Blaga: Situaţia romilor din Franţa nu afectează aderarea la Schengen

Ministrul Administraţiei şi Internelor (MAI), Vasile Blaga, a declarat, miercuri, după ceremonia de avansare în grad a pompierilor care au intervenit la Maternitatea Giuleşti, că situaţia romilor din Franţa nu afectează aderarea la Spaţiul Schengen, fapt confirmat şi de oficiali de la Bruxelles.

16 afișări
Imaginea articolului Blaga: Situaţia romilor din Franţa nu afectează aderarea la Schengen

Blaga: Situaţia romilor din Franţa nu afectează aderarea la Schengen (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

Ministrul Vasile Blaga a amintit că o delegaţie a României, din care fac parte secretarul de stat în MAI Dan Valentin Fătuloiu, precum şi oficiali ai Ministerului Afacerilor Externe şi ai Ministerului Muncii, se află în Franţa, unde se discută situaţia romilor repatriaţi.

"Noi am procedat întotdeauna în conformitate cu normele europene. Subliniez că toţi cei repatriaţi începând de săptămâna trecută aveau documentele de călătorie în ordine, deci nu a fost nicio problemă în sensul acesta. Bineînţeles, e loc de mai bine şi aici mă refer la o mai bună incluziune socială a romilor. Totuşi, e o discriminare pozitivă în ceea ce priveşte minorităţile şi şcolile: anul acesta s-a suplimentat cu 14 numărul de locuri pentru minorităţi la Academia de Poliţie «Alexandru Ioan Cuza»", a spus ministrul Blaga.

Ministrul a subliniat, de asemenea, că problema romilor nu este numai problema României.

În ceea ce priveşte aderarea la Spaţiul Schengen în martie 2011, Blaga a spus că a primit şi confirmare de la Bruxelles că situaţia romilor nu va fi un obstacol în acest sens.

"Am fost şi în Polonia zilele trecute, principala ţară de sprijin în ceea ce priveşte aderarea României la Spaţiul Schengen, şi am fost şi la Agenţia Frontex. În urma discuţiilor, este oficial: Nu există niciun risc pentru integrarea României în Spaţiul Schengen şi cu această ocazie mulţumesc Poloniei pentru sprijin", a mai spus Blaga.

Acesta a precizat că, în 15 octombrie, începe încărcarea bazelor de date Schengen, sub coordonarea experţilor polonezi.

Totodată, în 15 noiembrie are loc o misiune de reevaluare a frontierelor aeriene, vizate fiind aeroporturile din Timişoara şi Bucureşti.

Ulterior, în 29 noiembrie-3 decembrie, are loc cea de-a şaptea şi ultima misiune de evaluare a experţilor europeni privind aderarea României la Schengen, pe sistemul SIS/SIRENE, care este "definitorie" pentru acest proces, a conchis Blaga.

Secretarul de stat Valentin Fătuloiu, şeful Departamentului de Ordine şi Siguranţă Publică, se află la Paris, în perioada 24 - 26 august, împreună cu reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe şi ai Ministerului Muncii, pentru a discuta cu aturităţile franceze despre situaţia romilor repatriaţi.

Surse ministeriale au declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că Valentin Fătuloiu va purta discuţii cu reprezentanţii autorităţilor franceze pe tema cooperării poliţieneşti, inclusiv în ceea ce priveşte procesul de repatriere voluntară a romilor aflaţi în Franţa.

Cotidianul francez Le Figaro scria, luni, că Dan Valentin Fătuloiu şi secretarul de stat Valentin Mocanu, de la Departamentul pentru Integrarea Romilor, vor fi primiţi de ministrul francez de Interne, Brice Hortefeux, de ministrul Imigraţiei, Eric Besson şi de secretarul de stat pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche.

Franţa a repatriat voluntar, începând de joi, zeci de romi spre Bucureşti şi Timişoara, aceste repatrieri având loc în România şi Bulgaria, drept rezultat al unor noi măsuri de securitate decretate la sfârşitul lunii iulie de preşedintele francez, Nicolas Sarkozy.

Până în 26 august, 371 de romi români vor fi repatriaţi, potrivit cifrelor furnizate de către Guvernul de la Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici