Boc ameninţă cu sancţiuni dure pentru munca la negru

Ministrul interimar al Muncii, premierul Emil Boc, a declarat, marţi, că vor fi aplicate sancţiuni dure pentru munca la negru, avertizându-i pe cei care folosesc salariaţi fără forme legale să le încheie contracte de muncă, pentru că noua legislaţie prevede amenzi mult mai mari şi sancţiuni penale.

306 afișări
Imaginea articolului Boc ameninţă cu sancţiuni dure pentru munca la negru

Boc ameninţă cu sancţiuni dure pentru munca la negru (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Emil Boc s-a întâlnit, la Ministerul Muncii, cu ministrul Internelor Traian Igaş şi cu conducerea Inspecţiei Muncii, pentru a discuta măsurile ce vor fi luate pentru combaterea muncii la negru.

La finalul întâlnirii, ministrul interimar al Muncii a spus că este nevoie, la fel ca şi în cazul evaziunii fiscale, de o colaborare între autorităţi cu competenţe în domeniu. El a precizat că "planul complet şi complex" de combatere a muncii la negru va fi făcut prin aşezarea la aceeaşi masă a reprezentanţilor Inspecţiei Muncii, Gărzii Financiare, Ministerului de Interne, inclusiv Jandarmeriei.

El i-a atenţionat pe angajatorii care folosesc "forme nelegale" să încheie contracte de muncă, precizând că amenzile au crescut de patru ori în noua legislaţie faţă de cele prevăzute în vechiul Cod al Muncii.

"Atrag atenţia ferm celor care încă utilizează forme nelegale cu privire la salariaţi să încheie contracte de muncă. Noul Cod al Muncii prevede sancţiuni pecuniare de patru ori mai mari ca vechiul act, dar şi sancţiuni penale", a spus ministrul interimar al Muncii.

Premierul Emil Boc a adăugat că principalul obiectiv pe care-l are în vedere este creşterea numărului contractelor de muncă prin diminuarea muncii la negru.

El a precizat că intrarea în vigoare a noului Cod al Muncii, lunea viitoare, va produce un impact deosebit pentru salariat dar şi pentru angajator.

"Am stabilit împreună cu ministrul de Interne şi cu ministrul de Finanţe un program complex de combatere a muncii la negru cu scopul de a creşte numărul contractelor de muncă, în subsidiar ne intereseză amenzile şi sancţiunea penală. Obiectivul nostru este în primul rând protecţia salariatului, astfel încât să aibă drept la pensie, şomaj, sănătate", a spus Boc.

Premierul Emil Boc anunţa vineri, la preluarea mandatului de ministru interimar al Muncii, că a convocat, în 26 aprilie, conducerea Ministerului de Interne şi a Inspecţiei Muncii pentru a da "un nou impuls" acţiunilor de combatere a muncii la negru, arătând că în acest domeniu mai sunt multe lucruri de făcut.

Emil Boc arăta că priorităţile sale imediate ca ministru interimar al Muncii sunt pregătirea intrării în vigoare, în luna mai, a noului Cod al Muncii prin mediatizarea prevederilor actului normativ, "îmbunătăţirea substanţială" a acţiunilor Inspecţiei Muncii de combatere a activităţilor nefiscalizate, aprobarea în maximum zece zile a normelor metodologice la Legea zilierilor, promovarea Legii asistenţei sociale şi absorbţia fondurilor europene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici