Băsescu, întâmpinat la Roşia Montană de zeci de muncitori care au scandat "Vrem minerit": Eu sunt un susţinător al proiectului nu de acum, nu de azi, de ieri

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la Roşia Montană, că e un susţinător al proiectului minier "nu de azi, de ieri", amintind că a fost acolo şi în campania electorală pentru a se informa şi recomandându-le reprezentanţilor companiei să găsească modalităţi să prezinte populaţiei proiectul.

1817 afișări
Imaginea articolului Băsescu, întâmpinat la Roşia Montană de zeci de muncitori care au scandat "Vrem minerit": Eu sunt un susţinător al proiectului nu de acum, nu de azi, de ieri

Băsescu, întâmpinat la Roşia Montană de zeci de muncitori care au scandat "Vrem minerit": Eu sunt un susţinător al proiectului nu de acum, nu de azi, de ieri (Imagine: Dan Lungu/Mediafax Foto)

"Eu sunt un susţinător al proiectului nu de acum, nu de azi, de ieri, şi în campania electorală am fost aici, la Roşia Montană", a afirmat Băsescu în timpul vizitei făcute în cariera din localitate.

El le-a sugerat reprezentanţilor companiei miniere să găsească modalităţi să prezinte proiectul pe televiziunile naţionale.

"România trebuie informată. Populaţia nu e vinovată că e reticentă, pentru că e neinformată. V-aş recomanda să investiţi mai mult în transferul de informaţie", a spus Traian Băsescu.

Preşedintele a adăugat că proiectul minier de la Roşia Montană este explicat, de cele mai multe ori, de către persoane care nu ştiu ce înseamnă acest proiect şi care poate nici nu au fost la Roşia Montană.

Şeful statului a spus că România trebuie să-şi relanseze "mineritul nesubvenţionat".

El a afirmat că ar trebui luată o decizie cât mai repede cu privire la proiectul minier de la Roşia Montană deoarece s-a vorbit foarte mult despre acesta.

La finalul întâlnirii din cariera de la Roşia Montană, Traian Băsescu a primit din partea reprezentanţilor unui ONG al localnicilor o listă cu 2.500 de semnături cu susţinători ai proiectului minier. Aceştia i-au cerut preşedintelui să se implice în aprobarea proiectului minier, spunând că au nevoie de locuri de muncă.

Preşedintele le-a spus că aurul este important, dar, în afară de aur, "locurile de muncă sunt mină de aur".

Preşedintele a fost aşteptat în centrul localităţii Roşia Montană, de câteva zeci de muncitori care au scandat "Vrem minerit", "Vrem să muncim", iar unii dintre ei au huiduit, şeful statului spunându-le: "Sunt ONG-uri care nu vor, dar haideţi să discutăm".

Opozanţii proiectului minier de la Roşia Montană, pe de-o parte, şi susţinătorii acestuia, pe de altă parte, l-au aşteptat pe preşedintele Traian Băsescu în faţa Primăriei din Roşia Montană, unde s-au înghesuit să vorbească cu şeful statului.

În faţa Primăriei s-au adunat aproape o sută de persoane din cele două tabere, mulţi dintre ei fiind muncitori îmbrăcaţi în salopete ale companiei Roşia Montană Gold Corporation.

Susţinătorii proiectului scandează "Vrem minerit" şi "Vrem să muncim, nu să cerşim", în timp ce opozanţii fluieră, huiduie şi scandează "Hoţii".

Preşedintele Traian Băsescu a mers apoi în Primărie, iar dintr-un balcon al instituţiei le-a cerut oamenilor să nu se mai certe, însă aceştia au continuat scandările.

La ora transmiterii acestei ştiri, în sediul Primăriei se desfăşoară o întâlnire între reprezentanţii administraţiei locale, ai localnicilor şi preşedintele Traian Băsescu.

Preşedintele a ajuns la cariera din Roşia Montană în jurul orei 12.45. După ce a vizitat cariera, Băsescu a declarat că proiectul de exploatare a aurului de la Roşia Montană a stat îngropat din 1997 din cauza laşităţii politicienilor, care "nu au vrut să îi doară capul".

"Poate interveni şi laşitatea. Am văzut-o la foarte mulţi oameni politici. Dacă acest proiect stă îngropat din 1997 până acum, să ştiţi că unul din motivele serioase este laşitatea oamenilor politici, care nu au vrut să-i doară capul. Dacă ne găsea în plină exploatare creşterea de preţ la aur? Dacă se dădea drumul la proiect din '97 ne găsea creşterea preţurilor la aur în plină exploatare", a afirmat preşedintele.

Întrebat de o jurnalistă dacă vrea să spună că premierul Emil Boc este laş, Băsescu a răspuns: "Vă fac laşi şi pe dumneavoastră, toţi cei care ştiţi, dar nu aveţi curaj să vă asumaţi să spuneţi cinstit ce este aici. Toţi ascundeţi realitatea de la Roşia Montană - poluarea şi afectarea gravă a mediului ca urmare a exploatării de către stat. Nu mă refer la premier, că nu el a fost ministrul Mediului, nu el a fost ministrul Culturii până acum. Premierului trebuie să-i vină nişte miniştri cu soluţiile. Dar toţi s-au ferit".

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, în urmă cu o săptămână, la TVR, că proiectul Roşia Montană trebuie să înceapă, menţionând că statul are nevoie de aur pentru a-l duce în rezervele BNR, care trebuie să ajungă la 200 de tone.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici