Laszlo Mihaly/Mediafax foto)

La termenul de marţi al procesului, instanţa a constatat cercetarea judecătorească finalizată şi a cerut acuzării şi apărării să expună pledoariile finale în dosarul în care sunt judecaţi Dan Mihai Toader, fost directorul general al Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR), Andrei Marinescu, fost director executiv al Direcţiei de Dezvoltare Strategică a CNPR, Emanoil Lepădatu, fost director economic executiv al CNPR, foştii miniştri Zsolt Nagy şi Tudor Chiuariu, precum şi Ioan Folfă.

Avocatul fostului ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei a arătat, în pledoaria sa, că "se spune cu prea mare uşurinţă că Nagy a avut în permanenţă cunoştinţă că acea proprietate era localizată în zona domeniului public la momentul redactării hotărârii de guvern".

"Este total fals. Imobilul era perceput de toţi ca fiind în proprietatea privată a statului, aflat în proprietatea Poştei Române", a precizat apărătorul lui Nagy.

Potrivit avocatului, clientul său "nu a iniţiat" acea hotărâre de guvern, ci "doar a semnat-o la rugămintea factorilor de decizie din Secretariatul General al Guvernului".

"Probabil Zsolt Nagy s-a aflat într-un loc nepotrivit, la un moment nepotrivit. (...) DNA putea ataca nelegalitatea HG la Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal a Curţii de Apel Bucureşti, care putea soluţiona pe fond eventuala excepţie de nelegalitate în acest caz", a susţinut avocatul.

El a precizat că ar fi o gravă încălcare a separaţiei puterilor în stat dacă judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie ar desfiinţa în cadrul acestui proces acea hotărâre de guvern. Avocatul a adăugat că respectiva hotărâre de guvern "este în vigoare şi acum", arătând totodată că acest proces este, în opinia sa, "o glumă proastă".

"Acest proces este o glumă proastă. Ne aflăm într-un teatru al absurdului, într-o «Cântăreaţă cheală», într-un Eugen Ionesco, într-un Kafka, în ce vreţi dumneavoastră, onorată instanţă", a conchis avocatul lui Nagy, care a cerut achitarea clientului său.

În ultimul cuvânt, Zsolt Nagy şi-a susţinut nevinovăţia, precizând că nu el a redactat respectiva HG.

La rândul său, avocatul fostului ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu a spus că în anul 2008 a fost o perioadă în care Curtea Constituţională a dat două decizii, 207, respectiv 472, "ce au creat o derută în relaţia procurorilor cu preşedintele României în legătură cu anchetarea foştilor miniştri".

În opinia avocatului, trebuiau chemaţi la acea vreme la DNA toţi ceilalţi membri ai Cabinetului care au aprobat HG ce face obiectul acestui dosar, pentru a da câte o declaraţie, iar ulterior să se procedeze la anularea ei.

Judecătorii instanţei supreme au finalizat dezbaterile în dosarul Poşta Română, sentinţa urmând să fie pronunţată în 20 noiembrie.

Procurorul DNA a cerut instanţei supreme condamnarea foştilor miniştri Zsolt Nagy şi Tudor Chiuariu, precum şi a fostului şef al Poştei Române Dan Mihai Toader la pedepse cu executare în dosarul Poşta Română.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici