Bacalaureat: Simularea probei de competenţe digitale, miercuri

Elevii din 1.473 de unităţi de învăţământ licel, dintre care 111 din Capitală, participă, miercuri, la simularea probei de evaluare a competenţelor digitale de la bacalaureat, certificatul de competenţe fiind foarte important pentru angajarea absolvanţilor pe piaţa muncii din Uniunea Europeană.

593 afișări
Imaginea articolului Bacalaureat: Simularea probei de competenţe digitale, miercuri

Bacalaureat: Simularea probei de competenţe digitale, miercuri (Imagine: Eduard Andrei/Mediafax Foto)

Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Oana Badea, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că simularea va începe miercuri, la ora 13.00, fiind un test atât pentru Ministerul Educaţiei, dar şi pentru evaluatori şi candidaţi.

"Ministerul Educaţiei verifică procedura de evaluare fără să reducă standardele de calitate în domeniu. De asemenea, elevii se vor familiariza cu acest nou tip de evaluare, premieră în învăţământul românesc la examenul de bacalaureat. Totodată, este important ca evaluatorii să înţeleagă faptul că acest certificat de competenţe este foarte improtant pentru angajarea absolvanţilor pe piaţa muncii din întreaga Uniune Europenă. De aceea, candidatul trebuie notat corect, adică la nivelul pregătii reale. Nu mai merge ca la probele orale ale bacalaureatului unde mai toţi candidaţii luau note foarte mari, iar la scris mulţi picau", a arătat secretarul de stat.

Simularea probei de evaluare a competenţelor digitale se va desfășura, miercuri, în 1.473 de unități de învățământ liceal, din toată ţara, iar în 25 ianuarie se va finaliza corectarea lucrărilor, centralizarea rezultatelor și transmiterea lor la Centrul Naţional de Examinare şi Evaluare (CNEE).

Elevii care vor participa la simulare vor avea la dispoziţie maximum 90 de minute pentru rezolvarea cerinţelor probei de evaluare, ei trebuind să rezolve aproximativ 15-20 de itemi care vizează competenţe în mai multe domenii, respectiv concepte de bază privind sistemul de calcul, utilizarea computerului și organizarea fișierelor, sisteme de operare, procesoare de texte, procesoare de calcul tabelar, prezentări, baze de date, mijloace moderne de comunicare, reţeaua internet.

Cadidaţii care au certificat în domeniu pot fi scutiţi de acest test.

Se recunosc şi se echivalează cu proba de evaluare a competențelor digitale - proba D) din cadrul examenului de bacalaureat, rezultatele obţinute la examenele ECDL, finalizate cu certificatul ECDL Start sau cu certificatul ECDL Complet.

Candidaţii pentru care se recunosc şi se echivalează, conform prevederilor prezentei metodologii, rezultatele obţinute la examenele cu recunoaştere europeană pentru certificarea competenţelor digitale, nu mai susţin proba de evaluare a competențelor digitale - proba D) din cadrul examenului de bacalaureat.

Pe diploma de bacalaureat va fi menţionat nivelul de competenţă digitală, respectiv "utilizator de nivel mediu" pentru candidații care au obţinut certificatul ECDL Start şi "utilizator experimentat", pentru candidații care au obţinut certificatul ECDL Complet.

Comisia de bacalaureat de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale poate respinge cererea de recunoaştere şi echivalare a rezultatelor obţinute cu proba de evaluare a competenţelor digitale - proba D) din cadrul examenului de bacalaureat. Pentru aceşti candidaţii nu se eliberează certificatul care atestă nivelul de competenţă digitală, prevăzut de metodologia de organizare şi desfăşurare a examenului de bacalaureat.

Evaluarea privind competenţele digitale va avea loc în perioada 19-29 aprilie şi va fi una dintre evaluările orale derulate pe parcursul clasei a XII-a, în vederea susţinerii examenului de bacalaureat.

Examenul de bacalaureat începe în 15-17 februarie cu evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română - proba A şi va continua în 17-19 februarie cu evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă - proba B, în 19 - 29 aprilie cu evaluarea competenţelor digitale - proba D şi în 31 mai - 4 iunie cu evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă modernă - proba C.

Probele scrise încep în 28 iunie cu Limba si literatura română - proba E-a) şi continuă în 29 iunie cu Limba si literatura maternă - proba E-b), în 30 iunie cu proba obligatorie a profilului - proba E-c), în 2 iulie cu proba la alegere a profilului si specializării - proba E-d).

În 4 iulie se vor afişa rezultatele (până la ora 16.00) şi se vor depune contestaţiilor (orele 16.00 - 20.00). În 6-7 iulie se vor soluţiona contestaţiile, iar în 8 iulie vorf i afişate rezultatele finale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici