Blejnar: Sindicaliştii vor să instituie haosul şi hazardul financiar

Sindicaliştii vor să instituie haosul şi hazardul financiar, pentru că au alte interese, dar trebuie să înţeleagă că România a intrat într-o altă etapă şi este nevoie de criterii de performanţă, nu sociale în acordarea stimulentelor, a declarat, vineri noapte, preşedintele ANAF, Sorin Blejnar.

40 afișări
Imaginea articolului Blejnar: Sindicaliştii vor să instituie haosul şi hazardul financiar

Blejnar: Sindicaliştii vor să instituie haosul şi hazardul financiar (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală a spus, la finalul discuţiilor de la Ministerul Finanţelor, încheiate fără rezultate, că face un apel la angajaţii ANAF să îşi trimită liderii de sindicat la discuţii, sâmbătă dimineaţă, pentru continuarea negocierilor privind acordarea stimulentelor.

Sorin Blejnar a mai spus că în ce priveşte gradul de încasare la unităţile teritoriale ale Agenţiei, pe luna august în total acesta a fost 100,2%, astfel că s-a depăşit planul minimal. El a explicat că 21 de unităţi fiscale din teritoriu au depăşit planul de încasare, ceea ce înseamnă mai mult de jumătate din numătul total al acestora.

Blejnar a subliniat că dacă sindicaliştii nu vor înţelege că procedura acordării stimulentelor pe criterii sociale s-a încheiat, "aceştia se înşeală".

"Sindicaliştii au alte interese, doresc instaurarea haosului şi a hazardului financiar. România a intrat într-o altă etapă, este nevoie de criterii de performanţă ca să mergem înainte", a spus Blejnar.

Preşedintele ANAF a indicat două criterii foarte importante pentru acordarea stimulentelor, primul fiind gradul de încasare, iar cel de-al doilea reprezentând sumele ce intră la bugetul de stat provenind din recuperarea prejudiciilor din evaziune fiscală.

Înaintea lui Blejnar, ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat că cei care au muncit îşi vor primi banii, dar nu pot fi date stimulente pe criterii sociale, cum au propus liderii sindicali, ci în funcţie de performanţe.

Ialomiţianu a făcut aceste declaraţii după ce liderul "Sed Lex", Vasile Marica, care a participat la discuţii, a spus că negocierile de la Ministerul Finanţelor privind stimulentele sunt blocate şi că ministrul nu mai vrea să semneze pentru acordarea acestora.

Ministrul Finanţelor a mai spus că negocierile cu sindicatele continuă şi că îi aşteaptă la discuţii sâmbătă dimineaţă, la ora 9.30.

Întrebat dacă va demisiona dacă nu va ajunge la o înţelegere cu sindicatele în cazul stimulentelor, Ialomiţianu a spus că atâta timp cât respectă legea şi este corect faţă de oameni nu are niciun motiv să îşi dea demisia.

Preşedintele "Sed Lex" a spus că ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, nu îşi mai recunoaşte promisiunile făcute angajaţilor care au protestat timp de două zile la Ministerul Finanţelor.

Marica a mai spus că în condiţiile în care nu a reuşit să ducă greva angajaţilor de la Ministerul Finanţelor la bun sfârşit şi să le obţină acordarea stimulentelor, îşi depune demisia, pentru că nu se mai consideră un lider care are un cuvânt de spus.

Liderul "Sed Lex" a declarat, pentru MEDIAFAX, că la discuţiile din comisie sindicaliştii propuneau anumite criterii, iar ministrul Ialomiţianu nu era de acord cu niciunul dintre acestea, motivând că nu are acordul de la premier. Marica nu a precizat ce criterii a respins Ialomiţianu.

Comisia formată din reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor şi ai sindicatelor s-a reunit, vineri dimineaţă, pentru a stabili indicatorii de performanţă după care vor fi identificaţi angajaţii care au contribuit la creşterea veniturilor bugetare şi care vor primi stimulente, discuţiile încheindu-se după mai bine de 12 ore, fără niciun rezultat.

Decizia de a constitui o comisie care să stabilească criteriile în baza cărora vor fi acordate stimulentele a fost luată joi, la discuţiile ministrului Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, cu sindicaliştii, după ce timp de două zile angajaţii MFP au protestat în sediul instituţiei. Acţiunea de la Ministerul Finanţelor a declanşat proteste în lanţ, mii de angajaţi din toate domeniile oprind lucru, joi, în semn de solidaritate cu angajaţii de la MFP.

Liderul Alianţei "Sed Lex", cel care a negociat, în cele două zile de protest, cu ministrul Finanţelor, a spus că dacă Ialomiţianu se va răzgândi în privinţa acordării stimulentelor, angajaţii "nu îşi vor mai relua activitatea decât atunci când ministrul Finanţelor va demisiona".

Ministrul Finanţelor Gheorghe Ialomiţianu a declarat, într-un interviu pentru Gândul, că ministerul are disponibilă suma de 300 de milioane de lei pentru "stimulente şi investiţii", care este suficientă, precizând că nu se poate spune că a cedat de frică solicitărilor protestatarilor din MFP.

El a apreciat că premierul Emil Boc nu e împotriva acordării stimulentelor, ci consideră că acestea trebuie să se dea, dar numai pe criterii de performanţă.

Anul trecut, fondul de stimulente cuprins în bugetul public a fost de 1,1 miliarde lei, din care cea mai mare sumă a fost alocată Ministerului Finanţelor, respectiv 890,7 milioane lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici