Băsescu spune că se va "ocupa" şi de desecretizarea contractului pentru Roşia Montană

Preşedintele Traian Băsescu le-a spus, marţi seară, participanţilor la flashmob-ul de la Cotroceni, că se va "ocupa" şi de secretizarea contractului pentru exploatarea minieră de la Roşia Montană.

279 afișări
Imaginea articolului Băsescu spune că se va "ocupa" şi de desecretizarea contractului pentru Roşia Montană

Băsescu spune că se va "ocupa" şi de desecretizarea contractului pentru Roşia Montană (Imagine: George Calin/Mediafax Foto)

Băsescu a fost întrebat de protestari dacă are în vedere desecretizarea contractului cu Gold Corporation pentru exploatarea minieră a zăcămintelor de aur la Roşia Montană.

"Da, asta mă interesează în perioada următoare, o să mă ocup şi de desecretizare", a răspuns preşedintele, după ce înainte menţionase că acest contract a fost semnat în 1997, însă clasa politică "s-a făcut că dezbate" proiectul, fără a întreprinde demersuri concrete.

Peste o sută de persoane s-au adunat marţi seară în faţa Palatului Cotroceni pentru a participa la un flashmob organizat în semn de protest faţă de poziţia preşedintelui Traian Băsescu faţă de proiectul minier de la Roşia Montană.

După câteva minute de la începutul protestului, preşedintele Băsescu a venit la manifestanţi, discutând cu aceştia aproape o jumătate de oră. El a explicat că a decis să vină între ei întrucât a apreciat maniera civilizată a protestului.

În iunie 1999, Minvest Deva primeşte de la Agenţia Naţională de Resurse Minerale (ANRM) "licenţă de concesiune pentru exploatarea minereurilor auro-argintifere" din perimetrul minier de la Roşia Montană. Licenţa a fost aprobată printr-o hotărâre de guvern, HG 458 din 1999. Hotărârea de Guvern este semnată de premierul Radu Vasile şi contrasemnată de preşedintele ANRM Mihai Ianăş, de Radu Berceanu din poziţia de ministru al Industriei şi Comerţului şi de Decebal Traian Remeş, ca ministru de Finanţe. Minvest SA devenind titularul licenţei de exploatare, aceasta a fost transferată RMGC, în octombrie 2000, în virtutea parteneriatului între Minvest SA Deva şi Gabriel Resources, printr-o operaţiune criticată dur de-a lungul timpului de opozanţii proiectului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici