Bebeluşii infectaţi cu stafilococ auriu | Controale în TOATE maternităţile. Ministerul Sănătăţii: 11 angajaţi ai Maternităţii Giuleşti au stafilococ/ Pintea: Iau în calcul orice măsură

Toate maternităţile din ţară vor fi controlate, după scandalul copiilor născuţi la Maternitatea Giuleşti, care au ajuns cu infecţii stafilocice la Spitalul “Grigore Alexandrescu”, anunţă Ministerul Sănătăţii, care precizează că 11 angajaţi ai secţiei de neonatologie ai maternităţii au stafilococ.

2456 afișări
Imaginea articolului Bebeluşii infectaţi cu stafilococ auriu | Controale în TOATE maternităţile. Ministerul Sănătăţii: 11 angajaţi ai Maternităţii Giuleşti au stafilococ/ Pintea: Iau în calcul orice măsură

Controale în TOATE maternităţile din ţară. Ministerul Sănătăţii: 11 angajaţi ai Maternităţii Giuleşti au stafilococ

“S-au recoltat exudate nazale de la un număr de 49 persoane din secţia de neonatologie (din totalul de 55 persoane). Pentru 38 de persoane s-au obţinut rezultatele probelor recoltate, care au relevant că 11 sunt purtători de Stafilococ Auriu MRSA, restul de 27 fiind negativi”, se arată într-un comunicat de presă remis, joi seara, de Ministerul Sănătăţii.

Ministerul Sănătăţii informează că urmează să fie recoltate probe si de la ceilalţi angajaţi ai Maternităţii Giuleşti.

De asemenea, inspectorii sanitari din Direcţia de sănătate publică Bucureşti efectuează în această perioadă un control în maternităţile publice şi private din Bucureşti, care va fi extins şi în toată ţara. Sunt verificate condiţiile igienico-sanitare, respectarea protocoalelor de sterilizare, dezinfecţie, instruirea personalului medical privind respectarea regulilor de igiena a măinilor şi a Precauţiunilor Universale şi de Contact, precum şi respectarea circuitelor pentru pacienţi.

Reprezentanţii Maternităţii Giuleşti: Nu putem şti dacă bacteria este sau nu de la noi.Nu avem probe

Reprezentanţii Maternităţii Giuleşti spun că nu au probe că bacteria stafilococ auriu, depistată în cazul a 12 bebeluşi născuţi la unitatea spitalicească, provine din cadrul spitalului, precizând că cei 11 angajaţii depistaţi cu infecţia respectivă urmează tratament şi activează în continuare.

“Nu s-a dovedit că există infecţie în spital. În momentul în care am fost înştiinţaţi că există un caz de stafilococ în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii “Grigore Alexandrescu”, noi am luat imediat măsurile necesare. Am limitat internările nou-născuţilor care au până la 35 de săptămâni. Am luat toate măsurile de dezinfecţie”, a declarat, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Maternităţii Giuleşti, Doru Pană.

De asemenea, reprezentanţii maternităţii spun că nu există dovezi că focarul bacteriei stafilococ auriu meticilino ar fi unitatea spitalicească.

“Nu putem şti dacă este sau nu de la noi. Nu avem probe. Faptul că se internează un copil cu infecţie într-un alt spital asta nu înseamnă neapărat că a fost de la spitalul nostru”, a mai spus Doru Pană.

Întrebat dacă ar fi fost posibil ca bebeluşii să fi luat infecţia de la angajaţi, acesta a spus că ar putea exista această versiune, dar nu poate nici confirma, nici nega. “Sigur că se poate. De aceea am verificat personalul ca să nu existe o problemă. (...) Noi nu ştim dacă tulpina respectivă este de la unul dintre angajaţi sau nu. Atât timp cât nu avem o dovadă clară care spune că acesta este bacteria care s-a găsit la angajatul X şi la copii. Atâta timp cât nu avem proba nu putem spune da sau nu”, a mai spus Pană.

De asemenea, Doru Pană susţine că angajaţii urmează tratament şi activează în continuare.

Sorina Pintea, despre închiderea Maternităţii Giuleşti: Iau în calcul orice măsură corectă

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, pentru MEDIAFAX, întrebată fiind dacă ia în calcul posibilitatea închiderii Maternităţii Giuleşti în urma scandalului copiilor infectaţi cu stafilococ auriu, că ia în calcul orice măsură corectă, la propunerea specialiştilor.

"Iau în calcul orice măsură corectă la propunerea specialiştilor", a precizat, pentru MEDIAFAX, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, întrebată fiind dacă ia în calcul posibilitatea închiderii Maternităţii Giuleşti, în urma scandalului copiilor ajungi cu stafilococ auriu la Spitalul "Grigore Alexandrescu".

Încă doi bebeluşi născuţi la maternitatea Giuleşti au fost internaţi la Spitalul Grigore Alexandrescu. Cazurile urcă la 17 nou-născuţi

Totodată, Ministerul Sănătăţii informează că Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti (DSPMB) a dispus efectuarea unei verificări în Spitalul Clinic de Urgenţă “Grigore Alexandrescu” şi a constatat că, începând cu data de 24.10.2018 şi până în prezent au fost internaţi 15 pacienţi, copii proveniţi de la Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sirbu”, din care 12 copii confirmaţi cu stafilococ auriu MRSA.

Pentru alţi doi copii se aşteaptă rezultatele de laborator, iar unul dintre copii nu a fost confirmat cu această bacterie.

Din aceştia, în prezent se mai află internaţi opt copii la Spitalul Grigore Alexandrescu.

“În acest context, în Spitalul Grigore Alexandrescu au fost instituite o serie de măsuri, precum izolarea pacientilor conform “precauţiunilor de contact”, supravegherea cazurilor la transferul pe secţii pentru aplicarea în continuare a precauţiilor de contact, respectarea Ghidului spitalului privind recomandările referitoare la aplicarea precauţiilor de contact, a protocolului privind igiena mâinilor şi purtarea echipamentului de protective şi a protocolului privind dezinfecţia, monitorizarea cazurilor, informarea imediata a DSPMB privind eventuale noi cazuri”, se mai arată în comunicat.

Membrii DSPMB au solicitat conducerii Spitalului Clinic de Obstetrica-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sirbu” un punct de vedere referitor la situaţia semnalată. Aceştia au anunţat inspectorii sanitari că, pentru limitarea focarelor au fost luate mai multe măsuri, cum ar fi: reinstruirea personalului medico-sanitar (medici, asistente, infirmiere) referitor la respectarea procedurilor de curăşenie, dezinfecţie şi dezinfecţie terminală, reinstruirea personalului cu privire la igiena mâinilor, conform procedurilor interne şi protocoalelor existente.

De asemenea, au fost limitate internările în cadrul Spitalului Clinic de Obstetrica-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sirbu” pentru 14 zile, în perioada 14.11-28.11.2018, pentru a se efectua, după externarea pacientelor, lucrări etapizate pentru curăţenie şi dezinfecţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici