Băsescu: "Omul gras" din sectorul bugetar trebuie să slăbească în continuare

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, referindu-se la bugetari, că "omul gras" din economie trebuie "să slăbească" în continuare, dar în acelaşi timp este momentul unui "acord fin", pentru completarea cu personal în locurile unde există un deficit, cum e cazul spitalelor.

545 afișări
Imaginea articolului Băsescu: "Omul gras" din sectorul bugetar trebuie să slăbească în continuare

Băsescu: "Omul gras" din sectorul bugetar trebuie să slăbească în continuare (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Băsescu a susţinut că "omul gras" din economie "a slăbit" considerabil în perioada 2010-2012, iar procesul ar trebui să continue.

"Ia uitaţi-l cât a slăbit...a slăbit cu 210.000 de salariaţi în sectorul public, şi după cum vedeţi statul nu s-a prăbuşit. Acest proces trebuie continuat în paralel cu crearea de locuri de muncă în zona economică, fie că vorbim de autostrăzi, fie că vorbim de lucrări la mediu, fie că vorbim de utilizarea mai consistentă a banilor europeni, dar acest proces trebuie să continue", a susţinut Băsescu.

Şeful statului a menţionat că în acest moment trebuie să se treacă la o "ajustare a locurilor de muncă".

El a amintit de ordonanţa care prevedea că la şapte bugeri care părăsesc locul de muncă se poate angaja o singură persoană, care era necesară deoarece "România nu mai putea susţine un asemenea aparat" în domeniul bugetar.

"S-a preferat această reducere pe criteriul la şapte plecaţi un angajat, dar acum se pare că a venit momentul ajustării, unei ajustări fine. Sunt spitale în care nu mai avem personal - deci acolo ar trebui făcute angajări - şi încă avem foarte multe zone în sectorul administraţiei publice centrale şi locale care sunt excedentare din punct de vedere personal. Deci, abia acum cred că a venit momentul să se treacă la un acord fin, care că în următorii doi ani trebuie să continue procesul de reducere, de slăbire a omului gras, pus în spatele populaţiei care plăteşte taxe şi de ajustare a personalului în aşa fel încât să nu avem sectoare care să sufere de lipsă de personal", a susţinut şeful statului.

Traian Băsescu a menţionat că în zona bugetară încă există excedent de personal "în birouri" şi există deficit de personal în unele spitale.

"Sau, ştiu eu spitale care au câteva sute de medici în plus faţă de necesar, numai că sunt în Capitală. Şi la spitalul de la Vulcan - dau un exemplu, poate nu e cazul - nu avem medici. Deci, trebuie reaşezat personalul şi acum se poate face această redistribuire. Sigur, să nu înţelegeţi că spun că trebuie luat un economist de la Ministerul Administraţiei şi dus ca medic la spitalul din Vulcan, dar se poate continua reducerea de personal la Ministerul Administraţiei – e ipotetic, nu există acest minister - şi se poate angaja personal medical la spitalul de la Vulcan. Deci, acum este momentul acordului fin", a completat Băsescu.

Totodată, el a menţionat că astfel de reduceri de personal ar trebui compensate cu o gamă largă de programe de genul celor din 2009, 2010, 2011, finanţate cu sume relativ mici, dar care să aibă o "adresabilitate foarte largă".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici