Bihor: 108 candidaţi, ELIMINAŢI după frauda de la bacalaureat. 40 de profesori sunt cercetaţi

Un număr de 108 candidaţi din cei 191 care au susţinut examenul de bacalaureat la Colegiul Tehnic "Unirea" din Ştei (Bihor), unde există suspiciuni de fraudă, au fost eliminaţi, iar aproximativ 40 de cadre didactice sunt cercetate disciplinar, fiind depusă şi o sesizare penală la Poliţie.

627 afișări
Imaginea articolului Bihor: 108 candidaţi, ELIMINAŢI după frauda de la bacalaureat. 40 de profesori sunt cercetaţi

Bihor: 108 candidaţi, ELIMINAŢI după frauda de la bacalaureat. 40 de profesori sunt cercetaţi (Imagine: Haaz Sandor/Arhiva Mediafax Foto)

 

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Bihor, Nicolae Avram, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, că 108 candidaţi care au susţinut una dintre probele de la bacalaureat la Colegiul Tehnic ”Unirea” din Ştei au fost eliminaţi.

Conform sursei citate, aceştia au susţinut una din probe în zece săli de clasă, unde profesorii supraveghetori şi membrii comisiei de bacalaureat ar fi fost implicaţi în fraudarea examenului.

În şcoala respectivă au susţinut examenul 191 de cadidaţi în 14 săli, iar în zece dintre acestea s-ar fi copiat.

”Am studiat imaginile înregistrate de sistemele de supraveghere video şi se vede clar cum candidaţii schimbau între ei ciornele, fiind ajutaţi chiar de către profesorii supraveghetori”, a declarat inspectorul şcolar general.

Avram a precizat că aproximativ 40 de cadre didactice, respectiv toată comisia de bacalaureat şi ceilalţi profesori implicaţi, sunt cercetaţi disciplinar.

”Am depus şi o sesizare penală la Poliţia Ştei pentru fraudarea examenului”, a declarat Nicolae Avram.

Conform sursei citate, poliţiştii şi procurorii vor continua ancheta, urmând să fie audiaţi atât candidaţii cât şi profesorii implicaţi.

Ministerul Educaţiei anunţa, în urmă cu două zile, că cercetează un caz de fraudă la bacalureat, la Colegiul Tehnic ”Unirea” din Ştei, judeţul Bihor, unde, în zece din cele 14 săli, profesorii asistenţi au fost înregistraţi permiţându-le candidaţilor să copieze şi chiar ajutându-i.

Urmare a unei sesizări privind existenţa unor similitudini între 42 de lucrări la matematică provenind din centrul de examen Colegiul Tehnic ”Unirea” din Ştei, judeţul Bihor, Comisia Judeţeană de Bacalaureat a dispus analiza înregistrărilor din toate cele 14 săli în care s-a desfăşurat proba obligatorie a profilului (matematică sau istorie), informa Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice (MECS).

"În urma analizei înregistrărilor, s-a constatat că în zece din cele 14 săli în care s-a desfăşurat proba E)c), profesorii asistenţi nu au respectat toate atribuţiile prevăzute de metodologie, permiţând candidaţilor să comunice între ei şi să fraudeze examenul fie prin utilizarea unor înscrisuri interzise de metodologie, fie lăsându-i sau chiar ajutându-i să copieze unii de la alţii", potrivit comunicatului MECS.

În consecinţă, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a dispus duminică trimiterea Corpului de Control iar Comisia Naţională de Bacalaureat a solicitat constituirea unei comisii de cercetare disciplinară a profesorilor asistenţi din sălile în care examenul a fost fraudat, dar şi a preşedintelui, vicepreşedintelui şi membrilor Comisiei de bacalaureat din Centrul de examen Colegiul Tehnic Unirea din Ştei.

De asemenea, s-a decis sesizarea în scris a organelor de cercetare penală.

La centrul de examen Colegiul Tehnic Unirea din Ştei, judeţul Bihor, au susţinut examenul de bacalaureat în sesiunea iunie-iulie 2015 elevii respectivului colegiu, dar şi elevii Colegiului Naţional "Avram Iancu" din localitate. La proba obligatorie a profilului au fost prezenţi 255 de candidaţi (184 la matematică şi 71 la istorie) din totalul celor 265 înscrişi (188 la matematică şi 77 la istorie).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici