Băsescu: La Mechel Târgovişte nu se vor face disponibilizări

Preşedintele Traian Băsescu a dat asigurări, marţi, într-o conferinţă de presă susţinută la Mechel Târgovişte, că societatea nu va face disponibilizări, însă a apreciat că situaţia nu este una tocmai "fericită".

16 afișări
Imaginea articolului Băsescu: La Mechel Târgovişte nu se vor face disponibilizări

Băsescu: La Mechel Târgovişte nu se vor face disponibilizări (Imagine: Mediafax Foto)

"La Mechel Târgovişte nu vor fi disponibilizări. Aşa cum probabil ştiţi, nu este una din cele mai fericite situaţii aici, la Mechel. Din lipsa comenzilor, a redus foarte mult producţia. Nu sunt alte segmente care trebuie stimulate decât cele despre care am vorbit şi la Câmpia Turzii, adică relansarea contrucţiilor de locuinţe, contrucţiei de infrastructuri, dezvoltări care apar cu finanţare de la Uniunea Europeană. Acestea sunt activităţi care pot crea o piaţă internă pentru companii cum este Mechel Târgovişte. Cu certitudine aceste segmente vor fi stimulate", a declarat preşedintele Traian Băsescu.

Şeful statului a spus că, în acelaşi timp, la Mechel Târgovişte a constatat "acelaşi set de probleme" pe care le au cam toate societăţile din România, şi anume, marea problemă a finanţării producţiei, îm condiţiile în care băncile sunt "extrem de reţinute" în a mai acorda credite de producţie.

"Mechel are nevoie, în acest moment, de credite pentru relansarea producţiei. Trebuie să convingem băncile să reia creditarea întreprinderilor. Statul va încerca să stimuleze băncile să mai acorde credite", a declarat preşedintele Traian Băsescu.

La rândul său, directorul general al Mechel Târgovişte, Viatcheslav Shmyga, a dat asigurări că muncitorii nu-şi vor pierde locurile de muncă.

"A fost o întâlnire benefică. Tot ce am făcut anul acesta am făcut pentru a trece de criza economică, pentru a nu face disponibilizări. Vă promit că nu vor fi daţi oamenii afară. Compania Mechel se va dezvolta întotdeauna în România. Noi, din luna mai ne-am pregătit pentru criză. Am avut perioade mai grele în 2003 şi în 2004", a declarat directorul general al Mechel Târgovişte, Viatcheslav Shmyga.

Preşedintele Traian Băsescu a comentat şi anunţatele disponibilizări ale unor angajaţi cu contracte de muncă pe perioadă determinată de la societăţile Dacia şi Nokia, fiind întrebat de către ziarişti de ce a dat asigurări la Nokia că nu vor exista disponibilizări, iar marţi conducerea acestei societăţi a anunţat că vor fi trimişi în şomaj 150 de angajaţi.

"Peste tot, managementul are abordarea menţinerii locurilor de muncă pentru cei care au contracte pe perioadă nelimitată. Cei care s-au angajat cu contracte de muncă pe timp limitat, ştiu totuşi că există un termen la care acestea expiră, iar grija patronatului este pentru cei cu contracte de muncă pe timp nedeterminat", a declarat Băsescu.

În momentul în care un reprezentant al presei l-a informat pe Traian Băsescu că există anumiţi angajaţi de la Nokia care au fost disponibilizaţi înainte să le expire contractele de muncă pe perioadă determinată, şeful statului a răspuns iritat: "Chiar mă confundaţi cu un şef de secţie. E o problemă de management a fiecărei companii. Fiecare companie are o forţă stabilă cu contracte de muncă pe perioadă nelimitată şi o forţă de muncă sezonieră în funcţie de comenzi şi de nivelul de producţie".

Preşedintele Traian Băsescu s-a aflat, marţi, la Combinatul de oţeluri speciale Mechel din Târgovişte pentru a discuta cu reprezentanţii patronatului şi ai sindicatului despre criza mondială şi soluţiile de redresare a societăţilor afectate de regresul economic.

La întrebarea jurnaliştilor dacă a intrat în secţiile combinatului şi a stat de vorbă cu oamenii, preşedintele Băsescu a spus că nu a intrat deoarece "a intra în secţie ar fi fost interpretat ca un soi de campanie electorală, iar acţiunea ar fi atras cu siguranţă mânia partidelor politice".

În prezent, compania Mechel are 3.700 de angajaţi la Târgovişte, 2.800 la Câmpia Turzii şi 1.200 la Ductil Buzău.

În ultimele două săptămâni, preşedintele Traian Băsescu a vizitat mai multe companii din ţară, unde a stat de vorbă cu reprezentanţi ai patronatelor şi sindicatelor despre modul în care actuala criză mondială afectează aceste societăţi şi angajaţii lor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici