Bănicioiu: Cu activitatea de transplant ne lăudăm în Europa, sper să facem şi pulmonar în 2015

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat, vineri, cu ocazia Zilei Naţionale a Transplantului, că acesta este domeniul medical cu care România se laudă în Europa şi că speră ca în acest an să se poată realiza primul transplant de plămân în România.

266 afișări
Imaginea articolului Bănicioiu: Cu activitatea de transplant ne lăudăm în Europa, sper să facem şi pulmonar în 2015

Bănicioiu: Cu activitatea de transplant ne lăudăm în Europa, sper să facem şi pulmonar în 2015 (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

Ministrul Nicolae Bănicioiu a primit vineri o medalie de la Irinel Popescu, cu ocazia Zilei Naţionale a Transplantului.

Cu această ocazie, Bănicioiu a amintit că în 2014 au fost realizate 311 transplanturi, dintre care patru cardiace, 122 de ficat, şase de pancreas şi 100 de cornee.

El a mai spus că transpunerea în legislaţia din România a tot ce înseamnă legislaţie europeană în domeniul transplantului va permite practic, din 2015, aderarea la platforma europeană de transplant, prin care să fie identificaţi rapid donatori pentru urgenţele de transplant.

Ministrul a mai menţionat că numai în 2014 au fost acreditate 39 de noi spitale capabile să identifice şi să declare donatori în moarte cerebrală, numărul acestor centre ajungând la peste 50.

Astfel, sunt două centre acreditate pentru transplant hepatic Fundeni şi Sfânta Maria, pentru transplant renal - Fundeni, Iaşi, Cluj şi Braşov şi trei centre pentru transplant de cord - Târgu Mureş, Floreasca şi Institutul "C.C. Iliescu".

"Practic activitatea de transplant este domeniul cu care ne lăudăm în Europa. Suntem în primele locuri, avem practic printre cele mai bune echipe, nu numai la nivel european, culmea la nivel mondial şi iată că este şi un motiv de mândrie naţională", a adăugat Bănicioiu.

Ministrul a mai spus că şi-ar dori ca din 2015 să fie realizat şi transplant de plămân în România.

"Sunt medici în pregătire şi sperăm ca 2015 să fie anul transplantului pulmonar în România. N-aş vrea însă să ne grăbim fiind vorba de o chestiune destul de sensibilă şi nu aş vrea să punem nicio presiune pe echipele medicale. Vrem ca toate lucrurile să decurgă normal şi colaborările pe care le au cu celelalte clinici şi participă la instruire în afară şi de aceea le lăsăm tot timpul necesar, noi contribuim cu partea financiară şi ce ar mai trebui ca şi dotare", a mai declarat Bănicioiu, adăugând că un centru de transplant pulmonar ar putea fi Institutul "Marius Nasta".

Pe 15 aprilie, data la care, în urmă cu 15 ani, Irinel Popescu a reuşit primul transplant hepatic în România, se sărbătoreşte Ziua Naţională a Transplantului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici