Bacalaureatul profesional: Ce spun reprezentanţii universităţilor particulare despre noua modificare

Elevii care aleg să dea bacalaureatul profesional nu vor mai avea acces în universităţi, nici în cele particulare, nici în cele de stat. BAC-ul profesional propus de Ministerul Educaţiei pentru 2013 presupune ca elevii să pregătească un proiect, să susţină o probă practică şi să dea o lucrare scrisă la educaţie antreprenorială.

523 afișări
Imaginea articolului Bacalaureatul profesional: Ce spun reprezentanţii universităţilor particulare despre noua modificare

Bacalaureatul profesional: Ce spun reprezentanţii universităţilor particulare despre noua modificare

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat la GÂNDUL LIVE că ordonanţa de urgenţă prin care se introduce bacalaureatul profesional interzice categoric elevilor accesul la universitate şi nu va permite niciunei instituţii de învăţământ, indiferent că este de stat sau particulară, să primescă absolvenţii.

"Ordonanţa specifică clar că este vorba de orice fel de învăţământ superior", a spus Ecaterina Andronescu.

Universităţile particulare, o afacere de un sfert de miliard de euro anual

  Statisticile de la Ministerul Educaţiei arată că, din cei aproape 700.000 de studenţi câţi sunt în România, aproximativ 250.000 învaţă la universităţile particulare. Taxele de studiu de la aceste universităţi variază în funcţie de profilul urmat de student. Suma medie plătită de un student la particulară este de 1.000 de euro, ceea ce înseamnă că toate cele 56 de universităţi particulare acreditate şi autorizate rulează un sfert de miliard de euro anual din taxele de la studenţi.

Rectorii universităţilor particulare susţin că măsura BAC-ului profesional îi va afecta, pentru că numărul de studenţi este în scădere de la an la an. Procentul mic de elevi care au luat examenul de maturitate în ultimii trei ani a crescut concurenţa dintre universităţi, susţin rectorii. Pe de altă parte, oficialii de la particulare spun că era previzibilă scăderea numărului de studenţi.

  Totodată, reprezentanţii universităţilor particulare susţin că unii dintre elevii care vor lua cu BAC-ul profesional nu vor mai ajunge niciodată la facultate.

Rectorul Universităţii Ecologice: E absurd să dai două tipuri de bacalaureat

Rectorul Universităţii Ecologice, Alexandru Ţiclea, nu agreează măsura introducerii bacalaureatului profesional, pentru că se aplică la toate liceele, şi nu numai la cele profesionale, aşa cum ar fi normal.

Citeşte continuarea materialului pe www.gandul.info.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici