Prima pagină » Politic » Ședința CSAT s-a încheiat. Bolojan anunță că România își va majora, treptat, bugetul de apărare/România va accesa un credit de apărare cu rambursare în 40 de ani

Ședința CSAT s-a încheiat. Bolojan anunță că România își va majora, treptat, bugetul de apărare/România va accesa un credit de apărare cu rambursare în 40 de ani

Şedinţa CSAT convocată de preşedintele interimar Ilie Bolojan pentru miercuri s-a încheiat. Șeful statului a anunțat că s-a decis ca țara noastră să își majoreze, treptat, bugetul de apărare, în următorii ani. De asemenea, România va accesa și un credit, pus la dispoziție de către UE, pentru a crește capacitatea de apărare, care va fi rambursat în 40 de ani.
Ședința CSAT s-a încheiat. Bolojan anunță că România își va majora, treptat, bugetul de apărare/România va accesa un credit de apărare cu rambursare în 40 de ani
Ședința CSAT din 28 martie 2025. Sursa foto: Administrația Prezidențială
Cosmin Pirv
30 apr. 2025, 17:40, Politic

UPDATE România va accesa un credit pentru apărare cu rambursare în 40 de ani

România va accesa un credit care va avea o durată de rambursare de peste 40 de ani și o perioadă de grație de 10 ani pentru îmbunătățirea capabilităților militare în următorii ani, spune președintele interimar Ilie Bolojan.

Bolojan a vorbit despre un proiect care urmărește, pe de-o parte, creșterea bugetului pentru apărare, etapizat în anii următori, în așa fel încât România să fie, alături de partenerii europeni, un contributor la apărarea Europei și la creșterea siguranței țării.

UPDATE Ilie Bolojan: Bugetul apărării va crește etapizat până în 2030

Ilie Bolojan a susținut o declarație de presă la finalul ședinței. Șeful interimar al statului a dezvăluit că membrii CSAT au stabilit că până în 2030 să fie făcută creștere a bugetului pentru apărare. Va fi o creștere „etapizată, în anii următori, astfel încât România să fie alături de aliați”, a explicat Ilie Bolojan.

UPDATE Bolojan, despre planul privind mobilitatea militară: A fost adus la zi cu proiectele din ultimii ani

„Acesta este un plan care cuprinde principalele proiecte care asigură atât mobilitatea civilă pe lucrări importante de infrastructură, dar și mobilitatea militară. A fost adus la zi cu proiectele care au fost pregătite în ultimii ani și cu proiectele care urmează să fie dezvoltate în anii următori, în așa fel încât mobilitatea militară în această regiune sud-est-europeană să fie asigurată în anii următori”, spune Bolojan.

UPDATE Bolojan: Legea Apărării Naționale, trimisă în Parlament

Planul național privind mobilitatea militară a fost actualizat și „adus la zi cu proiectele care au fost pregătite în ultimii ani”, declară, miercuri, președintele interimar al României, Ilie Bolojan, după ședința CSAT.

Această lege face parte dintr-un pachet de patru acte normative esențiale pentru actualizarea cadrului legislativ în domeniul apărării.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Potrivit Administraţiei prezidenţiale, pe ordinea de zi sunt incluse subiecte referitoare la: participarea României la Planul de Răspuns European – Readiness 2030; proiectul de Lege a apărării naţionale a României; planul naţional privind mobilitatea militară; proiectul de Lege privind unele măsuri necesare pentru implementarea proiectelor de securitate naţională în domeniul hidroenergiei; viziunea strategică naţională în domeniul spaţial.

Sursa citată arată că, în cadrul şedinţei Consiliului, vor fi analizate şi alte tematici de actualitate din domeniul securităţii naţionale.

Şedinţa are loc înainte cu patru zile de alegerile prezidenţiale.