Băsescu: Asumarea evenimentelor tragice pentru evrei, esenţială pentru maturizarea naţiunii române

Preşedintele Traian Băsescu îşi exprimă, de Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, solidaritatea faţă de poporul evreu şi compasiunea sinceră faţă de cei sacrificaţi de un regim care a legitimat, şi în România, excluziunea şi persecuţia comunităţilor de evrei şi romi.

241 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Asumarea evenimentelor tragice pentru evrei, esenţială pentru maturizarea naţiunii române

Traian Băsescu (Imagine: Octav Ganea/Mediafax foto)

"Evocarea suferinţei umane reprezintă pentru conştiinţa fiecăruia un fapt cutremurător, mai ales când aceasta este rodul unei politici a xenofobiei şi a urii rasiale. Cu prilejul Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului doresc să îmi exprim solidaritatea faţă de poporul evreu, compasiunea sinceră faţă de cei care au fost sacrificaţi de un regim care a legitimat, şi în România, excluziunea şi persecuţia comunităţilor de evrei şi romi", se arată în mesajul preşedintelui Băsescu, remis vineri agenţiei MEDIAFAX.

Şeful statului precizează că România este în prezent o societate liberă, care şi-a exprimat în mod clar şi irevocabil adeziunea la valorile statului de drept.

"Avem nevoie de o societate civilă puternică, conştientă de drepturile şi de obligaţiile care îi revin în spaţiul public, în vederea cultivării dialogului, a cunoaşterii şi a toleranţei, ca artă a convieţuirii. Este datoria noii generaţii să se implice în proiectele educaţionale şi legislative iniţiate de statul român, pentru a face cunoscut adevărul istoric. Asumarea tragediei Holocaustului, căreia i-au căzut victime milioane de evrei din întreaga lume, precum şi a evenimentelor tragice pentru comunitatea evreilor din România, reprezintă un element esenţial pentru evoluţia şi maturizarea unei naţiuni democratice", se menţionează în mesajul şefului statului.

Lucrurile importante pe care românii au reuşit să le realizeze, de-a lungul istoriei, consideră Traian Băsescu, au fost cele împlinite pe calea solidarităţii şi a respectului pentru alteritate.

"Comunitatea evreiască aduce o contribuţie valoroasă la binele comun, la patrimoniul nostru de cultură şi civilizaţie. Consider că este firesc să răspundem acestei fidelităţi printr-un gest de reverenţă faţă de amintirea celor care au suferit şi prin asumarea responsabilă a propriei istorii", se menţionează în finalul mesajului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici