Băsescu: Ucraina are obligaţia de a respecta drepturile minorităţilor

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la Sulina, că autorităţile române intenţionează să mobilizeze inclusiv comunitatea internaţională, dacă Ucraina nu respectă dreptul tinerilor români de pe teritoriul ei de a învăţa în limba română.

16 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Ucraina are obligaţia de a respecta drepturile minorităţilor

Băsescu: Ucraina are obligaţia de a respecta drepturile minorităţilor (Imagine: Mediafax Foto)

"Vă asigur că vom mobiliza inclusiv comunitatea internaţională dacă Ucraina nu respectă dreptul tinerilor români de a învăţa în limba română şi de a-şi prezerva limba şi cultura. Vă asigur că aici nu vor fi niciun fel de menajamente", a susţinut Traian Băsescu la cea de-a treia ediţie a Şcolii de vară destinată tinerilor români din jurul frontierelor, intitulată "Comunităţi româneşti şi identitate europeană".

Şeful statului a făcut aceste declaraţii în urma intervenţiei unei tinere din Ucraina care se plângea de ultimele măsuri luate de autorităţile de la Kiev, potrivit cărora studiul obiectelor de bază în şcolile româneşti de acolo se va face în limba ucraineană.

În acest context, Traian Băsescu a precizat că la prezentarea noului ambasador al Ucrainei au fost abordate problemele legate de studierea limbii române în şcolile din această ţară, moment în care autorităţile române au transmis preşedintelui Iuşcenko că această problemă este un lucru asupra căruia ei au avut o înţelegere care nu este respectată de partea ucraineană.

În plus, preşedintele Băsescu a subliniat că autorităţile române au o atitudine publică mai decentă decât cele de la Kiev şi că îşi rezolvă problemele cu Ucraina apelând la legi.

"Nouă nu ne place schimbul de puncte de vedere prin presă la nivelul preşedinţilor sau la nivelul guvernelor sau al parlamentelor. Noi acţionăm în baza legii pentru că singurul lucru care te protejează e respectarea legislaţiei internaţionale şi aşa cum vom rezolva problema predării limbii române în Ucraina, aşa acţionăm şi cu zona economică legată de Insula Şerpilor. Ne-am dus la Haga, va fi un proces”, a apreciat şeful statului.

El a afirmat că autorităţile române preferă această modalitate de comunicare, decât să creeze tensiuni peste frontieră.

Şeful statului a mai exemplificat şi cu acţiunile statului român în ceea ce priveşte Canalul Bâstroe, menţionând că Ucraina are obligaţia de a respecta organismele internaţionale din care face parte, inclusiv drepturile minorităţilor.

"Vă asigur că nu este un lucru pe care nu-l avem în vedere, dimpotrivă, ţinem foarte mult la el în relaţiile cu Ucraina", a spus Băsescu.

Pe de altă parte, fiind întrebat de soluţiile pe care le are România pentru rezolvarea situaţiei românilor din Bulgaria, care nu sunt recunoscuţi ca minoritate de statul bulgar, Traian Băsescu a spus că în cazul acestei ţări lucrurile se pot rezolva mult mai uşor.

"Aici, lucrurile pot fi rezolvate mai uşor cu Bulgaria, pentru că este stat membru al UE şi putem să încercăm o discuţie", a conchis Traian Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici