Baconschi: MAE a decis retragerea "personalului neesenţial" de la ambasada din Tokyo

Ministrul de Externe Teodor Baconschi a declarat miercuri că MAE a decis retragerea "personalului neesenţial" de la ambasada din Tokyo, el reamintind totodată că a fost activată celula de criză şi că a fost trimis personal consular suplimentar.

15 afișări
Imaginea articolului Baconschi: MAE a decis retragerea "personalului neesenţial" de la ambasada din Tokyo

Baconschi: MAE a decis retragerea "personalului neesenţial" de la ambasada din Tokyo (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

"Am activat şi în acest caz o celulă de criză în MAE, am trimis întăriri consulare acolo, inclusiv cu echipament mobil pentru emiterea de titluri de călătorie. Retragem personalul neesenţial din cadrul ambasadei, ne coordonăm consular cu celelalte state membre. (...) Şi totodată ne-am manifestat intenţia de a participa la efortul internaţional de asistare a guvernului japonez în această probă foarte grea", a spus Baconschi.

Ministrul a explicat că prin personal neesenţial înţelege "unii membri de familie ai diplomaţilor". "Personal neesenţial din punct de vedere diplomatic. Am trimis acolo consuli şi mai pleacă nişte soţii sau copii care nu au de ce să rămână în acest moment acolo", a explicat ministrul.

El a mai spus că autorităţile nipone au comunicat că până în prezent au selecţionat ofertele de asistenţă din partea unor state aflate în apropierea Japoniei şi totodată din partea SUA. "Suntem pe o listă de aşteptare. Dacă oferta noastră de asistenţă va fi necesară, ea va fi şi operaţionalizată. Sperăm ca prin eforturi internaţionale, riscurile legate de accidentele petrecute în domeniul centralelor nucleare să fie reduse la minimum şi ne exprimăm încă o dată compasiunea faţă de enormul număr de vieţi omeneşti pierdute în aceste împrejurări teribile. Sperăm ca lucrurile să revină la normal cât mai curând cu putinţă", a spus Baconschi.

Ministerul Afacerilor Externe informa că a trimis, marţi, o echipă formată din patru funcţionari consulari la Tokyo, ambasada şi Departamentul consular primind până în prezent 62 de solicitări de asistenţă consulară şi informaţii.

Totodată, MAE preciza că ambasada României la Tokyo funcţionează la parametri normali.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici