Boc anunţă că îi va cere explicaţii lui Cseke pentru nefuncţionalitatea Registrului de Celule Stem

Premierul Emil Boc a declarat că va cere ministrului Sănătăţii să prezinte în şedinţa de miercuri a Guvernului explicaţii privind motivul pentru care Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem nu este funcţional după 2 ani de la înfiinţare.

17 afișări
Imaginea articolului Boc anunţă că îi va cere explicaţii lui Cseke pentru nefuncţionalitatea Registrului de Celule Stem

Boc anunţă că îi va cere explicaţii lui Cseke pentru nefuncţionalitatea Registrului de Celule Stem (Imagine: Dumitru Matiu/Mediafax Foto)

El a fost întrebat duminică, în cadrul emisiunii "După 20 de ani" de la ProTV, când va fi funcţional acest Registru, în condiţiile în care a fost înfiinţat încă din 2009, dar nu a fost încă obţinut un aviz din partea Ministerului Justiţiei din cauza procedurilor birocratice.

"Susţin acest registru. Cred în eficienţa lui, cred că va salva vieţi. În şedinţa de guvern de miercuri voi afla un prim răspuns", a spus Boc.

În aprilie 2009, în cadrul emisiunii "România, te iubesc!" de la ProTV, premierul Emil Boc şi ministrul Sănătăţii din acea perioadă, Ion Bazac, au anunţat, că în septembrie va fi deschis Registrul Donatorilor Neînrudiţi.

Înfiinţarea Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoetice a fost decisă de Guvern la începutul lunii iulie 2009.

Prin acest proiect, Ministerul Sănătăţii îşi propune să ofere pacienţilor diagnosticaţi cu boli hematologice maligne, cu evoluţie severă, şanse reale de vindecare în România, creând astfel premisele care conduc la creşterea speranţei de viaţa a acestora.

De asemenea, realizarea Registrului ar duce, în scurt timp, la realizarea unor economii semnificative, prin efectuarea unui număr mult mai mare de proceduri în România şi scăderea numărului de proceduri în străinătate.

În septembrie 2009, Ministerul Sănătăţii a deschis oficial "Registrul Român de Donatori Neînrudiţi". Primul donator înregistrat a fost chiar ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, urmat de corespondentul special al Ştirilor ProTV, Paula Herlo, cea care a demarat această campanie.

Campania "Avem viaţă în sânge" a fost lansată în luna martie 2009, în încercarea de a determina autorităţile să înfiinţeze un Registru al Donatorilor Neînrudiţi. Ca urmare a informaţiilor şi a poveştilor prezentate în cadrul reportajelor difuzate de Ştirile ProTV, a venit şi răspunsul autorităţilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici