Bistriţenii duc coşul de bucate la biserică, în Noaptea de Înviere, primind binecuvântarea

Mii de bistriţeni, în special din mediul rural, respectă cu sfinţenie o veche tradiţie şi merg în Noaptea de Înviere la biserică cu un coş plin cu bucate care trebuie sfinţit, după slujba de Înviere, oamenii primind astfel binecuvântarea de a începe mâncatul “de dulce” după şase săptămâni de post.

1009 afișări
Imaginea articolului Bistriţenii duc coşul de bucate la biserică, în Noaptea de Înviere, primind binecuvântarea

Bistriţenii duc coşul de bucate la biserică, în Noaptea de Înviere, primind binecuvântarea

Înainte de a pleca la slujba de Înviere gospodinele mai au de pregătit, pe lângă hainele de sărbătoare, şi coşul cu bucate pe care îl duc la biserică pentru a fi sfinţit.

În toate bisericile din judeţul Bistriţa-Năsăud, în noaptea Învierii Domnului, în timpul slujbei, sunt sfinţite coşurile pascale, preoţii binecuvântându-i pe creştini să mănânce, din nou, mâncare de dulce după un post îndelungat.

Fiecare produs pus în coşul pascal are o valoare simbolică aşa că, în acesta trebuie neapărat aşezate bucăţi de pască, ouăle vopsite roşii, caş sau urdă făcută în casă, pâine, o sticlă cu vin, o bucată de slănină sau de cârnaţ şi cozonac, care e servit apoi musafirilor care vin în vizită în timpul sărbătorilor de Paşte.

Pe Valea Bârgăului, coşul cu care femeile merg la Biserică are două tipuri de pască, tradiţia creştină spunând că pasca sfinţită primeşte puteri miraculoase şi îi apară de boli pe toţi cei care o consumă.

„La noi se fac două tipuri de pască pentru Paşti – sărată, care este folosită ca aperitiv şi dulce, folosită ca desert. După ce iei anafura, se ia pască şi apoi poţi mânca. Tradiţia spune că dacă mănânci produsele sfinţite îţi va merge bine tot anul şi vei fi ferit de boli şi necazuri. Din produsele duse la biserică, după ce se întorc, oamenii dau şi animalelor din ogradă pentru a fi şi ele ferite de boli şi de rele”, a povestit pentru MEDIAFAX, Florentina Măjeri, o localnică de pe Valea Bârgăului, care respectă toate obiceiurile de sărbătoare.

Din coşul de Paşti nu lipseşte nici carnea de miel, fie o bucăţică de friptură, fie o bucată de drob şi nici puţină sare. Toate produsele sfinţite în Noaptea de Înviere trebuie mâncate, ele nu pot fi aruncate.

“Coşul se face seara, înainte de a pleca la biserică. În coşul împletit din răchită se aşează bucatele care se duc la biserică iar peste ele se pune un ştergar nou. Eu pun în coş patru ouă roşii – unul îl mâncăm după ce ne întoarcem de la Biserică şi am primit binecuvântarea de gusta mâncarea de dulce, unul îl las pentru dimineaţă să îl punem în apa de spălat, unul îl dau la animale şi al ultimul îl dau primului copil care vine în pcez, în ziua de Paşte”, mai povesteşte Florentina Măjeri.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici