BACALAUREAT, SESIUNEA A II-A: Astăzi au început probele orale pentru liceenii care nu au promovat în vară

Elevii care speră la o a doua şansă la bacalaureat în acest an au început de astăzi, 22 august, până în 26 august probele orale.Vor fi evaluaţi 10.568 de candidaţi la limba română, în 22-23 august, 260 la limba maternă, în 22-24 august, 11.105 la o limbă străină, în 23-24 august şi 10.944 la competenţele digitale obţinute în timpul studiilor, în 25-26 august.

435 afișări
Imaginea articolului BACALAUREAT, SESIUNEA A II-A: Astăzi au început probele orale pentru liceenii care nu au promovat în vară

BACALAUREAT, SESIUNEA A II-A: Astăzi au început probele orale pentru liceenii care nu au promovat în vară (Imagine: Laszlo Mihaly/Mediafax Foto)

Majoritatea candidaţilor s-au înscris pentru susţinerea probelor scrise, acolo unde în vară au fost cei mai mulţi picaţi. În 29 august, 62.348 de candidaţi vor fi în sălile de examen pentru testul la limba şi literatura română, iar în 30 august vor susţine proba la limba maternă 945 de candidaţi. Examenul va continua în 30 august, când 78.082 candidaţi vor susţine proba obligatorie a profilului, şi în 2 septembrie, când se vor prezenta 60.345 de candidaţi pentru proba la alegere.

După două zile de aşteptare, în 4 septembrie vor fi afişate primele rezultate, tot atunci putând depune contestaţii cei nemulţumiţi de notele obţinute. Rezultatele finale ale examenului de bacalaureat, sesiunea de toamnă, vor fi afişate în 7 septembrie.

Aproape 110.000 de candidaţi susţin bacalaureatul de toamnă, cu circa 40.000 mai mulţi decât în 2010, majoritatea celor care începând de luni vor fi testaţi fiind dintre cei picaţi la examenul din vară, la care rezultatele au fost cele mai slabe din ultimele două decenii.

Rezultatul la bacalaureatul din vara acestui an, despre care guvernanţii au spus că a fost un "duş rece": aproape 30 de şcoli cu promovabilitate zero, unu din doi candidaţi picaţi, 895 de eliminaţi pentru fraudă şi un dosar penal pentru neglijenţă în serviciu după ce 119 candidaţi din Geoagiu şi Orăştie au fost eliminaţi de la proba la matematică. Altfel spus, 93.322 au luat note de trecere, peste 110.000 au picat şi 895 au pierdut şansa de a mai veni la examenul din toamnă.

La bacalaureatul din vară s-au înscris peste 212.000 de candidaţi, dar s-au prezentat la examen aproape 205.000, rata de promovabilitate fiind de 45,72%. Cu mult sub rezultatele din 2010, când promovabilitatea a fost 69,30 la sută şi din 2009, când au luat note de trecere 81,47 la sută dintre candidaţi.

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, le transmite celor care vor susţine examenul că nivelul de exigenţă la bacalaureatul din toamnă va fi la fel ca în prima sesiune şi vor trece doar cei care au învăţat.

Standardele nu vor fi scăzute, dificultatea subiectelor şi nivelul de corectitudine vor fi aceleaşi, iar oricine se aşteaptă la altceva "comite o eroare capitală", a atenţionat ministrul Educaţiei.

Cei care intră în examen cu manuale, dicţionare, notiţe sau însemnări, cu telefoane mobile sau alte mijloace electronice de calcul ori de comunicare, indiferent dacă le folosesc sau nu la rezolvarea subiectelor, riscă să fie eliminaţi din examen şi nu se vor putea prezenta în următoarele două sesiuni.

În sălile de examen vor fi camere de supraveghere şi se vor face controale, iar neregulile pot fi sesizate la Ministerul Educaţiei prin Tel Verde.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici