Bistriţa: Asistenta maternală riscă închisoarea pe viaţă (video)

Procurorul Angela Sângeorzan, şeful secţiei penale din Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud şi purtătorul de cuvânt al instituţiei, a declarat că asistenta maternală acuzată că a maltratat şi ucis un copil de 4 ani pe care îl avea în grijă riscă închisoarea pe viaţă.

141 afișări
Imaginea articolului Bistriţa: Asistenta maternală riscă închisoarea pe viaţă (video)

Bistriţa: Asistenta maternală riscă închisoarea pe viaţă (Imagine: Mediafax Foto)

Angela Sângeorzan a declarat, sâmbătă, că potrivit datelor din dosar, finalizat în proporţie de 50-60 la sută, femeia l-ar fi maltratat pe micuţ deoarece acesta era rrom şi a vrut să se răzbune pe fiica ei de 19 ani care trăia în concubinaj cu un rrom.

"Fiica inculpatei e într-o relaţie de concubinaj cu un cetăţean rrom şi asta a creat o stare puternică de nervozitate inculpatei care, începând din urmă cu trei luni de zile, s-a răzbunat în aceste condiţii şi pe minorul de etnie rromă. Ea ştia că e de etnie rromă, mai ales că îl cheamă Lucian Rostaş. Aşa se explică faptul că leziunile mai puternice care au cauzat decesul sunt din urmă cu doar câteva luni”, a declarat Sângeorzan.

Ancheta procurorilor s-a desfăşurat deja în proporţie de 50-60%

"Urmează expertiza psihiatrică (la Institutul Mina Minovici –n.r) , prezentarea materialului de urmărire penală şi o nouă audiere a inculpatei şi, din punctul nostru de vedere, dosarul e finalizat. E de văzut dacă ancheta nu va mai ridica şi alte probleme şi atunci vor fi verificate şi alte aspecte. Probatoriul de până acum a permis luarea măsurii preventive a arestării inculpatei şi acesta este lucrul cel mai important”, a declarat Sângeorzan.

Instanţa poate da pedeapsa închisorii pe viaţă

Angela Sângeorzan a spus că procurorii analizează ipoteza de a deschide un dosar de urmărire penală şi în cazul angajaţilor Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, care nu au prezentat documente anchetatorilor din care să reiasă că ar fi supravegheat asistentul maternal care avea în grijă micuţul de 4 ani.

"Direcţia de Protecţie a Copilului Bistriţa-Năsăud nu a putut prezenta date din care să rezulte că a existat o supraveghere a plasamentului. Dacă ar fi existat o asemenea supraveghere, eu cred că ar trebui în viitor să prezinte dovezi în acest sens. La solicitatea noastră expresă nu s-au putut prezenta dovezi în acest sens că ar fi existat o supraveghere a plasamentului minorului. Am înţeles că se face acum o anchetă la Direcţia de Protecţie a Copilului (a Corpului de Control a Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului –n.r). Urmează să vedem ce rezultate sunt şi, în paralel, vom deschide un alt dosar în care vom ancheta culpa funcţionarilor şi vom stabili responsabilităţile în funcţie de atribuţiile de serviciu pe care le aveau fiecare dintre cei care lucrează acolo. Vor fi două dosare. Încă nu există o sesizare completă cu privire la culpa Direcţiei, dar ne punem pe viitor această problemă”, a mai declarat Sângeorzan.

În calitate de şef al Secţiei Penale a Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud, Angela Sângeorzan a spus că a avut ocazia să stea de vorbă cu asistenta maternală acuzată de omor deosebit de grav.

"Eu am văzut-o (vineri –n.r) pe holurile Parchetului când a fost adusă la audieri la procuror. Era suficient de calmă. Aceasta era atitudinea pe care o exterioriza. Acum, în interiorul ei ce simţea nu ştiu. Nu părea să aibă remuşcări. Eu am întrebat-o de ce a făcut ce a făcut şi nu a putut da un răspuns. Sigur, era în afara anchetei, dar am înţeles că procurorului i-a recunoscut fapta, lucrurile au mers destul de bine în anchetă, dar la schimbarea încadrării juridice a încercat să retracteze şi nu a mai recunoscut fapta, dar nu este un lucru care să ne pună pe gânduri foarte mult fiindcă judecătorul şi noi vom avea în vedere ansamblul probatoriului. O atitudine de recunoaştere ar fi în favoarea oricărui inculpat, dar ansamblul probatoriului e cel pe care judecătorul îl are în vedere la pronunţarea unei încadrări corecte”, a declarat Sângeorzan.

Tribunalul Bistriţa-Năsăud, căreia i-a fost prezentată asistenta maternală Marcela Făgărăşan, şi-a însuşit propunerea procurorilor de arestare preventivă a acesteia, sub acuzaţia de omor deosebit de grav.

Potrivit şefului Secţiei Urmărire Penală din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunal, procuror Angela Sângeorzan, acuzaţia constă în faptul că în seara zilei de 20 august, pe fondul nervozităţii şi al consumului de alcool, i-a cauzat victimei, Rostaş Lucian de 4 ani şi 7 luni, decesul prin asfixie mecanică a căilor respiratorii superioare, forţându-l să înghită alimente, în condiţiile în care minorul se afla oricum în stare terminală, determinată de acţiunea combinată a unor leziuni cerebrale şi septice.

Procurorul de caz Dragoş Niculescu de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud a declarat, sâmbătă, corespondentului MEDIAFAX, că probatoriul este aproape de final.

L-a ars cu ţigara fiindcă era ţigan şi urina pe el

"În faţa judecătorilor, femeia a mai retractat unele declaraţii. A recunoscut însă că l-a ars cu ţigara fiindcă era ţigan şi urina pe el. Noi avem, oricum, nevoie de o expertiză psihiatrică în acest caz şi am transmis o solicitare în acest sens la Institutul Mina Minovici. Credem că în decurs de două-trei luni vom avea şi rezultatul ei. Între timp asistentul maternal va rămâne în arest”, a declarat procurorul Dragoş Niculescu.

Anchetatorii au întâmpinat dificultăţi în comunicarea cu vecinii familiei Făgărăşan, iar de la cei doi copii ai femeii, un băiat de 16 ani şi o fată de 19 ani, au aflat că între ei şi mama lor era o lipsă de comunicare evidentă cauzată şi de faptul că aceasta din urmă a început, în ultimii ani, să consume alcool.

"Vecinii sunt nişte oameni foarte reticenţi. Au refuzat să stea de vorbă cu poliţiştii şi cu noi. A fost surprinzător să constatăm că nu au vrut să coopereze, cunoscând totuşi gravitatea faptelor petrecute”, a mai spus procurorul.

Este închisă la câteva celule distanţă de mama naturală a copilului

"Cu mama naturală a copilului nu am putut discuta. În continuare i se dau sedative. Nu a văzut nici pozele micuţului şi nu ştie circumstanţele în care a murit. Am încercat să o protejăm”, a declarat procurorul de caz.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie, subinspectorul Raluca Moldovan, a declarat, sâmbătă, că poliţiştii au grijă ca cele două femei să nu poată intra în contact una cu cealaltă.

"Nici măcar la plimbare nu vor ieşi în acelaşi timp. Avem grijă să evităm orice conflict care ar putea apărea. Oricum, mama naturală a copilului e în continuare în stare de şoc şi i se administrează medicamente", a declarat Raluca Moldovan.

Potrivit poliţiştilor, mama copilului, originară din comuna Petru Rareş, este condamnată definitiv pentru un număr de cinci infracţiuni, dintre care unele săvârşite în judeţe din Moldova. Ea se află în arestul IJP Bistriţa-Năsăud fiindcă a solicitat ca instanţa de judecată să-i contopească anumite pedepse.

Copilul va fi înmormântat în Cimitirul municipal pe banii Primăriei Bistriţa, iar la funeralii ar putea asista chiar şi mama lui naturală, care va fi însoţită de o escortă de poliţişti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici