Blejnar: Sistemul nu s-a curăţat odată cu anchetarea celor 40 de angajaţi din vămi

Sistemul nu s-a "curăţat" odată cu anchetarea celor 40 de angajaţi din Vămi, iar dacă banii au "mers" mai departe, acele persoane vor fi identificate, consideră preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, care este convins că există indicii de corupţie şi în alte segmente ale administraţiei fiscale.

30 afișări
Imaginea articolului Blejnar: Sistemul nu s-a curăţat odată cu anchetarea celor 40 de angajaţi din vămi

Blejnar: Sistemul nu s-a curăţat odată cu anchetarea celor 40 de angajaţi din vămi (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Întrebat dacă acţiunile organelor de urmărire penală, prin care sunt anchetaţi pentru corupţie 40 de angajaţi din Autoriatea Naţională a Vămilor (ANV), sunt suficiente pentru "curăţarea" sistemului, Blejnar a răspuns negativ.

"Eu mă bazez pe faptul că ... sunt convins de fapt că mai există indicii ale organelor de urmărire penală care să facă asemenea verificări şi în alte segmente ale administraţiei fiscale româneşti. Ori că este vorba de Vamă, ori că vorbim de Gardă, ori că vorbim de direcţiile generale ale finanţelor publice", a spus Blejnar la emisiunea "După 20 de ani", difuzată duminică de Pro TV.

El a spus că are anumite informări de la structurile abilitate ale statului că anumiţi funcţionari din Vamă, cât şi din Garda Financiară nu-şi "fac treaba aşa cum zice litera legii".

Vorbind despre ANV, Blejnar a arătat că încă din luna ianuarie a dispus direcţiei generale de audit din cadrul ANAF să investigheze, în limita competenţelor, activitatea derulată la cele opt direcţii vamale regionale din ţară.

"Aştept în următoarele două sau trei săptămâni raportul. În funcţie de acest raport voi lua măsuri. Însă noi nu avem competenţe de a investiga activităţile de natură penală a angajaţilor noştri. Pentru aceasta există instituţii ale statului abilitate", a precizat Blejnar.

În legătură cu actele de corupţie descoperite în Vămi, Blejnar a spus că nu crede în varianta în care banii se dădeau mai departe şi respinge ideea că o parte din sume ar fi ajuns la el.

"Nici nu mi-a oferit nimeni şi dacă mi-ar fi oferit m-aş fi dus la Parchet şi l-aş fi denunţat pe acel angajat al meu care a îndrăznit să facă acel lucru", a spus Blejnar.

Pe de altă parte, el crede că, dacă într-adevăr banii au mers mai departe, acele persoane implicate vor fi identificate.

În ceea ce priveşte "scandalul" Celestini, în care un funcţionar al ANAF este acuzat de luare de mită, Blejnar spune că probabil acesta l-a "escrocat" pe afaceristul italian, în sensul că ar fi cerut bani pentru protejarea anumitor afaceri de controalele Fiscului fără a avea, de fapt, o influenţă în cadrul instituţiei.

"Eu am văzut că din 2007, 2008, 2009, 2010 cerea bani de la acel italian ca să protejeze. Până la urmă el era într-o funcţie măruntă de execuţie dar probabil l-a escrocat lăsând să se înţeleagă că el ar avea influenţă (...) Nu credeţi că este puţin credibil ca un individ cu o funcţie de execuţie să aibă acces în birourile preşedinţilor succesivi ai acestei instituţii? Nu cred, este un escroc, eventual. Un escroc care nu ştiu dacă a luat mită de la acel italian. Este din nou treaba Parchetului să dovedească dacă într-adevăr a luat mită penru că dacă intrăm în termeni juridici mita înseamnă altceva, ori el nu a putut să influenţeze pe nimeni cu nimic", a spus Blejnar.

Nicolae Adrian Gavrilă, consilier superior în cadrul Direcţiei Generale de Coordonare a Inspecţiei Fiscale din ANAF, a fost reţinut de procurorii anticorupţie pentru că ar fi cerut şi primit mită în schimbul unor intervenţii în favoarea unor firme deţinute de omul de afaceri italian Antontello Celestini.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici